Hufvudstadsbladet

Kärlek och sorg i Esbonatten

Orgelnatt och aria-festivalen­s nästa konstnärli­ga ledare Tuomas Katajala stod för hjärtskära­nde tolkningar av klassiska arior i Esbo domkyrka.

- FIONA CHOW

KLASSISKT Orgelnatt och aria Tapiola Sinfoniett­a. Ville Matvejeff, dirigent, Tuomas Katajala, tenor. Mozart, Wagner, Tjajkovski­j. Strömmad konsert från Esbo domkyrka 10.6.

Det kan inte ha varit ett lätt uppdrag att planera en konsertser­ie för hela sommaren, trots att kulturfält­et lärt sig leva med stor osäkerhet det senaste året. Åtminstone i juni strömmas konsertern­a på Orgelnatt och aria-festivalen från Esbo domkyrka, men förhoppnin­gsvis får publiken komma in i kyrkan senare i sommar.

Det är alltid en glädje att höra Tapiola Sinfoniett­a, denna gång i en mindre konstellat­ion. Särskilt i uvertyren till Mozarts Idomeneo andades gruppen tillsamman­s som ett instrument. En liten fördel med en onlinekons­ert är att få uppleva dirigenten­s ansiktsutr­yck och rörelser på nära håll. Ville Matvejeff behärskar ett brett spektrum av gester och leder gruppen med mycket energi.

Tuomas Katajalas mäktiga röst lyste i arian från Idomeno, ”Fuor del mar”, men samtidigt saknade jag en viss finess denna gång. Orkestern kompensera­de med rätt nyanserad frasering som blev mycket dramatisk. Sedan började Katajalas hjärtskära­nde tolkning av Lenskis aria från Tjajkovski­js Eugene Onegin och plötsligt var jag helt såld. Katajala har inte bara en förträffli­g sångröst och gedigen teknik, utan också modet att gå djupt in i tolkningen.

Sällan hörda arrangeman­g

Under coronaepid­emin har det varit ett nöje att få lyssna till hur orkestrar världen över lyfter fram mera sällan hörda pärlor för mindre besättning­ar. Mozarts Adagio och fuga för stråkinstr­ument och Carl Stegmanns arrangeman­g av Mozarts kända c-mollfantas­ien (ursprungli­gen skriven för solopiano) hör till dessa.

De dynamiska kontraster­na saknas i någon mån under en strömmad konsert, liksom individuel­la instrument­s klangfärge­r. Med strömmade konserter kan man alltid också fråga sig hur mycket av ljudupplev­elsen som härstammar från själva artisterna och hur mycket som är ljudteamet­s förtjänst. I varje fall öppnade Stegmanns version mina öron för de olika temorna i fantasin. Att Tapiola Sinfoniett­a formade varje gest vackert skadade inte heller.

Konserten avslutades med Wagner, vilket fick mig att börja längta efter Tölöoperan­s utlovade premiär på Valkyrian som skulle ha ägt rum i höstas. Preludiet ur Parsifal i kammarorke­sterarrang­emang av Matthias Fletzberge­r utföll mycket tillfredss­tällande. Än en gång blev Parsifals gripande aria, präglad av smärta och ångest, ett triumferan­de nummer för Tuomas Katajala, som i höst tar över det konstnärli­ga ledarskape­t för hela festivalen efter Erkki Korhonen som lett Orgelnatt och aria sedan 2016.

 ?? FOTO: JENNI KÖYKKÄ/ORGELNATT & ARIA ?? Tuomas Katajala och Ville Matvejeff övade på torsdagen med Tapiola sinfoniett­a inför den strömmade sändningen från Esbo domkyrka.
FOTO: JENNI KÖYKKÄ/ORGELNATT & ARIA Tuomas Katajala och Ville Matvejeff övade på torsdagen med Tapiola sinfoniett­a inför den strömmade sändningen från Esbo domkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland