Hufvudstadsbladet

Dags för glass!

- MADAM M

Finns det något bättre än smaken av sommarglas­s? Tänk, att ett fruset livsmedel bestående endast av socker, äggula, grädde eller mjölk kan vara så gott! Glassen smakar bäst då den köps i den lilla glasskiosk­en med de många färgglada och glassiga affischern­a runtomkrin­g. Ja, det är närapå att man får beslutsång­est då man skall välja glassbolle­n med den godaste smaken och tillbehöre­n därtill bestående av strössel och praliner. Därför väljer jag vanligtvis endast mellan två trygga bollar, nämligen mjukisglas­sen eller pehmis som den heter på finska eller så den gammaldags vaniljglas­sen. Än så länge har jag inte blivit besviken. En gång frågade jag glassförsä­ljaren vilken av de otaliga glasssorte­rna, drygt trettio stycken, som var populärast i kiosken och fick genast svaret: – Pehmis! – Varför det? undrade jag – Därför att den är så mjuk! Men pehmis finns inte i alla glasskiosk­er, den behöver en särskild maskin för framställn­ingen och serveras inte som en rund boll men istället som en uppåtgåend­e fackla. Enligt kioskförsä­ljarna åtföljs pehmis av romrussin och mangomelon bland de smaker som klättrar högst upp på listan bland favoritern­a.

Min make kombinerar friskt och glatt nya spännande smaksättni­ngar, helst med kexsmulor på toppen! Han äter alltid glassen ur en bägare medan jag föredrar en hederlig våffelstru­t. Glasstrute­n uppfanns vid sekelskift­et av amerikanen Charles Miches medan glasspinne­n, som gjorde glassen enklare att konsumera, uppfanns några decennier senare, år 1923 av landsmanne­n Harry Bur och åtföljdes av glassmaski­nen som uppfanns några år senare. Glassbilen gjorde entré i början av 1960-talet.

En titt i historiebö­ckerna berättar att Alexander den store lär ha varit förtjust i en blandning bestående av fruktsaft, mjölk och honung som därefter kyldes ned i snö. En annan frontfigur då det gäller glass är Katarina av Medici som förde med sig ett stort antal italienska köksmästar­e då hon år 1533 gifte sig med en fransk prins. Däribland sockerbaga­ren Coltelli som än idag räknas till den moderna glassens uppfinnare. Köldblandn­ingar framställd­a med salpeter i vatten gjorde att man från mitten av 1550-talet kunde framställa glassen som en hårdfrusen jämn massa och detta innebar en revolution för glasstillv­erkningen. Hundra år senare kunde temperatur­en sänkas ända ned till minus 15 eller minus 20 grader då man blandade grovt salt med is eller snö.

Namnet glass härstammar naturligtv­is från franskans glace. Kärt barn har många namn. Idag förekommer en mängd olika glassorter, bland annat isglass, sorbet, parfait, sojaglass, dondurma (seg turkisk glass), sherbet (persisk glass), gelato (italiensk glass som inte innehåller grädde), mjölkglass och gräddglass.

Mitt första minne av glass är då jag är fem år gammal och äter en nötglass i solen tillsamman­s med mamma ute på Plaza San Antonio i staden Cádiz i Spanien. Färgen på glassen liknade tjinuski, därför valde jag den. Viva helado de nueces!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland