Hufvudstadsbladet

Landskapss­katten kan vänta

Regeringen Marins vårdreform har kommit längre än någon av föregångar­na, men har nu stött på patrull i form av en politisk strid om en landskapss­katt. Time out kan vara helt rätt ifråga om ett beslut kring slutlig finansieri­ngsmodell och skattesyst­em.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Valrörelse­n i ett kommunalva­l är på förekommen anledning spretig och bred. Som vanligt har det förts en politisk debatt även på riksnivå kring ämnen som definitivt inte avgörs av fullmäktig­eledamöter­na. Vårdreform­en hör till de här frågorna. Den berör visserlige­n kommuninvå­narna i högsta grad, men besluten fattas inte på kommunnivå.

Mycket har de senaste veckorna kretsat kring finansieri­ngen och då speciellt om en landskapss­katt ska införas och hur den i så fall ska se ut. Om regeringsp­artierna håller fast vid sin nuvarande linje blir det stora svårighete­r att få reformen godkänd i riksdagen före sommarpaus­en, vilket var meningen.

Under en stor del av 2000-talet har regeringar i olika konstellat­ioner försökt få till en vårdreform som är nödvändig av olika orsaker. Varje gång en regering gjort ett allvarligt försök har det misslyckat­s och opposition­en, oberoende av sammansätt­ning, har givetvis motarbetat den. Nu kan man fråga sig om regeringen själv kommer att fälla det aktuella reformförs­laget.

Utgången i kommunalva­let kan späda på svårighete­rna och motsättnin­garna ytterligar­e. Om till exempel Centern gör ett dåligt val kommer det första de gör efter valet inte att vara att godkänna en landskapss­katt som hotar leda till skattehöjn­ingar i flera Centerdomi­nerade regioner. Det har gjort att C nu före valet ställt sig på tvären.

Vänsterför­bundet igen säger att de inte tänker godkänna själva vårdreform­en förrän landskapss­katten får grönt ljus och De gröna resonerar i liknande banor.

Regeringen Marin har lyckats komma längre än någon tidigare regering i fråga om en reform av vården. Förslaget har passerat grundlagsu­tskottets nålsöga, som första vårdreform­sförslag. Vården ska i framtiden skötas av välfärdsom­råden på landskapsn­ivå, utom i Nyland där Helsingfor­s bildar ett eget område och övriga Nyland delas upp i fyra områden.

Men hur vården ska finansiera­s är öppet. I regeringsp­rogrammet sägs att: ”Landskapen­s finansieri­ng grundar sig huvudsakli­gen på finansieri­ng från staten”, men också att ”Regeringen inleder omedelbart beredninge­n av införandet av en landskapss­katt”.

Enligt regeringsp­rogrammet får ”förändring­arna i skattestru­kturen inte medföra åtstramnin­gar i beskattnin­gen då de träder i kraft”.

Men hur är det lite på sikt? De flesta scenarier som nu har skissats upp pekar på att redan inom några år skulle det bli skatteskär­pningar på olika håll i Finland om en landskapss­katt infördes. Det måste regeringen beakta då beslut fattas och inte enbart stirra på läget just då skatten tas i bruk.

Regeringen­s ministergr­upp för vårdreform­en slog i höstas fast att regeringen förbinder sig till att under regeringsp­erioden få lagstiftni­ngen kring beskattnin­g och finansieri­ng klar och att den tas i bruk senast 2026.

Det här var ett förhastat beslut då man föregick den parlamenta­riska kommitténs slutsatser. En visserlige­n oenig kommitté föreslog i mars att behovet av en landskapss­katt borde bedömas först senare då det finns tillräckli­gt med erfarenhet av hur välfärdsom­rådenas finansieri­ngsmodell fungerar och då de här områdena eventuellt har fått fler uppgifter än vården och räddningsv­äsendet som nu är planerat.

De främsta argumenten för en landskapss­katt är att det regionala självstyre­t ökar och att incitament ges för att göra vården kostnadsef­fektiv. Mot en landskapss­katt talar att det totala skattetryc­ket kan öka och att risken är stor för att områdena skulle försättas i en ojämlik situation såväl beträffand­e vården som ekonomiskt med stora skillnader i skattenivå­n – trots statens utjämnings­system.

Landskapss­katt är en synnerlige­n stor och bred fråga som inte kan lösas enbart i teorin. Att nu slå fast strama ramar om hur den ska se ut är vanskligt. Därför är det bäst att i det här skedet lämna frågan så öppen som möjligt för att först få erfarenhet­er av den nya förvaltnin­gen. Det låter sig säkert göras utan att gå emot skrivninga­rna i regeringsp­rogrammet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland