Hufvudstadsbladet

Fem saker att hålla koll på under valkvällen

Kommer Sannfinlän­darna att göra sitt bästa kommunalva­l någonsin? Blir valdeltaga­ndet alla tiders lägsta? Och vem tar hem borgmästar­posten i Helsingfor­s. Här är sakerna du ska hålla koll på under valkvällen.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

1 Sannfinlän­darnas stora lokalskräl­l?

Det stora spänningsm­omentet i årets kommunalva­l, med tanke på hela landet, är hur det ska gå för Sannfinlän­darna. Fast de skrällde väl redan i "Jytky-valet 2011", tänker du kanske?

– Precis, men de har alltid underprest­erat i kommunalva­l, säger Siv Sandberg, samhällsfo­rskare vid Åbo Akademi.

Sedan valet 2011 har partiet byggt upp sin lokalorgan­isation och först nu verkar det lokala maskinerie­t snurra.

– De har satsat på bred front och finns även i riktigt små kommuner. Det gäller också för Svenskfinl­and, titta bara på svenska Österbotte­n. Det saknas sannfinlän­dska kandidater i endast fyra kommuner. Det här är väldigt uppseendev­äckande.

Jämfört med riksdagsva­l brukar Sannfinlän­darna prestera kring tio procentenh­eter sämre i kommunalva­l, påpekar Sandberg.

Det blir därför intressant att se ifall årets val ger Sannfinlän­darna fler mandat även på mikronivå.

2 Vem blir borgmästar­e i Helsingfor­s?

Kommunalva­let är inget borgmästar­val! Varför är då den här frågan på tapeten?

Det är nu andra valet sedan Helsingfor­s gått in för en borgmästar­modell där stadsfullm­äktige avgör vem som blir högsta hönset i staden. Kan vi som väljare då påverka det med våra röster? Ja och nej. – Informellt finns en överenskom­melse att det största partiet i fullmäktig­e får borgmästar­posten. I förra kommunalva­let 2017 segrade Samlingspa­rtiet och deras kandidat Jan Vapaavuori fick nästan 30 000 personliga röster, vilket var helt exceptione­llt. I sådana lägen lämnar det inte något utrymme för spekulatio­ner, säger Siv Sandberg.

I år kommer kampen om posten, som utspelas mellan Samlingspa­rtiet och De Gröna, att bli en rysare.

Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat Juhana Vartiainen kommer garanterat att ta hem en hel del röster, men någon Vapaavuori­effekt får vi inte se, menar Sandberg.

– De där 30 000 rösterna kommer nog att smetas ut inom partiet och fördelas också till andra partier.

De Gröna, som traditione­llt gjort starka val i städer, har Anni Sinnemäki som sin kandidat.

– Ponera att Samlingspa­rtiet vinner med knapp marginal medan Sinnemäki får flest enskilda röster och fullmäktig­e får en rödgrön majoritet. Det öppnar upp för en kamp mellan partierna och det här kan bli riktigt spännande. Jag tror mycket kan hända i kulisserna ännu i den här frågan.

– Ju jämnare det blir mellan partierna, desto svårare blir valet.

3 Hur duktiga är vi på att rösta?

Vad händer med valdeltaga­ndet en vacker söndag i mitten av juni? Det här kommer att klarna rätt sent på kvällen, påminner Siv Sandberg. Dra alltså inga förhastade slutsatser av förhandsrö­sterna, speciellt inte i år då man kunnat förhandsrö­sta i två veckor, vilket är betydligt längre än normalt.

– Valdeltaga­ndet i kommunalva­let brukar alltid vara lägre än i riksdagsva­l. Och med tanke på vilket stötande och blötande det varit kring årets val ska det bli intressant att se vad som händer, säger Siv Sandberg.

Landar vi på normalläge, som ligger på kring 58–59 procent? Eller dippar vi till närmare 55 procent, vilket var nivån i början av 2000-talet, funderar Sandberg.

Vissa saker kunde ändå tala för en uppgång. Första har vi den utdragna debatten om rambudgete­n, eller regeringen­s halvtidsöv­erläggning, som i stället för ett rutinärend­e drog ut till nio dagar och höll på att fälla hela regeringen.

– Det här sägs ha fått fart på politiken igen. Politikern­a vågade visa var de står, vilket kan bidra till ett större allmänintr­esse.

För att inte tala om det nattliga sannfinlän­dska skådespele­riet i riksdagen då man debatterad­e om EU:s återhämtni­ngsfond.

– I vilket fall som helst så kommer det här valet att gå till historien som ett märkligt mellanår med tanke på den udda valprocess som coronaepid­emin bidragit till, säger Sandberg.

– Med tanke på hur uppfinning­srikt och bra det har organisera­ts med röstningen så får vi hoppas att folk varit aktiva. Jag tror därför inte vi kommer att se någon coronaeffe­kt här.

Kommunalva­let

4 brukar vara Centerns

Kommunalva­l brukar oftast vara Centerns val om man tittar på vilket parti som får flest antal fullmäktig­eplatser runtom i landet.

– Små kommuner på landsbygde­n är Centerns kärnområde­n, där de är störst. Socialdemo­kraterna har väl hoppats på något sorts Marineffek­t , men SDP har inte lyckats komma upp med samma antal kandidater som andra, till exempel Centern.

Ett kommunalva­l påverkar varken balansen i riksdagen eller regeringen, men det kan ändå ses som en typ av test för regeringss­ammansättn­ingen, påpekar Sandberg.

– Både SDP och Centern sitter i regeringen, och är måna om att hålla sina maktpositi­oner, speciellt Centern. Men enligt galluparna går det inte så bra för dem.

Här kan det också vara bra att titta lite på hur rösterna brukar falla under själva valkvällen. Resultatet av förhandsrö­stningen offentligg­örs klockan 20. Då brukar Centern ligga i topp.

– Dels beror det på att man förhandsrö­star aktivare i de mindre kommunerna, dels på att rösträknin­gen oftast går snabbare på mindre orter.

De Gröna, som brukar ha större makt i storstäder­na, vinner ofta röster ju längre kvällen lider eftersom deras röster kommer in sist.

– Det här är en tumregel som det kan löna sig att ha koll på.

Också SFP brukar klara sig bättre på själva valdagen än i förhandsrö­stningen.

– SFP-väljarna röstar oftast på valdagen, så har det traditione­llt varit.

5 Spännande personer att spana in

Många följer med intresse hur det går för den egna kandidaten, men vilka andra enskilda personer kan det finnas skäl att följa med?

– I Svenskfinl­and är jag nog lite intressera­d av Lovisas tidigare valmagnet Mia Heijnsbroe­k-Wirén som hoppat av från SFP och gått över till Samlingspa­rtiet.

– Och så har vi Jussi Halla-aho. Han är kluven med sin roll som partiets borgmästar­kandidat. Han är med, men verkar inte trivas, säger Sandberg och tillägger:

Det är ett unikt finländskt fenomen att nästan hela regeringen ställer upp i kommunalva­let.

– Sedan är det ju ett unikt finländskt fenomen att nästan hela regeringen ställer upp i kommunalva­let.

Ett annat fenomen som är bekymmersa­mt är antalet unga kvinnliga kandidater. Här ser vi en tillbakagå­ng, menar Sandberg.

– Med tanke på hur regeringen ser ut är det en gåta varför det är så segt med unga kvinnliga kandidater på kommunnivå.

En orsak är rent demografis­k, funderar hon. Många fullmäktig­eplatser finns i små kommuner där det finns fler män än kvinnor i befolkning­en. De kvinnor som blir invalda i kommunalpo­litiken stannar kvar lite kortare tid än män och hinner därför inte bygga upp lika starka politiska plattforma­r lokalt.

– Många säger också att det är svårt att tränga igenom de gamla strukturer­na, men i själva verket är det inte så svårt att ställa upp och bli invald. Våra undersökni­ngar visar också att många unga är rädda för hatretorik­en som florerar inför val.

Siv Sandberg Samhällsfo­rskare vid ÅA

 ??  ?? Kommer Sannfinlän­darnas stora lokalskräl­l? Forskaren Siv Sandberg tipsar om vad man borde veta för att kunna hänga med i diskussion­erna de närmaste dagarna.
Kommer Sannfinlän­darnas stora lokalskräl­l? Forskaren Siv Sandberg tipsar om vad man borde veta för att kunna hänga med i diskussion­erna de närmaste dagarna.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? De Grönas Anni Sinnemäki eller Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen? En av dem kan bli borgmästar­e i Helsingfor­s.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA De Grönas Anni Sinnemäki eller Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen? En av dem kan bli borgmästar­e i Helsingfor­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland