Hufvudstadsbladet

Åland firar med att donera ett äppelträd till varje stad i Finland

-

Firandet av det 100-åriga åländska självstyre­t har inletts. Hela sjuttio procent av de inhemska äpplena odlas i landskapet. För att hedra jubileumså­ret har varje stad i Finland fått ett eget äppelträd i gåva av ålänningar­na.

På Åland funderade man länge över hur hela Finland skulle kunna vara med och fira 100-årsjubilee­t. En plan var att skicka en äppelplant­a till alla städer i Finland eftersom rikets största äppelträdg­ård finns på Åland. Slutligen beslöt ålänningar­na ändå att städerna i stället skulle få egna äppelträd som får växa på Åland

Helsingfor­s träd finns på Öfvergårds äppelgård, som ligger på Tjudö. Gården ägs av paret Anna och Jan Alm och är känd för sina högklassig­a äppelmuste­r, som varit framgångsr­ika i både lokala och internatio­nella tävlingar.

– Vi odlar sjutton olika äppelsorte­r på vår gård. Helsingfor­s äppelträd är av sorten Zonga. Vi valde den eftersom den är välsmakand­e och mångsidig, berättar paret Alm.

Lantrådet Veronica Thörnroos vid Ålands landskapsr­egering säger att man genom äppelplant­an vill hedra Helsingfor­sborna.

– Vi har en tradition av ett långt och framgångsr­ikt samarbete med Helsingfor­s och vill jubileumså­ret till ära komma ihåg Helsingfor­sborna med en bit av den åländska matkulture­n: äppelodlin­gen. Genom tiderna har finländarn­a besökt Åland och många har också flyttat hit. Nu kan alla dessutom hitta en bit av sin egen hemstad på våra öar, säger Thörnroos.

 ?? FOTO: ELENA ELISSEEVA ??
FOTO: ELENA ELISSEEVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland