Hufvudstadsbladet

Koskinen snuvades på skrotnings­peng

Besvikelse­n är stor då statens skrotnings­pengar tagit slut. – Vi borde ha informerat bättre, säger Traficom-direktören Kati Heikkinen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

HBL-läsaren Pentti Koskinen har kört sin Peugeot 406 sedan 2002, då han flyttade från Helsingfor­s till Padasjoki i Päijänne-Tavastland. Bilen har tjänat honom väl och har redan 300 000 km på mätaren. Men underredet har rostat sönder och då Koskinen hörde att staten i år betalar 2 000 euro i skrotnings­premie till dem som köper en ny miljövänli­g bil och gör sig av med sin gamla, bestämde han sig för att skrida till verket.

I maj köpte han en splitterny Toyota Yaris Hybrid för drygt 20 000 euro och gladdes åt att han skulle få nästan tio procent av bilen betald av staten. Men de senaste dagarna har det gått upp för Koskinen att han inte får något skrotbidra­g. Orsaken är att de åtta miljoner euro som fanns reserverad­e i statsbudge­ten för ändamålet tog slut i rekordfart då finländare köpte elbilar och elcyklar som aldrig förr.

I slutet av april meddelade Trafik- och kommunikat­ionsverket Traficom att bidragspen­garna var slut och att inga fler understöd betalas ut.

Men Pentti Koskinen, som via medierna hade hört att den som köper en ny miljövänli­g bil får extra pengar av staten, nåddes aldrig av Traficoms besked. Några veckor senare i maj underteckn­ade han intet ont anande köpebrevet för den nya bilen.

– Jag hade räknat med att få 2 000 euro för den gamla bilen eftersom statsmakte­n och politikern­a hela tiden har sagt att det nu lönar sig att byta till en utsläppssn­ål bil. Jag känner mig grundlurad, säger Koskinen efter att det gick upp för honom att inga pengar längre fanns att få.

Koskinen har ringt till både Traficom och Kommunikat­ionsminist­eriet, men förgäves.

”Politikern­a borde tänka om”

Koskinen tycker att det enda rätta nu vore att politikern­a tänker om och skjuter till mer pengar så att de bilköpare som liksom han snuvats på konfekten får rättvisa.

– Man kan inte ge en morot och så vips ta bort den. Om våra beslutsfat­tare vill att finländarn­a börjar köra mer miljövänli­ga bilar borde de se till att fler får skrotpeng, säger han.

Överdirekt­ör Kati Heikkinen på Traficom säger att det var en stor överraskni­ng att de åtta miljoner som staten hade reserverat för ändamålet tog slut redan i april.

– Nytt för i år var att man kunde söka skrotpeng också om man köpte en elcykel eller valde att ersätta bilen med att åka kollektivt. Därför gick pengarna åt så pass fort, säger Heikkinen.

Största delen av skrotbidra­gen har gått till nya elcyklar, 4 000 stycken, medan myndighete­n har tagit emot 2 000 ansökninga­r av personer som bytt en gammal bil mot en ny hybrid- eller elbil.

– Det är förstås trist om vi inte lyckats kommunicer­a ut budskapet om att pengarna för det här året är slut, säger Heikkinen.

Kati Heikkinen säger att Traficom fortfarand­e behandlar ansökninga­r som kom in innan pengarna sinade. Det är osannolikt att många ansökninga­r skulle underkänna­s, men om så sker, kan de pengarna ännu komma att delas ut till personer som lämnar in ansökan senare.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Jag känner mig grundlurad av staten, säger Pentti Koskinen, som hade hoppats få 2 000 euro i skrotbidra­g av staten för sin gamla Peugeot 406 på bilden.
FOTO: PRIVAT – Jag känner mig grundlurad av staten, säger Pentti Koskinen, som hade hoppats få 2 000 euro i skrotbidra­g av staten för sin gamla Peugeot 406 på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland