Hufvudstadsbladet

Hangös första kryssnings­turister välkomnade­s med regn och vals

På grund av coronapand­emin ordnar flera rederier kryssninga­r till Hangö i sommar. På lördagen anlände de första kryssnings­turisterna till staden.

- Hur gick resan? TEXT & FOTO HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Det är lördag eftermidda­g och Finlands sydligaste sommarstad väljer att visa annat än strålande sol och värme. Efter ett inledande ösregn övergår nederbörde­n ändå i duggregn.

– Det har varit soligt och 25 grader i en vecka. Men förstås ska det regna i dag, säger Nina Häggroth.

Hon arbetar som marknadsfö­ringschef på Hangö hamn och väntar ivrigt på att Eckerö Lines fartyg Finlandia ska lägga till. Fartyget är redan vid kajen, men det tar sin tid att få rampen i ordning.

– Hon är ju mindre än vanliga fartyg, säger hamnens vd Anders Ahlvik som är med och övervakar arbetet.

Visst, med sina 175 meter hör Finlandia inte till lastfartyg­en som normalt besöker hamnen. Hangö hamn är en hamn som är byggd för frakt, och det finns inte några passagerar­gångar för kryssnings­resenärern­a som besöker Hangö.

Efter att landgången äntligen justerats så den är säker kommer resenärern­a. Sju bussar väntar på dem, och de kör i skytteltra­fik mellan hamnen och centrum hela dagen. Bussarna är enda sättet att ta sig till och från kryssnings­fartyget, hamnen är normalt förbjudet område för de flesta.

– Visst är det spännande att vara på ett hamnområde man aldrig annars får besöka, säger guiden Leena Immonen på en av bussarna.

På den korta resan till centrum berättar hon var stadens sevärdhete­r finns och hur resenärern­a kommer tillbaka till båten. Hon sjunger också refrängen i Hangövalse­n, och ett antal passagerar­e sjunger med och skrattar.

Glasskiosk­en är bekant

Raija Hurme, Riitta Hurme och Riitta Lindfors har stigit av bussen i centrum. Trots regnet är de på gott humör och ser fram emot att utforska staden.

– Det är roligt att vara med om något historiskt, säger Raija Hurme och hänvisar till kryssnings­resan.

Normalt ordnas det nämligen inte kryssnings­resor till Hangö, men på grund av coronaläge­t gör flera rederier det den här sommaren. Fartyget som anlände på lördagen var säsongens första, och det ordnas i alla fall sju turer till under sommaren.

– Guiden i bussen var jätteglad. Vi har inga speciella planer, vi känner inte till Hangö, säger Riitta Hurme.

– Jag har varit här tidigare, och jag minns att jag ätit glass vid en glasskiosk här nära. De har de största glasskulor­na säger de, säger Riitta Lindfors.

Trängsel på bildäck

Aava Mansner och Antoni Wahlström har precis stigit av bussen.

– Resan gick bra. Till nästa ska vi bekanta oss med staden, säger Aava.

Hon har besökt Hangö tidigare, men för väldigt länge sedan. Antoni har inte varit i Hangö tidigare.

Har ni planerat något annat resande i sommar? – Det var nog vårt förstahand­sval att komma hit, säger Antoni.

I parken utanför stadshuset hittar vi Markku Kyrölöinen och Jari Vasenius. De har precis tagit några fotografie­r och planera hur de ska fortsätta sin dag.

– Vi ska bekanta oss med staden. Vi har inte bokat ett bord vid någon restaurang eller så, säger Markku. – Det gick bra på båten, men arrangeman­gen var dåliga! När vi skulle gå av båten trängdes vi i hundratals på bildäck. Det var nog inte så bra, säger Jari.

Men det låter inte saken förstöra dagen.

– Solen skiner nog bakom molnen!

 ??  ?? På lördagen anlände sommarens första kryssnings­fartyg till Hangö. Passagerar­na fick gå av från bildäcket, hamnen har inga passagerar­slussar.
På lördagen anlände sommarens första kryssnings­fartyg till Hangö. Passagerar­na fick gå av från bildäcket, hamnen har inga passagerar­slussar.
 ??  ?? Raija Hurme, Riitta Hurme och Riitta Lindfors från Helsingfor­s ser fram emot att utforska staden.
Raija Hurme, Riitta Hurme och Riitta Lindfors från Helsingfor­s ser fram emot att utforska staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland