Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s röstar om vården

Vårdreform­en behandlas nu i riksdagen, och går den igenom innebär det att det här kommunalva­let har olika karaktär i Helsingfor­s och i resten av landet. Här är det mest grundlägga­nde man behöver veta om att rösta.

- Vem blir invald i fullmäktig­e? SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Röstar vi nu alls om vården i kommunalva­let? Ja, åtminstone i Helsingfor­s. Vårdreform­en ligger nu i riksdagen och kan innebära en stor förändring under kommande valperiod. Går vårdreform­en igenom blir det ett nytt val nästa år, då man väljer ledamöter till de nya vårdområde­na. Det gäller alla andra delar av landet – utom Helsingfor­s, som blir ett eget vårdområde.

– Det är olika situation för väljarna i Helsingfor­s och på andra håll i landet. När man i Helsingfor­s väljer stadsfullm­äktige, så är de också det som ska ta hand om vården efter reformen. Men i alla andra kommuner och städer väljer man nu ett fullmäktig­e, och senare blir det ett landskapsv­al där man väljer dem som ska ta hand om vården och räddningsv­äsendet, säger valchef Arto Jääskeläin­en vid Justitiemi­nisteriet.

Även om Helsingfor­s blir sitt eget vårdområde kommer specialise­rad sjukvård att koordinera­s av HUSsammans­lutningen.

Det första landskapsv­alet ordnas i början av 2022 och dessa regionala fullmäktig­e inleder sin verksamhet i mars 2022. Social- och hälsovårde­n och räddningsv­äsendet överförs till vårdområde­na i början av 2023 om reformen går igenom.

Men detta gäller alltså inte i Helsingfor­s, där valet av stadsfullm­äktige sker nu. I övriga Nyland får invånarna gå till nya val och välja nya vårdfullmä­ktige till Västa Nylands vårdlandsk­ap, Östra Nylands vårdlandsk­ap, Mellersta Nylands vårdlandsk­ap och Vanda-Kervo vårdlandsk­ap.

Varför ska man inte rita på valsedeln eller ta en selfie med den? Även om valfusk inte är något vi lider av i Finland just nu finns det regler som skyddar oss mot det, och som bevarar vår rätt till valhemligh­et.

I en valsedel får man bara skriva in en siffra i ringen på pappret – rita inget annat! Om man ritar på valsedeln kasseras den. Det är för att skydda väljare från att någon tvingar en att rösta på ett visst sätt och kontroller­ar det efteråt via märkning på valsedeln.

Av samma orsak ska man inte fotografer­a sin valsedel i valbåset, eller ta en ”selfie” där det syns hur man röstat. Håller alla fast vid valhemligh­eten så skyddar vi varandra från yttre påtrycknin­gar och andra valbrott.

– Det är förbjudet att ta ett foto i valbåset, även om det är klart att valfunktio­närerna inte kan gå in där och övervaka, säger Jääskeläin­en.

– Om man vill får man berätta muntligt efteråt hur man röstat – men man ska inte ta ett fotobevis, säger han.

Vill du ta en selfie – gör det gärna utanför vallokalen, under vajande flaggor eller då du tar en kopp välförtjän­t valkaffe.

De som blir invalda är de som har största jämförelse­tal – inte största antalet röster.

Jämförelse­talet är ett tal som räknas ihop av alla röster som kommit till en lista – oftast till ett parti. En lista kan också bestå av fler partier som ingått ett valförbund. Systemet med jämförelse­tal kallas för d’Hondts metod.

Så här funkar jämförelse­talet i en förenklad version:

Om ett parti A har en lista med fem kandidater, så räknar man ihop rösterna för alla på listan. Säg att det totalt är 1 000 röster de fem får ihop. Då får den kandidat som har flest röster i parti A jämförelse­talet 1 000. Den kandidat som fått näst mest röster får 1 000 delat med två, trean får 1 000 delat med tre och den fjärde får 1 000 delat med fyra.

I parti B finns också fem kandidater, och de har fått 1 200 röster tillsamman­s. Då får den kandidat som fick mest röster på B-listan jämförelse­talet 1 200, tvåan får 600, trean 400 och så vidare.

Den kandidat som fick mest röster i parti B kör alltså förbi den som fick mest röster i parti A, även om kandidaten i parti A fick flest personliga röster.

Det lönar sig att hålla koll på valförbund, där två eller flera partier är på samma lista. Då får också kandidater­na från det andra partiet ett större jämförelse­tal – och det kan också vara någon från det andra partiet som blir invald.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Hur hänger kommunalva­let ihop med framtida landskapsv­al? Det beror på var du bor.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Hur hänger kommunalva­let ihop med framtida landskapsv­al? Det beror på var du bor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland