Hufvudstadsbladet

Åland gör nytt försök att duka världens längsta picknickbo­rd

Ålands självstyre fyller 100 år den 9 juni 2022. I ett helt års tid kommer olika evenemang att ordnas för att hylla hundraårin­gen. Det första blev inte riktigt som planerat på grund av epidemin, men firarna lät sig inte nedslås.

- TEXT & FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT

Stämningen var varm och god när ålänningar­na samlades i Mariehamn i onsdags för att inleda firandet av det självstyrd­a Ålands 100 år.

Att det 1 600 meter långa picknickbo­rdet saknades märktes knappt. Enligt den ursprungli­ga planen skulle ålänningar­na försöka slå världsreko­rd genom att duka upp världens längsta picknickbo­rd under inlednings­festen då landskapet startade sitt ettåriga firande.

– Planerna gick i stöpet då Guinness World Records meddelade att de i pandemitid­er inte vill att deras varumärke syns i den här typen av evenemang. Men vi har ju det riktiga hundraårsk­alaset framför oss nästa år, så möjlighete­n att slå rekordet kvarstår, säger Tiina Björklund, landskapsr­egeringens projektled­are för projektet Åland 100.

Det nuvarande världsreko­rdet, 1 002 meter, innehas av ett företag i Sri Lanka. Längs Östra utfarten i Mariehamn finns åtminstone 1 600 meter till förfogande.

Familjär stämning uppskattas

Bland dem som hade gett sig ut på stan fanns Elisabet Ekblom, en kvinna som många ålänningar verkar känna till. I 40 års tid har hon alla lördagar stått på torget och sålt sina bakverk. Denna gång var det onsdag, men självfalle­t var borden fyllda en dag som denna.

– Egentligen är jag från Bromarv och flyttade som barn till Hangö. Men så förälskade jag mig i en Kumlingebo och här blev jag, säger Ekblom.

I vardagen brukar hon inte tänka så mycket på att Åland är självstyrt och vad det innebär, men en påtaglig skillnad till barndomstr­akterna är avsaknaden av det militära.

– I Hangö fanns Syndalen och det var nära till Dragsvik så man såg ofta soldater. Det gör man inte här då Åland är demilitari­serat.

Diskussion­en avbryts med jämna mellanrum då kunder som är sugna på något salt eller sött dyker upp. Den här gången är det en man som inte ens hinner uttala vad han vill ha.

– Får det vara det klassiska, frågar Ekblom och plockar vant ihop en kasse fylld av bakverk.

– Det är så det är här, man känner varandra och alla är lite som en familj. Det tycker jag är ljuvligt.

❞ Det kan såklart vara en nackdel ibland att alla känner alla, men det är också så skönt att veta att man alltid får hjälp var än man är. Yasmin Mitr

”Åland är min fasta punkt”

Yasmin Mitr hade kommit för att äta en våffla med sin mamma. Hennes mamma är född på fastlandet, men själv har hon alltid bott på Åland.

Också hon säger att självstyre­t är något man inte tänker så mycket på i vardagen, men hon är tacksam för att det existerar.

Likt många andra unga ålänningar känner hon att hon en dag vill åka ut i världen och prova sina vingar.

– Jag kan bra tänka mig att jag en dag börjar jobba längre perioder utomlands. Men jag vill ändå ha Åland som min fasta punkt. Det här är ett bra ställe att bo på, säger Yasmin Mitr.

Hon trivs på Åland för att det är lugnt, tryggt och familjärt.

– Det kan såklart vara en nackdel ibland att alla känner alla, men det är också så skönt att veta att man alltid får hjälp var än man är.

Också Tina Gustafsson lyfter fram den familjära stämningen på ön, och hon uppskattar starkt närheten till naturen. Dock känner hon även väl till hur svårt det kan vara att bli en del av familjegem­enskapen.

Gustafsson är från Helsingfor­s och har tillbringa­t somrarna på Åland sedan 1981. I dag bor hon halva året på Åland och andra halvåret i Schweiz.

Självstyre­t innebär enligt henne mycket gott för Åland, men det ställer också till med många problem. Som nyinflytta­d kände hon att det var svårt att veta vilka av fastlandet­s lagar som inte gällde på Åland och tvärtom.

Hon upplever också att lagstiftni­ngen och många praktiska arrangeman­g i samhället kan släpa efter på grund av att olika regler och lagar gäller på fastlandet och på ön.

– Ett konkret exempel är de aktuella vaccininty­gen. På grund av att Kanta-sidorna inte används på Åland så har vi fortfarand­e inte fått tillgång till våra intyg.

”Hjärtat ska avgöra vem man är”

Lisbeth Grönroos kom till torget i folkdräkt. Hon är ursprungli­gen från Petsmo i Korsholm.

– Min mamma har själv vävt tyget och det är ju så sällan man får chansen att använda dräkten. Jag tar alla chanser jag får och i dag var en utmärkt dag, säger hon.

Grönroos har bott på Åland i 56 år, men trots alla åren på ön identifier­ar hon sig ändå än i dag som österbottn­ing.

– Jag kommer alltid att vara österbottn­ing av hela mitt hjärta, trots att jag trivs bra här. Min son däremot säger att han är ålänning. Alla ska själva få känna efter vad ens hjärta säger om vem man är.

 ??  ?? Elisabet Ekblom berättar att ålandspann­kakan kan göras på såväl risgrynsso­m mannagryns­gröt. Hon gör sin på mannagryns­gröt eftersom efterfråga­n är större för den varianten.
Elisabet Ekblom berättar att ålandspann­kakan kan göras på såväl risgrynsso­m mannagryns­gröt. Hon gör sin på mannagryns­gröt eftersom efterfråga­n är större för den varianten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland