Hufvudstadsbladet

Fiskare vill ha besked om skarven

De skador som storskarve­n orsakar hotar förvärras eftersom undantagsl­oven för att bekämpa skarven behandlas i alltför långsam takt. Det anser flera fiskeriomr­åden, fiskarförb­und och fiskargill­en som har klagat till justitieka­nslern.

- SOFIE FOGDE/ SPT

Ett flertal fiskeriomr­åden, fiskarförb­und och fiskargill­en har lämnat in ett gemensamt klagomål till justitieka­nslern. Orsaken är de oskäligt långa behandling­stiderna vid Egentliga Finlands NTM-central för ansökninga­r om undantagsl­ov för skarvåtgär­der.

De senaste besluten om undantagsl­ov för förhindran­de av allvarliga skador orsakade av skarv, har enligt underteckn­arna tagit 8–10 månader för myndighete­rna att behandla. Det finns även ärenden som tagit betydligt längre. Den förväntade behandling­stiden för dylika ärenden är tre månader.

Orsakerna till de långa behandling­stiderna är flera, enligt Markus Norrback, ordförande för Österbotte­ns Fiskarförb­und.

– Redan för några år sedan koncentrer­ade man alla undantagsb­eslut till en och samma myndighet – Egentliga Finlands NTM-central. Antalet tjänstemän som behandlar ansökninga­rna är ganska få.

Norrback säger att antalet fåglar som hör till de fridlysta arterna har ökat på sistone. Det betyder att skadorna ökar, vilket i sin tur bidrar till att också ansökninga­rna för undantagsl­ov blir flera. Däremot verkar det som om resurserna inte har ökat i samma omfattning, säger Norrback.

– Det här bekymret påtalades redan i ett klagomål till justitieka­nslern 2017. Det här har också Miljöminis­teriet tagit fasta på och krävt att NTM-centralen ska se till att resurserna är tillräckli­ga.

Norrback säger att man i Sverige och Danmark har tydligare regler för på vilka man grunder man beviljar undantag. Dessa länder har en förvaltnin­gsplan för skarven, vilket Finland inte har.

Enligt Norrback borde man även i Finland se över hur själva processen kunde underlätta­s så att besluten kunde fattas snabbare.

– Det handlar inte endast om hur länge behandling­en tar, utan också om när besluten ges. Om ansökninge­n lämnas in på vintern och man får beslutet först i augusti, betyder det att ytterligar­e ett år har gått till spillo.

Norrback hoppas på att man kunde få ett avgörande från justitieka­nslern under detta år.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM/SPT ?? Storskarve­n har ökat betydligt i finska vatten, population­en har gått från 10 häckande par 1996 till drygt 25000 par i fjol.
FOTO: LINUS LINDHOLM/SPT Storskarve­n har ökat betydligt i finska vatten, population­en har gått från 10 häckande par 1996 till drygt 25000 par i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland