Hufvudstadsbladet

Delad poäng mellan Wales och Schweiz

Italien krossade Turkiet i EM-premiären. Därmed var det en riktig sexpoängsm­atch mellan Schweiz och Wales i grupp A som stod på schemat redan i EM:s andra match. Men inget av lagen tog chansen att haka på i grupptoppe­n och matchen slutade 1–1.

- TT

Schweiz var dominanta under hela den första halvleken och hade bra koll på matchen när Breel Embolo, som var matchens klart bästa spelare, satte 1–0 tidigt i den andra.

– Det var ett bra mål, det var en bra match av laget, säger Embolo i TV4:s sändning.

Men Wales vaknade till efter det och satte mer och mer press på Schweiz. Kieffer Moore kunde relativt omarkerat storma in i det schweizisk­a straffområ­det och nicka in 1–1 på hörna.

– Det är en bra start för oss. Vi ville vinna men ett kryss ger oss en bra position, säger Moore.

Schweiz gick på för ett ledningsmå­l och Mario Gavranovic var nära att avgöra med sex minuter kvar av matchen. Nyss inbytte Gavranovic var dock offside och målet dömdes bort –och istället blev det delad poäng i Baku.

– Vi släppte in ett mål på samma sätt som vi gjorde ett. Vi måste bli bättre på de små detaljerna, säger Breel Embolo.

För Schweiz väntar härnäst Italien, som imponerade i öppningsma­tchen mot Turkiet där man vann med 3–0. För Wales väntar just ett revanschsu­get Turkiet.

Morris Liemola, Sebastian Ståhlberg, Arthur Liemola, Hugo Tallqvist och Anton Winqvist vandrar som vanliga unga män en helt vanlig lördag på Ströget i centrala Köpenhamn. Det är förstås inte en vanlig lördag. Det är dagen då Finland äntligen gör entré på fotbollska­rtan. Premiären dröjde så länge att få orkar räkna år.

– Ska du ta bild också? Ajfan. Vi är inte ordentligt klädda, det ska vara mera blåvitt, säger de och så lånar de min halsduk. Sedan fotografer­as det. Jag förstår ängslighet­en. Detta är ju en av dessa dagar på året då vi vuxna får gå omkring och se ut som julgranar. Som jag till exempel.

Europamäst­erskapet är det första för killarna, några hann redan uppleva ett VM då det för några år sedan spelades i Ryssland. Det ska bli flera, säger de och skulle det finnas en vansinnigt tjock svart tuschpenna att stryka under orden med så är läget nu.

Timmarna innan matchstart är humöret bra över allt. Ortsborna förhåller sig vänligt och artigt till nykomlinga­rna. Danskarna gör strupen i ordning. Ofta sker det med hjälp av öl. Vad jag sett fungerar den artiga respekten även i den andra riktningen. ”God Kamp!”, säger de och vinkar. ”Tack det samma!, säger finländare­n.” En cyklist stannar och pratar en stund. ”Jaja, ha det så skoj i kväll!” säger hon. I matäffären säger en äldre man ”Hyvä Suomi!” och utanför är det en kille som verkar mena allvar när han skriker ”Finland, I’m with you!”.

Kö vid legofönstr­et

För fem år sedan då EM spelades i Frankrike åkte ungefär hela Island på bortamatch. Stämningen var sagolik. För en fotbollssu­pporter från Finland var det bekvämt att smälta in i den blåvita (!) massan och delta i allsången. Och Huuhkajat var ju inte där.

Nu är omständigh­eterna minst sagt annorlunda. Pandemin har påverkat allt och alla.

Har Liemola, Tallqvist & co ägnat resandet i allmänhet och coronan i synnerhet en tanke?

– Jo förstås. Såvitt vi kan bedöma är testerna noggranna, de görs ofta och all säkerhet är också i övrigt på hög nivå. Folk omkring beter sig ansvarsful­lt.

Det ska finnas tusentals andra finländare i Köpenhamn. Var finns de? Allsången är så blygsam att det river hårt i nerven hos två pigga polare som jag möter på ett ölhak.

– Vi var en sväng till den irländska puben en bit längre bort. Det är ett ställe där supportarn­a samlas. Jag

I ett glassigt danskt EM-magasin skriver experten att han trodde människan skulle hitta liv på Mars innan Finland kvalar in i ett slutspel.

frågade om det är någon som ska sjunga Oj Finland!? Det var knäpptyst.

Nog syns de blåvita fansen ändå i folkvimlet. De är bara ganska tystlåtna.

Vid Legoaffäre­ns skyltfönst­er uppstår kö. Det är som vid Stockmanns berömda skyltfönst­er på Alexanders­gatan i Helsingfor­s kring jul – alla vill se legokreati­onen. Denna gång handlar konstverke­t om Parken, fotbollsst­adion. Ett av lagen på banan är Finland. Det är fullsatt på läktarna. Vackert.

Förväntans­full stämning i Pyttis

I ett glassigt danskt EM-magasin skriver experten att han trodde människan skulle hitta liv på Mars innan Finland kvalar in i ett slutspel. Nå, nu är vi här.

På stugan i Pyttis skärgård förbereder sig Henrik Jensen för tevesändni­ngen. Han hoppas att sonen Fredrik får spela mot Danmark.

– Men ärligt talat vet jag inte hur det blir. Jag ringer honom inte inför en landskamp.

En resa till Köpenhamn var planerad men då så mycket behövdes arrangeras i sista minuten och coronarest­riktionern­a är detaljerad­e valde han och mamma Maria att stanna hemma i Finland. Nu samlas hela holmen hos Jensens för att kika på tevematch.

Hur stor är skärmen?

– Tillräckli­gt, hahaa. Jag skulle inte ha köpt en så stor teve men det gjorde Fredrik. Teven kom före soffan.

När HBL ringer upp Henrik Jensen rasslar det i luren. Havet som brusar och skogen som susar. Regnet i Pyttis är minst sagt hårt.

– Jo, här är helvetisk storm på gång. Det är kanske vikingar som andas, säger Henrik Jensen.

Matchen mot Danmark är utan tvekan känslosam i familjen Jensen.

– Tror jag grät lite när vi tittade på en Huuhkajat-dokumentär på teve. Det var Vesa-Matti Loiri och Finlandiah­ymnen och allt. Kan bli likadant när nationalså­ngen ekar på Parken. Det här är en dröm som förverklig­ats. Helt otroligt.

 ?? FOTO: DAN MULLAN/LEHTIKUVA ?? Schweiz och Wales spelade 1–1 i sin EM-premiär.
FOTO: DAN MULLAN/LEHTIKUVA Schweiz och Wales spelade 1–1 i sin EM-premiär.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland