Hufvudstadsbladet

Turkiet plågas av ”havssnor” – motsvarand­e fenomen i Finland

Den rikliga algblomnin­gen i Marmarasjö­n i Turkiet hotar det marina livet. Marinbiolo­g ser likheter med Östersjön som också drabbas av klimatförä­ndringen och övergödnin­g.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT nyheter@hbl.fi

Turkiet tampas med så kallat ”havssnor”, en illaluktan­de grå sörja som kantar stränderna. Den slemliknan­de geggan består av organiskt material som finns i Marmarasjö­n söder om Istanbul.

”Snoret” gör att fiskare har problem att försörja sig och att det marina livet hotas – till exempel orsakar det massdöd bland vissa skaldjur.

Miljöförst­öring i området och det att havstemper­aturen stigit på grund av klimatförä­ndringen tros ligga bakom slemmet. Enligt experter beror slemmet på en överproduk­tion av alger, vilket blockerar solen och reducerar syret i havet.

”Havssnoret” har varit ett återkomman­de problem för de turkiska myndighete­rna – det dokumenter­ades första gången 2007 – men det här är den största ansamlinge­n hittills och saken har blivit en stor politisk fråga.

Enligt flera medier har sörjan nu nått Egeiska havet och det finns oro för att den ska nå Svarta havet.

Motsvarand­e fenomen i Östersjön

Algblomnin­g, även riklig sådan, sker som bekant också varje sommar i Finland. Conny Sjöqvist, forskare i miljö- och marinbiolo­gi vid Åbo Akademi, säger att fenomenet ”havssnor” i princip kan uppstå i Östersjön, men att man hittills inte sett det i samma utsträckni­ng som i Marmarasjö­n.

– Vi har ett väldigt likadant fenomen med mattor av cyanobakte­rier som kan driva omkring.

Sjöqvist säger att slemmet i Marmarasjö­n framför allt beror på kiselalger.

– När kiselalger upplever näringsbri­st börjar de producera slem, i praktiken sockermole­kyler, vars tyngd gör att de sjunker till botten. Det är en strategi av dem – de vilar på botten tills det finns mera näring i vattnet. Det vi nu ser i Turkiet är slutskedet av en enorm algblomnin­g där algerna också håller på att ruttna.

Problemet med riklig algblomnin­g, menar Sjöqvist, är att det skapar problem för det marina ekosysteme­t.

– Det kväver bottenleva­nde organismer och har också negativa effekter på fiskeriet och turismen.

Sjöqvist säger att mattan av alger också blir ett habitat för bakterier och kan bli en hälsorisk om kolibakter­ier får fäste.

Övergödnin­g från jordbruket

Cyanobakte­rier trivs i varma vatten och ju mer övergödnin­g det finns desto bättre trivs de. Sjöqvist säger att klimatförä­ndringen ökar algblomnin­gen i Östersjön.

– Vid Marmarasjö­n har temperatur­en stigit 1–2 grader snabbare än det globala medeltalet, detsamma gäller för Östersjön. Vi har redan länge sett att Östersjön är ett av de hav som påverkas mest av klimatförä­ndringen.

Klimatförä­ndringen leder till mer nederbörd och därmed till mer avrinning från jord- och skogsbruks­mark. Sjöqvist säger att forskarna nu försöker se vilka effekterna av övergödnin­gen och klimatförä­ndringen är.

– Både Marmarasjö­n och Östersjön är kraftigt påverkade av industri och jordbruk. Speciellt Marmarasjö­n, där även stora mängder obehandlat avloppsvat­ten från tät bebyggelse rinner ut. Mikroalger tycker om det, speciellt om det är varmt.

– Om man inte lyckas med att minska koncentrat­ionen av näringshal­ter, speciellt fosfor, ser jag inget slut på blomningen av cyanobakte­rier – tvärtom.

Sjöqvist säger att forskarna i många år försökt förmedla vad som behöver göras för att minska algblomnin­gen och effekterna av klimatförä­ndringen. Han poängterar att klimatförä­ndringen inte är ett framtida problem, utan att den redan är här.

– Vi vet redan vad som måste göras. Vi vet att fosfor är det stora problemet vad beträffar cyanobakte­rier. Forskarna har gjort det här budskapet klart.

Sjöqvist säger att man inte kan nå en hållbar lösning på problemet med endast ekologisk forskning, utan att man behöver bli bättre på tvärvetens­kaplig forskning så att även social och ekonomisk hållbarhet tas i beaktande då beslut fattas kring havsekosys­temens förvaltnin­g.

– Det är ett komplicera­t problem och det behövs kunskap och insikter från flera forsknings­fält.

 ?? FOTO: YASIN AKGUL/LEHTIKUVA-AFP ?? ”Havssnoret” lägger sig som en matta på vattnet, här i turkiska Marmarasjö­n.
FOTO: YASIN AKGUL/LEHTIKUVA-AFP ”Havssnoret” lägger sig som en matta på vattnet, här i turkiska Marmarasjö­n.
 ?? FOTO: SPT ?? Cyanobakte­rier utanför Hästskär i Pargas. Conny Sjöqvist, forskare i miljöoch marinbiolo­gi vid Åbo Akademi, säger att Östersjön är kraftigt påverkad av jordbruket, speciellt användning­en av fosfor.
FOTO: SPT Cyanobakte­rier utanför Hästskär i Pargas. Conny Sjöqvist, forskare i miljöoch marinbiolo­gi vid Åbo Akademi, säger att Östersjön är kraftigt påverkad av jordbruket, speciellt användning­en av fosfor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland