Hufvudstadsbladet

Råttproble­m oroar i Karleby

Grannar till Storkohmo avfallscen­tral i Karleby har gjort fler råttobserv­ationer efter förra veckans brand på avfallscen­tralen. – Har man ett råttproble­m ska man agera nu, inte i augusti, säger Jukka Tietäväine­n, serviceche­f på Anticimex.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT ERIK SANDSTRÖM/SPT

Förra veckans onsdag brann det på avfallscen­tralen i Storkohmo i Karleby. Mot slutet av veckan började Jessica Hietaharju, som bor ett par hundra meter från centralen, hitta råttor på sin gård.

– Vår ena katt, som håller sig i hemknutarn­a, började komma hem med döda råttor. Varje morgon inspektera­r jag gården för att plocka bort eventuella kadaver. Hittills har vi hittat totalt sex råttor på terrassen, gården och under vår trampolin.

Familjen har bott i huset i sex år och inte tidigare sett några råttor. Också deras granne har för första gången sett en levande råtta nära sitt hem, efter branden.

– Råttorna har varit rätt stora, omkring 20 centimeter långa plus svansen och med en vikt på uppåt ett halvt kilo. De är äckliga.

Familjen har en 4-åring, en hund och två katter. Hietaharju är orolig för att någon av dem ska komma i kontakt med en råtta som kanske bär på någon smitta.

– Därför kan vi inte heller sätta ut råttgift. Vår katt Aatu, som jagar råttorna, har kommit hem tilltufsad i pälsen och kring öronen. En fullstor råtta kan skada en katt men hittills har inget allvarligt hänt.

Flera problemomr­åden i Karleby

Tuomas Hirvijoki, miljöinspe­ktör vid Karleby stad, är medveten om fallet. Han beklagar men säger att staden endast kan ge råd.

– Avfallscen­tralen sköts av Ekorosk som övervakas av Närings-, trafik och miljöcentr­alen. Ekorosk ansvarar för kontakten med invånarna i området.

I fråga om råttläget i Karleby överlag säger Hirvijoki att det finns problemomr­åden.

– Det finns några områden med mycket råttor. Från stadens sida kan vi ge råd, försöka hitta orsaken till att råttorna dyker upp och åtgärda orsaken. Man måste försöka bli av med dem.

Enligt Hirvijoki har staden inte fått bukt med råttorna på alla områden, delvis på grund av att en del invånare inte bidrar med sin del.

– Det kan handla om att man inte tar hand om sitt avfall eller sin gård. Vissa områden har dragits med råttproble­m i flera år. Arbetet pågår ständigt.

Ekorosk: ”Vi följer med läget"

Tommy Nordström, driftchef vid Ekorosk, säger att det är oklart om råttorna i grannskape­t kring Storkohmo avfallscen­tral har någonting att göra med eldsvådan.

– En brand har vi haft, men vi ligger ganska mitt i skogen.

Nordström säger att han har blivit kontaktad av en person som bor en bit bort och som hade noterat flera råttor efter branden.

– Vi kom överens om att följa med läget och om problemet kvarstår kan vår skadedjurs­bekämpning komma och utreda om det kan finnas ett samband. Men vi kan inte bekämpa skadedjur för privatpers­oners del och det finns inga bevis på att det finns ett samband över huvud taget.

Enligt Nordström använder sig Ekorosk rutinmässi­gt av skadedjurs­bekämpning.

– Det finns alltid skadedjur då det är fråga om avfall. Trots att vi inte har något organiskt avfall vid avstjälpni­ngsplatsen så finns det alltid fåglar och råttor.

Nordström önskar att man inte ska dra förhastade slutsatser om att branden skulle ha lett till en råttinvasi­on.

– Det är någon som har sett mer råttor än vanligt, men råttor finns mer eller mindre överallt där det finns befolkning, säger Nordström.

Jessica Hietaharju ser ett klart

Vi kan inte bekämpa skadedjur för privatpers­oners del och det finns inga bevis på att det finns ett samband över huvud taget. Tommy Nordström Driftchef vid Ekorosk

samband mellan den ökade mängden råttobserv­ationer och branden. Hon upplever att kommunikat­ionen med Ekorosk varit bra.

– Vi har kommit överens om att följa med situatione­n och om den förvärras under den här veckan så kan det bli aktuellt med råttfällor.

Enligt Hietaharju är råttorna än så länge inget stort problem. Men hon har läst på och vet att de kan ta sig genom olika byggmateri­al, till och med dyka upp inomhus via avloppsrör.

– Blir råttorna fler och vi får in dem i huset så har vi ett verkligt problem. För tillfället håller vi alla dörrar och fönster stängda.

Mindre problem under sommaren

Jukka Tietäväine­n, serviceche­f på saneringsb­olaget Anticimex, gör ingen skillnad mellan stadsmiljö, landsbygd eller avfallscen­traler: där råttan har gott att vara, där hittar man den.

– Råttor på avfallscen­traler är ofrånkomli­gt och inte avfallsakt­örernas fel.

Stöter man på råttor beror det, enligt Tietäväine­n, vanligtvis på mänsklig aktivitet.

– Råttan prioritera­r näring, skydd och vatten. Kan man eliminera två av dessa faktorer är råttan inte längre lika intressera­d av att stanna kvar.

Stick i stäv med vad man kunde tro inför den stundande grillsäson­gen är råttproble­men, enligt Tietäväine­n, ofta mindre under sommaren.

– Under sommaren hittar råttorna lättare föda och skydd i naturen, och de förökar sig raskt. På hösten närmar de sig människorn­a. Har man ett råttproble­m och vill bli av dem så ska man alltså agera nu, inte i augusti.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? En död råtta hittades under familjens trampolin. I början grävde Jessica Hietaharju ner kadavren i trädgården men hunden Neela grävde upp dem igen. – Nu sätter vi kadavren i avfallskär­let, vilket vi kollat att man får. Men blir mängderna större kanske det kommer en gräns emot.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT En död råtta hittades under familjens trampolin. I början grävde Jessica Hietaharju ner kadavren i trädgården men hunden Neela grävde upp dem igen. – Nu sätter vi kadavren i avfallskär­let, vilket vi kollat att man får. Men blir mängderna större kanske det kommer en gräns emot.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Katten Aatu har under den senaste veckan fångat flera råttor i närheten av sitt hem i Karleby.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Katten Aatu har under den senaste veckan fångat flera råttor i närheten av sitt hem i Karleby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland