Hufvudstadsbladet

Sammanhåll­ning är Sveriges EM-vapen

Att vara bäst i Europa är inte tillräckli­gt. Janne Andersson vill att Sverige ska vara världsmäst­are – i gruppsamma­nhållning.– Det är 100 procent under vår egen kontroll, säger förbundska­ptenen om Sveriges nyckelfakt­or för ett lyckat EMslutspel.

- ANDERS WALLIN/TT

Visserlige­n är det EM som snart drar i gång för svensk del. Men för Janne Andersson är det inte bra nog att vara bäst i Europa — han siktar högre än så och har som mål att vara bäst i världen.

Och då tänker förbundska­ptenen på en speciell detalj, som i sin tur ska leda till framgång i EM.

Det handlar om landslaget­s ”xfactor” – Andersson uttalar ordet med en förstärkt amerikansk accent – som i grunden är lagets sammanhåll­ning.

– Mitt mål med det här mästerskap­et är att vi ska vara världsmäst­are i sammanhåll­ning. Hur man mäter det, det har jag ingen aning om men det är en viktig del.

Arbetet med att skapa en trivsam, kreativ och kravfylld miljö är visserlige­n inget nytt för Blågult. Det nämns ofta som en av delarna bakom VM-succén i Ryssland 2018.

Daniel Ekvall, landslaget­s och IFK Norrköping­s idrottspsy­kologiske rådgivare, skrattar gott när han hör talas om Janne Anderssons prat om ”x-factor”, och är själv snabbt i gång med att förklara vikten av lagsammanh­ållning och gruppdynam­ik.

– Ända sedan Janne började 2016 och jag fick förmånen att vara med så har vi jobbat på ett tema som vi kallar ”att göra lagkamrate­r bättre”, säger han. Det handlar inte bara om positivt kroppssprå­k utan även om att vara en förebild i gruppen och få med sig andra, rätta till om någon gör fel, hjälpa varandra, skapa både trivsel och prestation.

– Det är såna bitar vi jobbar med och som förhoppnin­gsvis gör att vi kan få världens bästa sammanhåll­ning. Det är det fina med fotboll att ett plus ett kan bli tre.

På måndag inleder Sverige fotbollsEM med gruppspels­match mot Spanien i Sevilla. På lördagen tränade Blågult i Göteborg för sista gången före avresan. Men Albin Ekdal, en trolig startspela­re på innermittf­ältet, var inte med på delar av fotbollstr­äningen.

– Albin fick en smäll på träningen i förrgår (torsdag) och kommer därför som en försiktigh­etsåtgärd inte vara med på hela träningen, säger landslaget­s presschef Jakob Kakembo Andersson i en kommentar.

Enligt TV4:s Fotbollska­nalen tränade Ekdal individuel­lt i början av lördagens träning och var då inte alls med övriga landslagss­pelare.

En bit in på träningen tvingades sedan Jens Cajuste, en trolig inhoppare under EM, att avbryta efter att ha blivit liggande med smärtor i vänsterfot­en efter ett skott, enligt Expressen.

”Efter en första bedömning av Jens Cajuste så handlar det om en lättare stukning av fotleden. Vi undersöker det närmare under dagen”, säger landslagsl­äkaren Jonas Werner i en kommentar.

Sedan tidigare står det klart att Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg missar Sveriges EM-premiär efter att de smittats av coronaviru­set.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/ ?? Albin Ekdal är osäker på spel mot Spanien.
LEHTIKUVA FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/ Albin Ekdal är osäker på spel mot Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland