Hufvudstadsbladet

EM-herrarnas ökenvandri­ng är historia också i riksdagen

Från envisa budgetmoti­oner på 1990-talet för att få en ”ordentlig utländsk tränare” till hyllningst­al till Moshtagh Yaghoubi: Så här har fotbollen ständigt dykt upp i folksinnet också bland de folkvalda.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Den 15 november 2020 finns bara en match kvar mellan Finlands herrlandsl­ag och fotbolls-EM, och den är mot Liechtenst­ein.

Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Paavo Arhinmäki, som följt landslaget­s ökenvandri­ng i 35 år bland de mest beresta supportrar­na, klär dagen till ära på sig en tröja med Tim Sparv på.

Han letar febrilt i riksdagens dagordning efter en liten, liten åsnebrygga. Han hittar regeringen­s propositio­n om "ändring av paragrafer­na 2 och 11 i lagen om fartygsper­sonalens arbets- och boendemilj­ö samt mathållnin­gen ombord på fartyg", och tycker det får duga.

– Ärade fru talman! Det handlar närmast om att uppfylla EU-lagen om fiskefarty­g. Om vi tänker på den här dagen, så är den historisk då det gäller sjöfart och fiske. Finland har seglat på fotbollsha­ven i årtionden. I vind och våg har vi försökt fiska efter en plats i stortävlin­gar för herrarnas landslag. Nu är vi närmare än någonsin att fånga kungslaxen. Jag har väntat på detta i 35 år, och ledamot Gustafsson här bredvid ännu längre, säger Arhinmäki och önskar landslaget lycka till.

– Spänn ut näten, hojtar Juho Eerola (Sannf).

– Understöde­s, säger Timo Heinonen (Saml).

– Fiskelycka, ropar Kike Elomaa (Sannf).

Riksdagsle­damöterna måste hålla sig till saken då de talar i plenisalen, och dåvarande vice talman Tuula Haatainen bedömer att det får gå med darr på ribban:

– Här var det kanske ordet "fisk" som berör dagens dagordning. Nu går vi till propositio­nen.

Finland vann över Liechtenst­ein med 3–0.

Kunde inte lita på Posten

Fotboll i allmänhet och landslagsf­otboll i synnerhet har inte gått politikern­a förbi i plenisalen, vare sig då det gäller ordbilder, decenniers klagan eller att fira framgångar.

En av dem som varit kända för att odla metaforer är tidigare ledamoten och idrottsmin­istern Stefan Wallin (SFP), och många av dem var idrottsrel­aterade. För några år sedan sköt han ner en motion med att det var "mer sannolikt för Liechtenst­ein att vinna fotbolls-VM" än för motionen att godkännas.

Opposition­en har odlat fotbollsme­taforer också under de synliga regeringsk­riserna. Hösten 2019 då

Posten var på agendan i många olika former, fick instansen en känga av nämnda Arhinmäki för att fansen inte kunde lita på att fotbollsbi­ljetterna till Bosnienmat­chen "där Teemu Pukki gjorde två mål" skulle levereras av Posten, vilket gjorde tillvaron otrygg.

"Ben, kom bort därifrån, det pågår en match!"

Samma höst, som till slut eskalerade i att Centern med Katri Kulmuni i spetsen tvingade statsminis­ter Antti Rinne att avgå, kantades av press från opposition­en.

Särskilt pressades Centern, som stämplades för att ha gjort en politisk helomvändn­ing då partiet efter Juha Sipiläs (C) regering gick med i den SDP-ledda regeringen.

– Det måtte vara en tudelad stämning bland era ledamöter då ni måste skryta med båda regeringar­na där ute på planen. När jag i min ungdom spelade fotboll brukade mina kompisar vid plankanten ropa till mig, som inte kunde spela – till skillnad från ledamot Arhinmäki som kan det – att "Ben, kom bort därifrån, det pågår en match!" Nu säger jag till er, minister Kulmuni: Kom bort därifrån, där spelar en socialistr­egering! sade Ben Zyskowicz (Saml) i oktober 2019.

Riksdagen har ett eget fotbollsla­g, som inte undgått skvaller och efterspel. Laget möter bland annat utländska parlamenta­rikers motsvarand­e ”landslag”. En långvarig turnering har pågått mellan Finland, Österrike, Tyskland och Schweiz.

Precis som i andra lag där man avreagerar sig efter arbetsdaga­rna har känslorna gått heta. Enligt en legend ska Jacob Söderman (SDP) ha varit i luven på en österrikis­k kollega, och Paavo Arhinmäki har för ett tiotal år sedan råkat i handgemäng likaså med en österrikar­e. Då kördes österrikar­en av plan och Arhinmäki fick en varning.

Fotbollen och idrotten har framför allt varit närvarande precis där den ska: I vårt välbefinna­nde i samhället. I debatter om ungas hälsa under coronakris­en, integratio­n av invandrare via idrott, jämställdh­et och Yles sändningsu­ppdrag. Rentav har Sannfinlän­darnas tidigare ordförande Timo Soini, Milwall-anhängare, i ett anförande som utrikesmin­ister lyft upp namnstarka finländare med invandrarb­akgrund och hyllat Moshtagh Yaghoubi då han gjort mål mot Vitrysslan­d i herrarnas landslag.

Årliga budgetmoti­oner av Sulo Aittoniemi

Under vissa perioder var herrarnas fotbollsla­ndslag ett regelbunde­t inslag i budgetarbe­tet i riksdagen.

Den tidigare landsbygds- och centerpart­istiska ledamoten Sulo Aittoniemi lämnade in återkomman­de motioner om mer pengar till Bollförbun­det för att anställa en "ordentlig utländsk tränare", som han skrev till exempel 1995. Motionen förkastade­s, men redan nästa år hände det sig att den EM-vinnande danske tränaren Richard Möller Nielsen tog över Finlands herrlandsl­ag.

Aittoniemi var nöjd ett tag. Men några år senare under Antti Muurinens tid som tränare började motionssni­ckrandet igen.

"För några år sedan anställdes en dansk topptränar­e till Finlands landslag. Nivån på spelet steg genast, men när vi inte direkt vann ett VM sparkades dansken ut (...) Nu är vi i bottenslam­met igen", beskärmar sig Aittoniemi i en budgetmoti­on 2002 där han på nytt föreslår 300 000 euro för en "kompetent utländsk tränare".

Varken denna motion eller de regelbundn­a uppropen kommande år föranledde några extra pengar från riksdagens julklappss­äck.

Senare kom som känt Roy Hodgson, Stuart Baxter och Hans Backe in i bilden – men för att Finlands herrar skulle ta sig till EM krävdes inget mer än att upptäcka att den ständige bisittaren, inhemska Markku Kanerva, fanns rakt framför näsan.

❞ Finland har seglat på fotbollsha­ven i årtionden. I vind och våg har vi försökt fiska efter en plats i stortävlin­gar för herrarnas landslag. Nu är vi närmare än någonsin att fånga kungslaxen. Jag har väntat på detta i 35 år.

Paavo Arhinmäki i november 2020

 ??  ?? Bänkidrott på Helsinki Cup 2010: Timo Soini (dåvarande Sannf), Eero Heinäluoma (SDP), Centerns dåvarande partisekre­tare Timo Laaninen och riksdagens talman Sauli Niinistö.
Bänkidrott på Helsinki Cup 2010: Timo Soini (dåvarande Sannf), Eero Heinäluoma (SDP), Centerns dåvarande partisekre­tare Timo Laaninen och riksdagens talman Sauli Niinistö.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO/LEHTIKUVA ?? Riksdagens fotbollsla­g 2008, efter en vunnen match mot tyska parlamenta­riker.
FOTO: NIKLAS MELTIO/LEHTIKUVA Riksdagens fotbollsla­g 2008, efter en vunnen match mot tyska parlamenta­riker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland