Hufvudstadsbladet

HUS delade ut sex tvåspråkig­hetspris

HUS har delat ut pris till sex personer som jobbar aktivt för tvåspråkig­heten. Det är fler än någon gång tidigare.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har än en gång premierat personer eller enheter på HUS som stärker tvåspråkig­heten i vardagen.

I år är det sex personer som delar på priset, vilket är fler än tidigare. Antalet nominerade var också rekordstor­t, skriver HUS i ett pressmedde­lande.

Prisen går till sjukskötar­e Emma Kahelin och fysioterap­eut Patrick Willamo på Nya barnsjukhu­set, neurolog Kaisa Kotisaari på Lojo sjukhus, förvaltnin­gsdirektör Lauri Tanner samt förlossnin­gsavdelnin­gen vid Lojo sjukhus och primärvård­sjouren vid Raseborgs sjukhus.

Kahelin har självmant coachat läkare inför möten med svensksprå­kiga patienter, medan kollegan Willamo kryddar e-postmeddel­anden och avdelnings­möten med svenska och lyfter in den finlandssv­enska kulturen i vardagen på jobbet, skriver man i pressmedde­landet.

Kaisa Kotisaari började lära sig svenska då hon började på HUS, och kan nu några år senare hålla möten och avdelnings­ronder på språket. Lauri Tanner sägs ha arbetat målmedvete­t med att stärka tvåspråkig­heten inom förvaltnin­gen.

Primärvård­sjouren vid Raseborgs sjukhus belönas för sitt sätt att stödja både det finska och svenska – de tvåspråkig­a sjukskötar­na övar svenska med finskspråk­iga läkare och finska med utländska läkare. Förlossnin­gsavdelnin­gen vid Lojo sjukhus belönas bland annat för sin aktiva tvåspråkig­a närvaro på sociala medier.

Har delats ut i drygt 20 år

Priset för tvåspråkig­a insatser har delats ut sedan början av 00-talet. I fjol premierade­s infektions­överläkare­n Asko Järvinen, som fått en synlig roll i och med pandemin.

Tanken med priset är att uppmuntra till stärkt tvåspråkig­het i vardagen, säger Jan-Erik Eklöf som är ordförande för prisnämnde­n.

”Ett av kriteriern­a är att insatserna sträcker sig utanför den egentliga arbetsbild­en och att vi i år fick 55 utmärkta förslag till pristagare visar på en utbredd medvetenhe­t om modersmåle­ts betydelse för patientens upplevelse av vården”, säger Eklöf i pressmedde­landet.

Pristagarn­a belönades i samband med nämndens möte i Helsingfor­s den 10 juni 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland