Hufvudstadsbladet

ANDRAS RÖSTER

-

❞ En gång då vår frejdade astronomip­rofessor Gustaf Järnefelt, som självaste Einstein refererat till, stod i begrundan, fick en förbipasse­rande kollega lyssna till den mest djuplodade analysen av temat Senatstorg­et: ”Si, i norr har vi ju Storkyrkan, det är vidskepels­en. I öster står senaten – fåfängan. I söder ligger domstolarn­a – lögnen. Och i väster universite­tet – fördomarna.

Nya Argus

Professor Bo Lönnqvist i en essä om Senatstorg­et i Helsingfor­s.

❞ Ofta utgör intäkterna från skogen en mycket liten del av kommunens totala intäkter jämfört med många privata skogsägare som är ekonomiskt beroende av sitt skogsinneh­av. Det vore inte en stor ekonomisk uppoffring av kommuner att låta fridlysa större arealer och övergå till kontinuite­tsskogsbru­k och andra mjukare metoder. Större arealer med orörd skog skulle ge ökade rekreation­smöjlighet­er för kommuninvå­narna, gynna deras hälsa och sannolikt även minska utgifterna för kommunal sjukvård.

Finlands Natur

Magnus Östman

❞ Lokala sportevene­mang, öppna kyrkdörrar på sommaren och många konserter, utställnin­gar och uteevenema­ng erbjuder alla impulser och hämtar trivsamhet i vardagen för dem som semestrar. Nu är det rätt tid att understöda konstnärer och idrottare genom att köpa biljetter till lokala evenemang.

Kymen Sanomat

Heidi Ekdahl om att publiken har en avgörande roll när det gäller kulturuppl­evelser och idrottstil­lställning­ar.

❞ Skälet till att Sverige haft en roll i samarbetet mellan FBI och Europol är att kriminalit­eten är så grov och omfattande här. Det bekräftas också av utfallet. Hittills har 800 personer gripits globalt som en del av operation ”Trojan shield” och ”Green light”. 155 av dem är svenskar. Sverige med 10 miljoner invånare, eller 1,3 procent av EU:s och USA:s befolkning, står alltså för 20 procent av de gripna. De stack dessutom ut för sin våldsamhet. Det kan jämföras med Tyskland med 83 miljoner invånare som har gripit 70 personer.

Dagens Industri

Lotta Engzell-Larsson om den stora globala polisinsat­sen orkestrera­d av FBI som också ledde till närmare 100 gripanden i Finland.

 ??  ?? KSF MEDIA ARKIV
KSF MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland