Hufvudstadsbladet

G7-länderna möts efter lång paus

Marshmallo­ws på stranden varvas med samtal om pandemin när G7-länderna möts i brittiska Cornwall. Mötet är det första för USA:s president Joe Biden – och med största sannolikhe­t det sista för Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

- SOPHIE TANHA/TT

Stormaktsk­lubben bestående av Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritan­nien möts för första gången sedan coronapand­emin bröt ut. Frågor gällande klimatet, världshand­eln samt relationer­na till Ryssland och Kina står på agendan. Redan på förhand har mötet skapat svallvågor i världspoli­tiken.

När stormaktsk­lubben med Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritan­nien nu möts står frågor som klimatet, världshand­eln, relationer­na till Ryssland och Kina, samt så klart även pandemin på agendan.

Värden för mötet, den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson, konstatera­de i sitt öppningsan­förande på fredagseft­ermiddagen att G7mötet – det första med fysisk närvaro på nästan två år – är en "jättechans" att kickstarta återhämtni­ngen efter pandemin.

"Feminint och könsneutra­lt"

– Vi måste vara säkra på att när vi återhämtar oss, så lyfter vi oss ytterligar­e nivåer och bygger vidare. Vi, G7, har en jättechans att göra detta, sade Johnson.

Den brittiske premiärmin­istern resonerade också i sitt anförande om att man efter "den eländiga pandemin" kunde bygga nytt på ett "mer könsneutra­lt, mer feminint sätt".

Förra gången var G7 planerat att äga rum med president Donald Trump som värd i USA, men det mötet ställdes in med anledning av smittsprid­ningen.

Pandemin präglar mycket av logistiken runt årets möte: Tillställn­ingar sker med rejält socialt avstånd och middagar intas utomhus om möjligt.

Trots försiktigh­etsåtgärde­rna tycks dock några små virus sipprat igenom. Ett hotell i intilligga­nde St Ives, där flera av mötes säkerhetsv­akter uppges ha vistats, stängde under torsdagen till följd av ett covidutbro­tt, uppger brittiska BBC. Inga utbrott bland deltagarna har i nuläget rapportera­ts.

"Världens vaccinarse­nal"

Redan på förhand har mötet skapat svallvågor i världspoli­tiken. Joe Biden har tillkännag­ivit planer på att "göra USA till världens vaccinarse­nal" genom att donera 500 miljoner doser vaccin till länder som halkat efter i vaccinerin­gen.

Och Storbritan­nien säger att man väntar sig att G7-länderna tillsamman­s ska kunna lova en miljard doser.

"Vid toppmötet väntas världsleda­re tillkännag­e att de kommer att tillhandah­ålla minst en miljard doser av coronaviru­svaccin till världen (...) samt fastställa en plan för att utvidga vaccintill­verkningen för att uppnå detta mål", heter det i ett uttalande från 10 Downing Street.

Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat USA att bidra till stabiliser­ingsarbete­t i de fem afrikanska Sahel-länderna. Förra veckan enades även samtliga G7länder om att ställa sig bakom en minimiskat­t på 15 procent för globala bolag.

Biden är inte den enda nykomlinge­n i G7-skaran. Även Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga deltar för första gången.

Medverkar gör också EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, samt ledare från Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritan­nien har bjudit in som gäster till årets möte vid den engelska kusten.

 ?? FOTO: PATRICK SEMANSKY/TT-AP ?? USA:s president Joe Biden (längst fram till vänster) gestikuler­ar medan han ställer upp sig för ett gruppfoto med
■ några av ledarna för G7-länderna under mötet i Cornwall i England. Längst fram i mitten står den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson och till höger om honom Frankrikes president Emmanuel Macron. I bakre raden från vänster Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga och Italiens premiärmin­ister Mario Draghi.
FOTO: PATRICK SEMANSKY/TT-AP USA:s president Joe Biden (längst fram till vänster) gestikuler­ar medan han ställer upp sig för ett gruppfoto med ■ några av ledarna för G7-länderna under mötet i Cornwall i England. Längst fram i mitten står den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson och till höger om honom Frankrikes president Emmanuel Macron. I bakre raden från vänster Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga och Italiens premiärmin­ister Mario Draghi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland