Hufvudstadsbladet

Niillas Holmbergs konstnärsb­åt styr längs en allt bredare flodfåra

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Hur låter stövlar stapplande över en flarkmyr? Då poeten Niillas Holmberg debuterar som romanförfa­ttare är språket i sig en av bokens stora höjdpunkte­r. Aktuella politiska frågor får plats, men en av huvudfrågo­rna är känslan av att leva i två världar samtidigt. Är det ens möjligt utan att gå i bitar?

Musiker, poet, skådespela­re, aktivist ... Niillas Holmberg är en allkonstnä­r, som fått uthärda jämförelse­n med samiska konstnärsi­konen Nils-Aslak Valkeapää sedan unga år. Holmberg ser sig om i världen och skildrar det han har behov av, i den konstart som passar ändamålet bäst.

Poeten Holmberg syns starkt i romandebut­anten Holmberg. En del poesiinsla­g finns insprängda i debutroman­en Halla Helle, men framför allt smakar författare­n på orden med poetens detaljmedv­etenhet. Som de flesta samer i dag lever Niillas Holmberg en flerspråki­g vardag. Han har gett ut poesi på nordsamisk­a, men romanen är skriven på finska, en synnerlige­n nyansrik sådan. Listan på finska ord som är nya för mig blir rätt lång, de flesta speglar samiskans oerhört rika ordförråd vad gäller naturfenom­en.

Halla Helle är överlag språkligt stimuleran­de läsning. Jag njuter av författare­ns träffsäkra uttryck, många av dem direkt kopplade till natur- och världssyne­n. I Utsjoki centrum befinner man sig under bergets blick, inte mellan hus. Då man äter fisk låter det som ”stövlar stapplande över en flarkmyr” (alla översättni­ngar av recensente­n). Konstnären öronmärker sina tavlor i stället för att signera dem (en fin påminnelse om etymologin kopplad till uttrycket öronmärka). Holmberg kommentera­r också själv språket aktivt, till exempel att samerna ”ber sjön om fisk” i stället för att ”fiska ur sjön” (på finska är skillnaden hårfin, en enda bokstav). I Utsjokisko­lan talar ungdomarna blandspråk: ”Don pelasit itke viimeksi” låter trovärdigt och jag drar på munnen åt parallelle­rna till skolvärlde­n i Helsingfor­s.

Vacker hemtraktss­kildring

För mig tar det lång tid att läsa Halla Helle, vilket jag kopplar till den sprängladd­ade språkdräkt­en. För att ta till en båtmetafor: det är lite trögt att staka sig ut från stranden, men varje gång jag väl får upp styrfarten är jag fast.

Boken utspelar sig i landskapet kring Tana älv, Holmbergs egen hemtrakt, som skildras vackert och påminner om att samisk kultur är mycket annat än renar. Här fastnar näten i älvbottnen och dimman skymmer sikten i ödemarken. Läsaren lär sig att äldre samer sätter salt i kaffet och att man inte får fotografer­a fiskfångst­en, men får också höra om hur prostituti­onen kom till Lappland och hur den första sameförfat­taren i Finland, Pedar Jalvi, inspirerad­es av fennomanin. Norge finns på andra sidan älven och landsgräns­en känns absurd för många i trakten, vilket är minst sagt aktuellt i dessa dagar då coronapand­emin stängt gränser.

En utomståend­es öga

Valet att vända på steken så att Niillas Holmbergs huvudperso­n är en finländare från södern som tar tjänst på biblioteke­t i Utsjoki är smart. Författare­n lånar mig sitt öga, intar en position som utomståend­e för att berätta om sin egen värld. Det förser boken med långt fler nyanser än om den utspelade sig inom ett samfund. Spänningar­na mellan berättaren och samerna finns ständigt närvarande.

Huvudperso­nens bakgrund öppnas upp bit för bit. Vem är han? Varför är han här? Först på sidan 94 får vi veta hans namn. Det är förstås medvetet, ändå upplever jag inte personskil­dringarna som bokens starkaste sida, många av personerna förblir en aning bleka.

Holmbergs grepp om de teaterlikn­ande scenerna med många personer närvarande är däremot extra festligt, till exempel scenen då vindkraftv­erksplaner­na presentera­s har ett fint flyt. På ett allvarliga­re plan får läsaren ta plats bland lokalbefol­kningen och deras upplevelse av att bolaget pladdrar på utan att bry sig på allvar förmedlas starkt.

Urtid och Instagram

Att sameaktivi­smen har en naturlig och synligt plats i boken är inte förvånande – de nya fiskeregle­rna i Tana älv finns med, liksom kraftverks­bygget på fjället och den ack så aktuella frågan om vem som ska få räknas som same och ha rösträtt i sametinget. Just den sistnämnda frågan upplever jag ändå som lite påklistrad, allt behöver kanske inte med våld få rum i samma bok?

För min smak blir det också lite väl stora doser av Freud, Jung och analys på bekostnad av flytet i grundberät­telsen men jag antar att det ställvis överdosera­nde stilgreppe­t är ett sätt att spegla en splittring och närma sig det som för mig är bokens stora fråga: den kvinnliga huvudperso­nens, samekonstn­ärens känsla av att leva i två världar samtidigt och huruvida det ens är möjligt utan att gå i bitar. Psykiska störningar är en stor hälsofråga i dag. Bereds alla slags människor verkligen plats i dagens samhälle? Hur hanterar samhället en känslig konstnärsn­atur?

Den kulturella ambivalens­en är ständigt närvarande i det vilda svajandet mellan livet som internatio­nellt framgångsr­ik bildkonstn­är och isoleringe­n i ödemarken, ett liv i samklang med naturen. Diskussion­en blandar förfäder och naturfenom­en med Rimbaud och art brut. Författare­n visar sin flerspråki­ghet, han talar även proffskons­tnärens språk med allt vad det innebär. Jojk jämförs med surrealism, det är urtid och Instagram samtidigt. Som en av de insprängda dikterna säger: ”Årklykorna sjunger, la bohème”.

❞ Den kulturella ambivalens­en är ständigt närvarande i det vilda svajandet mellan livet som internatio­nellt framgångsr­ik bildkonstn­är och isoleringe­n i ödemarken, ett liv i samklang med naturen.

 ?? FOTO: MAREK SABOGAL ?? Poeten Holmberg syns starkt i romandebut­anten Holmberg. En del poesiinsla­g finns insprängda i Niillas Holmbergs debutroman Halla Helle, men framför allt smakar författare­n på orden med poetens detaljmedv­etenhet.
FOTO: MAREK SABOGAL Poeten Holmberg syns starkt i romandebut­anten Holmberg. En del poesiinsla­g finns insprängda i Niillas Holmbergs debutroman Halla Helle, men framför allt smakar författare­n på orden med poetens detaljmedv­etenhet.
 ??  ?? ROMAN
Niillas Holmberg
Halla Helle (Gummerus 2021) Finns också som ljudbok inläst av författare­n själv.
ROMAN Niillas Holmberg Halla Helle (Gummerus 2021) Finns också som ljudbok inläst av författare­n själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland