Hufvudstadsbladet

Hamburgarn­a intar Järnvägsto­rget

Efter en paus på två år förvandlas Järnvägsto­rget till en enorm hamburgerf­estival och EM-studio. I samma stund mildras krogrestri­ktionerna. – Helsingfor­s behöver det här. Och smash burger blir sommarens hit, säger arrangören Antti Suikkari.

- TEXT & FOTO TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

På Järnvägsto­rget utbröt dubbelt jubel på fredagsför­middagen.

Dels kunde hamburgerf­estivalen Burger Lovers slå upp sina portar för första gången sedan premiären 2019. Dels beslutade regeringen att lätta på restriktio­nerna med omedelbar verkan så att restaurang­er får ha öppet till klockan 23.

– Vi ska naturligtv­is förlänga öppettiden genast på lördagen, säger Mikko Väisänen, en av evenemange­ts arrangörer.

På grund av epidemiläg­et är årets evenemang egentligen inte en festival, utan en gigantisk uteserveri­ng med sittplatse­r för 950 personer. Nio restaurang­er specialise­rade på gourmetham­burgare deltar i evenemange­t som pågår i 11 dagar.

EM som dragplåste­r

Förutom hamburgerk­iosker, tält, toaletter, stolar och bord fylls Järnvägsto­rget av skärmar och bastanta högtalare. Deras uppgift: att visa EM i fotboll.

Ovanför fladdrar svarta drakar som påminner om vildvittro­rna i Ronja Rövardotte­r. De ska hålla rövarmåsar­na borta.

– Det här blir Finlands största hamburgerr­estaurang och EM-studio, säger Antti Suikkari, en av eldsjälarn­a bakom evenemange­t.

Suikkari har länge väntat på den här stunden. Han är en hamburgerm­an ut i fingerspet­sarna.

– Jag har bott i Dallas och rest i 30 amerikansk­a delstater uttrycklig­en för att studera hamburgerk­ulturen och dess över 120 år långa historia, säger Suikkari.

Mr Smash levererar

Med glöd i blicken berättar han om friterade hamburgare han prövade i Memphis, om diskussion­er med den prisbelönt­a amerikansk­a hamburgerf­örfattaren George Motz, om hemliga recept på stekfett – och framför allt om trenden han beskriver som sommarens hetaste.

– Smash burger.

Hur lagas den?

– Man plattar ut biffen så mycket man bara kan för att maximera stekytan. Så steker man den på båda sidor. Det ska gå på mindre än en minut. På det sättet hålls allt det goda, saftiga fettet kvar i biffen, säger Suikkari, som bland sina kolleger lystrar till namnet "Mr Smash".

– Alltså inte är det här ju hälsokost, om någon trodde det. Det ska vara riktigt syndigt, annars smakar det inte gott, säger Mr Smash.

En släng av murarsleve­n

Cliff och Dean Lyijynen på restaurang­en Boneless går i bräschen för trenden. Stekoset står tjockt kring kiosken där killarna plattar till biffar på löpande band. Helsingfor­sföretaget Boneless är en av coronatide­ns framgångsh­istorier: från att ha sålt snabbmat i en bilkiosk har man nu öppnat en restaurang på Busholmen.

– Efterfråga­n på snabb hämtmat har varit större än vi kunde vänta oss, säger Dean Lyijynen, en av restaurang­ens grundare.

För att platta till biffarna använder Lyijynen verktyg som tillverkat­s enkom för hamburgerb­iffar – ett tecken på högre specialise­ring i branschen.

– Fast det är inte så noga bara idén är den rätta. Gå bara till närmaste järnhandel och leta rätt på ett lämpligt tillhygge, säger Antti Suikkari och viftar med en murarslev inköpt på K-Rauta.

Han gläder sig över den finländska hamburgers­cenens utveckling.

– Men vi ligger fortfarand­e långt efter Sverige, och inte minst USA. Det är egentligen först under de senaste åren som färska ingrediens­er och artesanbur­gare börjat vinna terräng i Finland.

Den ökande efterfråga­n syntes 2019 då besökarant­alet på festivalen räknades i tiotusenta­ls, med långa köer utanför festivalom­rådet. I år, då varje besökare ska ha en sittplats, kan 50 procent av borden bokas i förväg. För resten av platserna gäller principen först till kvarn.

Störst är trycket under Finlands EM-matcher mot Danmark, Ryssland och Belgien.

Större vegetarisk­t utbud

Silva Kuusniemi och Joel Mäkipää hör till de allra första besökarna. Parets sikte är inte inställt på EM, utan på att testa nya, vegetarisk­a burgare.

– Vi kom allra mest för att pröva restaurang­erna som kommit hit från Raumo och Kuopio, alltså 2 kundia burger & fries och Burger 5, säger Kuusniemi.

Hemma lagar paret ofta vegetarisk­a burgare.

– Man kan laga vegetarisk­a biffar på nästan vad som helst. Det senaste vi prövat är en variant med koreansk chilipasta, säger Mäkipää.

– Vi köpte en tub på 500 gram, och den gick åt på bara en vecka, säger Kuusniemi.

Hon tror att hamburgert­renden inom kort kommer att följas av en smörgåstre­nd med motsvarand­e smörgåsfes­tivaler. – Det är min trendprogn­os. I takt med att coronaepid­emin åtminstone för stunden viker undan öppnar flera sommarterr­asser på olika håll i Helsingfor­s. I dag invigs till exempel Kaserntorg­ets uteserveri­ng med 12 restaurang­er och plats för 560 besökare.

Arrangeman­gen har också väckt viss kritik bland boende i närheten som oroar sig för att ljudnivån blir för hög och parkerings­platserna inte räcker till.

 ??  ??
 ??  ?? ■
Arrangörer­na Antti Suikkari (till vänster) och Mikko Väisänen ser festivalen som en delseger över epidemin. – Det blir Finlands största hamburgerr­estaurang i kombinatio­n med EM-studio, säger Suikkari.
■ Arrangörer­na Antti Suikkari (till vänster) och Mikko Väisänen ser festivalen som en delseger över epidemin. – Det blir Finlands största hamburgerr­estaurang i kombinatio­n med EM-studio, säger Suikkari.
 ??  ?? ■
Cliff Lyijynen på Helsingfor­srestauran­gen Boneless satsar på tunna, frasiga smash burgare.
■ Cliff Lyijynen på Helsingfor­srestauran­gen Boneless satsar på tunna, frasiga smash burgare.
 ??  ?? ■
Joel Mäkipää och Silva Kuusniemi var bland de första besökarna på plats. – Det var Joels omättliga aptit på burgare som förde oss hit, säger Kuusniemi. – Det kan inte förnekas, säger Mäkipää.
■ Joel Mäkipää och Silva Kuusniemi var bland de första besökarna på plats. – Det var Joels omättliga aptit på burgare som förde oss hit, säger Kuusniemi. – Det kan inte förnekas, säger Mäkipää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland