Hufvudstadsbladet

Stormaktsk­lubben G7 knyter näven mot Kina

Udden mot Kina är tydlig. Ledarna i stormaktsk­lubben G7 har enats om en jättelik infrastruk­tursatsnin­g, ett alternativ till Kinas ”nya sidenvägen”.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Initiative­t kommer från USA:s president Joe Biden och kallas ”Bygg upp världen bättre”, B3W. I korthet syftar det till att konkurrera strategisk­t med Kina genom ”värderings­baserade, kvalitativ­a och transparen­ta” projekt på infrastruk­turområdet – ledda av demokratis­ka länder.

– USA och många av våra partner har länge varit skeptiska till Kinas nya sidenvägen­initiativ, säger en högt uppsatt Bidenrådgi­vare och lägger till att Pekings brist på öppenhet, hänsyn till klimatet och respekt för arbetsrätt är flagrant.

– Men fram till nu har vi inte kunnat lägga fram ett positivt alternativ.

Vill få in kritik

Enligt Vita huset finns det infrastruk­turbehov värda uppskattni­ngsvis 4 000 miljarder dollar i delar av världen – behov som man nu hoppas kunna agera på i partnerska­p med näringsliv­et.

Kina har dock ett försprång. Landet har redan investerat hundratals miljarder dollar i bland annat hamnar, vägar och järnvägar och elnät i hundratals länder.

Formellt stod samtal om ekonomisk återhämtni­ng, det utrikespol­itiska läget och hälsa på dagordning­en på lördagen, som är G7-mötets andra dag i brittiska Cornwall. Men det var tydligt att Kina skuggade träffen.

Biden rapportera­s ha manat sina kollegor att agera mot tvångsarbe­te i Kina och att inkludera kritik mot den röda jätten i öst i mötets slutdeklar­ation.

Och på initiativ från USA väntas ledarna uppmana Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) att göra en ny, transparen­t utredning av coronaviru­sets uppkomst, skriver brittiska The Guardian som läst delar av mötets slutdeklar­ation. Detta med anledning av rapporter om att viruset kan ha läckt ut från ett laboratori­um i Wuhan.

Joe Biden gav redan i maj sina inhemska underrätte­lsetjänste­r order om att leverera en rapport i frågan inom 90 dagar.

Vaccin på 100 dagar?

Under dagen väntades världsleda­rna också enas om en hälsopakt, så att en pandemi aldrig någonsin ska kunna ta världen på sängen igen.

Pakten, kallad Carbis Bay-deklaratio­nen, säger bland annat att den tid det tar att utveckla och godkänna vaccin, behandling­ar och diagnostic­ering av framtida sjukdomar måste minskas till under 100 dagar, skriver nyhetsbyrå­n AFP med hänvisning till mötets värd, den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson.

Redan vid G7-mötets öppnande på fredagen enades världsleda­rna om att donera en miljard doser covidvacci­n till behövande länder för att stävja den pågående coronaviru­spandemin.

Vid lördagens möte deltog även FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres och gästförelä­sningar hölls av den brittiska regeringen­s vetenskapl­iga rådgivare Patrick Vallance samt Melinda Gates, som leder välgörenhe­tsstiftels­en Bill & Melinda Gates Foundation.

 ?? FOTO:
JACK HILL/AP/TT ?? USA:s president Joe Biden tillsamman­s med Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson, drottning Elizabeth och Frankrikes president Emmanuel Macron vid G7-mötet i brittiska Cornwall.
FOTO: JACK HILL/AP/TT USA:s president Joe Biden tillsamman­s med Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson, drottning Elizabeth och Frankrikes president Emmanuel Macron vid G7-mötet i brittiska Cornwall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland