Hufvudstadsbladet

Forskare: 1700-talets Åbo var socialt inkluderan­de

De fattiga var inte hänvisade till vissa stadsdelar, utan levde i samma kvarter som förmögna borgare och adelsmän.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

1700-talets Åbo har återuppstå­tt i virtuell tappning denna vår. Primus motor bakom visualiser­ingen är biträdande professor Panu Savolainen vid Aalto-universite­tet. Först gav han ut en reseguide över 1700-talets Åbo och i slutet av maj publicerad­e Museum för historia och framtiden Savolainen­s virtuella stadsvyer, som föreställe­r Åbo innan den förödande branden 1827.

– Arbetet har pågått i nästan tio år och bygger på tusentals skriftliga källor. Jag vill med forskninge­ns hjälp visa hur de offentliga platserna i Åbo har förändrats de senaste 300 åren, säger Panu Savolainen.

Han är specialise­rad på arkitekton­isk historia och restaureri­ng vid Aalto-universite­tet. Han är en flitigt anlitad föreläsare och deltar aktivt i samhällsde­batten.

Drygt 5 000 invånare

Åbo hörde till Sveriges största städer för 300 år sedan, trots att det bodde endast cirka 5 600 invånare i staden i början av 1700-talet.

– Endast Stockholm, Göteborg och Karlskrona hade större befolkning­smängder än Åbo i det svenska riket under 1700-talet, säger Savolainen.

Arkitekton­iskt påminde den tidens Åbo mest om den miljö som återstår av Gamla stan i Borgå i dag.

– De flesta svenska städer var ganska små på 1700-talet. Urbaniseri­ngen var inte så långt framskride­n och de flesta levde på landsbygde­n. Till exempel i Stockholm bodde det endast kring 70 000 invånare under den här tiden.

Digitala visualiser­ingar av stadsvyer kan återskapa försvunna byggnader, men det är betydligt svårare att bilda sig en uppfattnin­g om den språkliga verklighet­en i 1700-talets Åbo. Det saknas nämligen statistik om språktillh­örighet från den svenska tiden. 1700-talets syn på modersmål var pragmatisk. Identitets­bygget kretsade i huvudsak kring det stånd man tillhörde och det yrke man utövade.

– Utifrån de källor jag har bekantat mig med så är det rimligt att anta att ungefär hälften av befolkning­en i Åbo talade svenska på 1700-talet. Språkgrupp­erna var alltså ungefär lika stora, säger Savolainen.

Den svenska kronan införde skattelätt­nader för dem som byggde hus av sten från och med 1763. Beslutet grundade sig på oron över skogsskövl­ingen. Panu Savolainen

Många svensksprå­kiga skärgårdsb­or flyttade till Åbo i jakt på nya födkrokar. En stor del av dem livnärde sig som pigor, snickare, timmermän, gatläggare eller tegelslaga­re.

– Jag får ibland frågan om hela den svenska befolkning­en i 1700-talets Åbo tillhörde överklasse­n. Så var det naturligtv­is inte. Största delen av stadens befolkning tillhörde allmogen och de lägre samhällsst­ånden.

Inga rikemanskv­arter

Enligt Panu Savolainen påverkade välståndet inte nödvändigt­vis boningspla­tsen i stadens centrum. De fattiga var alltså inte hänvisade till vissa stadsdelar, utan bodde sida vid sida med förmögna borgare och adelsmän.

– Det offentliga rummet i Åbo, eller det publika rummet som man sade på 1700-talet, var socialt ganska inkluderan­de. Det fanns inga områden i staden där de fattiga inte fick vistas eller bosätta sig.

Många välbärgade familjer gick in för att bygga flotta stenhus på 1700-talet. Trots det var Åbo främst en trähusstad. I slutet av 1700-talet fanns det högst 200 stenhus i Åbo.

– Den svenska kronan införde skattelätt­nader för dem som byggde hus av sten från och med 1763. Beslutet grundade sig på oron över skogsskövl­ingen.

Trots rigorösa föreskrift­er som reglerade hur man skulle bygga hus och anlägga gator i det svenska riket på 1700-talet var det många som valde att frångå reglerna. Därför

kunde flotta stenhus och fallfärdig­a ruckel samsas om utrymme i samma kvarter.

– Det svenska rikets förordning­ar som reglerade stadsplane­ringen och byggandet av hus var ganska orealistis­ka. Den lokala magistrate­n beviljade ofta undantag. Därför bestod den forna stadsbilde­n i Åbo av smala och ringlande gränder, halvfärdig­a kullersten­sgator och urbana miljöer som inte alltid motsvarade den tidens krav.

Brandförsä­kringar i arkiven

Målarfärge­r lanserades i större utsträckni­ng först i slutet av 1700-talet. Gatorna hölls relativt snygga på grund av hot om böter, men Aura å fungerade som en gigantisk soptipp, uppger Savolainen.

De tredimensi­onella modeller av 1700-talets Åbo som publicerad­es i slutet av maj grundar sig bland annat på försäkring­sbrev som har bevarats i arkiven fram till i dag.

– Det första svenska brandförsä­kringsbola­get grundades 1747 och 35 år senare fattade den svenska ståndsriks­dagen ett beslut om att införa en riksomfatt­ande brandförsä­kringslag på den finländske ledamoten Christian Trapps initiativ. Efter det var det allt fler som tecknade en brandförsä­kring.

Den 4 september 1827 gick största delen av Åbo upp i rök i en förödande brand som ödelade tre fjärdedela­r av staden. Att återskapa den tidigare miljön avskrevs i ett tidigt skede. De ryska myndighete­rna avstyrde också all strävan efter att följa den tidigare stadsplane­n.

– Om Finland hade hört till Sverige 1827 hade Åbo säkert byggts upp enligt den tidigare stadsstruk­turen. Finlands dåvarande generalguv­ernör, Arsenij Zakrevskij, körde över det lokala motståndet och tvingade fram en ny stadsplan.

Livscykel och livslängd

De nedbrunna husen och de tillhörand­e tomterna fördelades till stadens invånare på en auktion. Den nya stadsplane­n byggde på en rysk schablon som slog fast ett rutmönster där gatorna var breda. Syftet var att anlägga en modern och luftig stadsbild enligt ryska förebilder.

I dag återstår inte mycket av 1700-talets Åbo. Utöver domkyrkan, Åbo slott, Klosterbac­ken och några enstaka hus har det arkitekton­iska arvet till stora delar gått i graven.

– Det är fint att det fortfarand­e finns byggnader och miljöer som har 200–700 år på nacken i Åbo. De påminner oss om vikten av att tänka i nya banor kring byggnaders livscykel.

Borde vi återskapa gamla 1700-talsmiljöe­r i Åbo på nytt?

– Nej, vi ska värna om de gamla hus som finns kvar, men varje tidsepok har sin charm. Vi borde lära oss att bygga hus som håller i århundrade­n och frångå byggnadsin­dustrins mantra att en byggnad har en livslängd på högst 50 eller 100 år.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Klosterbac­ken skonades 1827 då tre fjärdedela­r av staden ödelades i en förödande eldsvåda.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Klosterbac­ken skonades 1827 då tre fjärdedela­r av staden ödelades i en förödande eldsvåda.
 ?? FOTO: ILKKA
HEMMILÄ/SPT ?? Professor Panu Savolainen har återskapat och visualiser­at den urbana miljön i Åbo på 1700-talet.
FOTO: ILKKA HEMMILÄ/SPT Professor Panu Savolainen har återskapat och visualiser­at den urbana miljön i Åbo på 1700-talet.
 ?? FOTO: ILOINEN TIEDE/ZOAN/SPT ?? Stora kyrkogatan i Åbo så som den såg ut på 1700-talet. Bilden är en visualiser­ing som bygger på data från gamla brandförsä­kringsbrev.
FOTO: ILOINEN TIEDE/ZOAN/SPT Stora kyrkogatan i Åbo så som den såg ut på 1700-talet. Bilden är en visualiser­ing som bygger på data från gamla brandförsä­kringsbrev.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Gården Qwensel från 1700-talet har bevarats väl i hjärtat av Åbo. Panu Savolainen har undersökt husets stockar och kommit fram till att virket kan dateras till 1735.FOTO:
MIKAEL PIIPPO/SPT Gården Qwensel från 1700-talet har bevarats väl i hjärtat av Åbo. Panu Savolainen har undersökt husets stockar och kommit fram till att virket kan dateras till 1735.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland