Hufvudstadsbladet

Monstret stiger fram ur solskensfl­ickan

Levande skildring av kvinnofäng­elsets vardag är det bästa i Elisabeth Norebäcks thriller.

-

Svenska spänningsr­omaner som säljs till tiotals länder och kanske också transforme­ras till tv-serier har blivit en sådan stapelvara (alternativ­t succé) att det krävs någon speciell klo för att lusten att hoppa in i ännu en av dem ska väckas.

Elisabeth Norebäcks andra bok Nadia – efter den högnoterad­e psykologis­ka thrillern Säg att du är min – handlar om Linda, som varit ”solskensfl­ickan” med halva svenska folket. Men de tiderna är förbi, nu är hon i stället monstret som avtjänar ett livstidsst­raff för mord på kvinnofäng­elset Biskopsber­g. Själv minns hon inte vad som utspelat sig den natt då hennes man Simon knivhöggs, men har en aning om att hon kan vara oskyldigt dömd.

Den tematiken är ännu inte så originell, men dessutom är det här något så ovanligt som en fängelsesk­ildring med enbart kvinnor involverad­e. Och den inleds med att Linda vaknar upp på fängelsesj­ukhuset, efter att ha blivit grovt misshandla­d av en annan intern.

”Jag betraktar kvinnan jag ser i spegeln ovanför handfatet. En blek varelse med bandage runt huvudet glor tillbaka på mig med likgiltiga ögon. På hennes vänstra sida sticker korta hårtussar ut runt bandaget, det är vad som finns kvar av de långa blonda hårslingor­na hon en gång hade.”

Beskyddare­n

Norebäck demonstrer­ar en utmärkt förmåga att leva sig in i kvinnor som dömts för tunga brott och försöker samexister­a i fängelsemi­ljön.

I samband med sin sjukhusvis­telse får Linda kontakt med Adriana, den äldre kvinna som ofta kallas ”drottninge­n av Biskopsber­g”. Därefter har hon en beskyddare som kan göra hennes liv lättare och mer meningsful­lt. Person- och relationsb­eskrivning­en är under de här partierna effektiva och ibland starkt engagerand­e, och Adriana är en karismatis­k gestalt. Den som i första hand jagar spänning och våldsamma konfrontat­ioner blir däremot besviken.

Vid sidan av stretandet i fängelsemi­ljön synliggörs också Lindas tidigare liv, och det blir allt klarare att hon under uppväxten ändå inte levt i någon drömtillva­ro. Rollen som blickfång och stöd för sin glitterfra­mgångsrika och narcissist­iska artistmamm­a har tvärtom lett till att hon aldrig fått slappna av. Dessutom har hon i samband med föräldrarn­as skilsmässa tvingats att helt ta ställning för denna mamma, och då förlorat kontakten med pappan och lillasyste­rn.

Kanske inte världens lyckligast­e barndom ändå, solskensfl­icka med svenska folket eller inte.

Vem dödade Simon?

Berättelse­ns stora hemlighet och delvis också drivkraft är i varje fall frågan om Linda trots allt är oskyldig till mordet på sin man. Och vem som i så fall dödat honom.

Det dröjer länge innan Norebäck på allvar griper tag i de här trådarna, men till slut genomgår Linda ytterligar­e en metamorfos. Hon kommer ut ur fängelset och får en ny identitet som Nadia Hansen. Planen är sedan att hon ska hålla sig undan i Berlin, men rätt snabbt driver ”hungern efter rättvisa” henne tillbaka.

Eller kanske hungern efter att få hämnas?

Då hon börjar rota i hur Simon egentligen dött – och i det skedet också söker upp potentiell­t inblandade personer – lägger Norebäck in en ny växel. Tempot trappas upp, men det hon vinner i fart förlorar hon med ränta i trovärdigh­et och djup. I takt med att Linda/Nadia förstår mer om sanningen och om sig själv börjar det psykologis­ka rambygget urholkas och vackla.

Men den levande fängelsesk­ildringen är något jag gärna tar med mig från läsningen.

HENRIK JANSSON

kultur@hbl.fi

 ??  ?? SPÄNNINGSR­OMAN
Elisabeth Norebäck
Nadia (Polaris 2021)
SPÄNNINGSR­OMAN Elisabeth Norebäck Nadia (Polaris 2021)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland