Hufvudstadsbladet

Hur ska vi tillåtas resa nu?

”Det att nordiska länder förhindrar varandras medborgare att resa fritt enligt de bestämmels­er som gäller slutdestin­ationen är nytt.”

- NINA NYMAN Doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi.

Lördag morgon ringer min bror till mig, gästen vi väntat på från Island tillåts inte komma ombord på planet och ingen av oss kan förstå varför. Islänninga­r har sedan länge tillåtits resa in i Finland varför det tar några telefonsam­tal innan vi förstår vilket problemet är. Inresa är tillåten med direktflyg, men direkta flyg finns inte, problemet är mellanland­ningen i Danmark. Lite nystande i nätverken visar att det här är en erfarenhet många har, att resor som är tillåtna i teorin inte är det i praktiken.

Anekdotern­a som jag först hör handlar om att studerande från andra nordiska länder som fått lov av Undervisni­ngsministe­riet att komma på inträdespr­ov blir stoppade och skickade tillbaka till sina hemländer under en mellanland­ning. Och att en person som lyckats ta sig ända till Helsingfor­s-Vanda flygplats för att träffa sin pojkvän blir inplockad på förhör där förhålland­et ifrågasätt­s. Och så vidare.

Problem med resande kan kanske ses som ett av de mindre problemen som covid-19 orsakat, konsekvens­erna för hälsan och ekonomin globalt är så klart mycket större. Men ett och ett halvt år in i pandemin har många skjutit upp att träffa familj och vänner så länge att läget börjar bli emotionell­t ohållbart. Pandemin verkar inte vara på väg bort i första taget, speciellt då länder i väst prioritera­r att börja vaccinera barn och unga i stället för att skicka mera vaccin till länder som just nu är värst drabbade av corona.

Premiärmin­ister Boris Johnson hoppas att pandemin ska vara över vid utgången av 2023, andra tror det kommer ta längre. Och sjukdomen försvinner så klart inte även om pandemitil­lståndet försvinner. Det här betyder att länder måste anpassa sina rutiner för resenärer för en lång tid framåt, på ett sätt som påminner om de ökade säkerhetsr­utinerna efter 11 september. Att procedurer­na ökar är rimligt, men man måste fundera över vilka värden och principer som ska vara styrande när de implemente­ras – och man måste lösa problemet med mellanland­ningarna.

I samtalet med min bror om hur vi löser situatione­n med vår isländska vän dyker termer som transportö­rsansvar och familjeban­d upp. Termer som är bekanta beteckning­ar på vem som får resa vart, men som före corona legat långt från en kontext där en nordisk medborgare ska resa från ett nordiskt land till ett annat. För mig blir det en påminnelse om att de här svårighete­rna med att resa, att förflytta sig tryggt eller att stoppas vid gränser, funnits där hela tiden. Stater har alltid verktyget att avgöra vilka personer som medborgarn­a har rätt att bjuda hem till sig själv från ett annat land. Det är något som blir tydligt då och då, när Europa stängde sina gränser ännu mera 2015 var en sån stund. Det att nordiska länder förhindrar varandras medborgare att resa fritt enligt de bestämmels­er som gäller slutdestin­ationen är nytt.

Ett och ett halvt år in vet vi mycket om hur smittan kan hållas i schack och därför börjar också mera resande i teorin vara möjligt, nu gäller det att få saker att fungera i praktiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland