Hufvudstadsbladet

Klockan 19 går drömmen i uppfyllels­e på Parken

Teemu Pukki har gått för fullt på träning i tio dagar och känner inget av vristskada­n. Tim Sparv har tränat bra och är redo för spel i EM-premiären.

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

- Vi får inte vara rädda och vi kommer inte vara rädda. Alla jobbar för alla och tillsamman­s är vi starka. Och så måste vi vara modiga också.

Så lyder landslagst­ränaren Markku Kanervas recept för hur Finland ska nå resultat mot ett favorittip­pat Danmark. Finland är en underdog, en utmanare i EM som kan gå ut utan att känna någon större press.

– Vi är en underdog före EM men vi kommer inte att vara underdogs efter EM, säger kaptenen Tim Sparv.

– Vi spelar så länge tränaren vill att vi ska spela, säger de med en mun.

Det betyder sannolikt väldigt länge, i synnerhet om matchen blir jämn. Sparv är enormt viktig i sin balanseran­de roll, Pukkis betydelse i målskyttet och som offensiv ledstjärna kan inte betonas nog.

Den största delen av landslaget samlades 24 maj och förberedel­serna har egentligen pågått i mer än ett och ett halvt år. EM skulle ju ursprungli­gen spelas sommaren 2020 men så kom coronapand­emin och svepte in hela världen i sin ondskefull­a dimma.

– Äntligen är vi här. Förberett oss har vi gjort alldeles tillräckli­gt länge. Jag är glad, jag är stolt och jag längtar att få gå ut och utmana Danmark, säger Sparv.

Både Sparv och Pukki har många fina år av dansk ligafotbol­l bakom sig. Sparv som aktad mittfältar­e i Midtjyllan­d, Pukki som i Bröndby växte ut till den anfallare han är i dag.

Båda kan dansk fotboll och vissa spelare lite extra bra.

– Thomas Delaney har jag rätt bra koll på. Har mött honom många gånger. Om det hjälper då vi möts vet jag inte men kanske det gör det, säger Sparv.

Avsaknad av rutin inget problem

Danmark har mästerskap­srutin så det räcker och blir över. Finland är med för första gången men Pukki ser det inte som ett problem.

– Vi är ju ett rätt rutinerat gäng spelare som varit med om mycket. Så jag tror inte att det blir ett problem. Däremot hoppas jag att jag har lite fjärilar i magen då vi springer ut på planen. Jag brukar prestera bättre om jag är lite nervös.

Båda verkade hur lugna och avslappnad­e som helst på den sista, virtuella presskonfe­rensen inför match. Mest roligt hade de åt den eviga presschefe­n som hade det lite småtungt med Uefas tekniska upplägg.

– Jag kan personlige­n inte vänta på att matchen ska börja. Jag har väntat så länge. Jag är verkligen redo och det är hela laget, säger Pukki.

Danmark har vunnit nio av sina senaste elva matcher, spelat en oavgjord och endast förlorat mot Belgien. Målskillna­d 31-6. I de senaste fem matcherna har laget släppt in ett mål, mot Tyskland, och gjort sjutton. Finland har inte vunnit en enda av sina senaste sex matcher.

– Danmark är ett väldigt bra lag. Vi står och faller med defensiven. Den måste fungera. Och så får vi inte ge dem stora utrymmen. Då går det illa, säger Sparv.

Finland får slå ur underläge, som så många gånger tidigare.

– Vi kanske är utmanare inför EM men efter EM är vi inte det längre, säger Sparv.

Danmark-Finland, lördag 19.00 på Parken.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA ??
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Tim Sparv är redo att bjuda Danmark på en holmgång.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Tim Sparv är redo att bjuda Danmark på en holmgång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland