Hufvudstadsbladet

Alprosorna i Haga står i full prakt just nu

Alprospark­en i Haga är nu som vackrast. Parken som snart har 50 år på nacken var från början ett försöksfäl­t för växtförädl­ing. I dag är den en lummig oas som blommar som mest praktfullt just nu.

- TEXT & FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Vill du beskåda något spektakulä­rt lönar det sig att styra stegen till Alprospark­en i Haga där blomningen just nu är som mest praktfull.

– Om man gillar blommor som vi gör är stället utan tvekan värt ett besök, säger Kerstin Sundberg som besöker parken tillsamman­s med sin granne och väninna från Esbo, Aila Enlund, som inte har besökt parken på flera år och är tagen över hur mycket rhododendr­onbuskarna har skjutit i höjden sedan senast.

Buskarna är som stora träd och parken som en djungel som exploderat ut i blom i alla nyanser av vitt, skärt och violett. På andra sidan där det växer vintertåli­ga azaleor är färgpalett­en en annan: här är det laxrosa, orange och gult som gäller så långt ögat når.

– Jag har alltid varit svag för vita blommor, men de här är också oemotstånd­liga, säger Kerstin Sundberg och pekar förtjust på en klase blekrosa fotbollsst­ora rhododendr­onblommor.

Också väninnorna Annette Romunen och Salla Salminen har kommit för att beskåda prakten.

– Jag har alltid velat se det här stället, men reagerat för sent då blomningen redan varit över. I år lyckades vi pricka in vårt besök perfekt, säger Romunen.

Ursprungli­gen ett experiment

Alprospark­en föddes som ett experiment för att ta fram vintertåli­ga rhododendr­on och azaleor i ett samarbete mellan Helsingfor­s universite­t och Helsingfor­s stad.

Experiment­et drevs igenom av Helsingfor­s legendaris­ke stadsträdg­årdsmästar­e Pekka Jyränkö tillsamman­s med universite­tets växtförädl­ingsavdeln­ing som leddes av professor emeritus Peter Tigerstedt.

Platsen för experiment­et hängde ihop med att det i Haga fanns en myr med sur jordmån som är en förutsättn­ing för att rhododendr­on ska trivas.

Man planterade 3 000 grupper rhododendr­on på fältet och buskarna har frodats bra i myrmarken där högvuxen tall är det dominerand­e trädslaget.

Flera av de rhododendr­on och azaleor som i dag säljs i plantskolo­r härstammar från försöksfäl­tet i Haga och bär namn som P.M.A. Tigerstedt, Pekka, Haaga eller Helsinki University.

 ??  ?? Kerstin Sundberg och Aila Enlund från Esbo tog tillfället i akt och besökte Rhododendr­on-parken i Haga medan den är som vackrast.
Kerstin Sundberg och Aila Enlund från Esbo tog tillfället i akt och besökte Rhododendr­on-parken i Haga medan den är som vackrast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland