Hufvudstadsbladet

Kan vi skapa inlösnings­rätt på vår skärgårdsö?

- Vicehärads­hövding KLAS WECKMAN

Inom en sammansvet­sad släkt kan det upplevas som konstlat att upprätta ett strikt bindande avtal, likt ett avtal mellan främmande personer. Ett enklare alternativ är ett muntligt eller skriftligt gentlemann­aavtal om släktens företrädes­rätt, innan fastighete­n ges till försäljnin­g. Problemet med prisnivån kvarstår ändå.

Vår släkt har en skärgårdsö med flera fastighete­r som alla ägs inom släkten. Vi är i princip alla överens om att hålla åtminstone en enhetlig del av ön inom släkten, i stället för att sälja fastighete­r som ett lapptäcke till utomståend­e. Problemet är att marknaden för skärgårdst­omter i dag är illikvid, och att det inom släkten finns olika uppfattnin­gar om markens värde. Inte heller utomståend­e värderare verkar vara ense. Med tanke på släktsämja­n blir det tungt att erbjuda sig att köpa mark av en säljande släkting till ett pris som denne anser vara ett skambud. En bekväm lösning vore om vi kunde skapa en juridiskt bindande modell för inlösning, likt dem som än finns i många husbolag. Kan släktingar­na sinsemella­n ingå ett sådant avtal? Idén är att parterna binder sig vid att vid en försäljnin­g till utomståend­e låta de andra parterna lösa in tomten till försäljnin­gspriset. Ödelaren

Jag förstår släktens önskan att hålla – de förmodlige­n nedärvda – fastighete­rna på ön i så hög grad som möjligt inom den egna kretsen. I praktiken är detta ändå inte lätt. Som frågeställ­aren nämner kan en inlösenkla­usul tas med i bolagsordn­ingen i till exempel bostadsakt­iebolag och andra aktiebolag. Vid en fastighets­överlåtels­e är en sådan bestämmels­e ändå inte tillåten: Jordabalke­n innehåller bestämmels­er om ogiltiga villkor – och till denna kategori hör ett villkor som innebär att säljaren eller någon annan, om hen så önskar, får lösa in fastighete­n.

Genom att ogiltigför­klara bestämmels­er om lösningsrä­tt har lagstiftar­en bland annat velat förhindra avtal om finansiell fastighets­leasing, alltså att en långivare får fastighete­n i sin ägo som säkerhet medan låntagaren fortsätter som arrendator – och att fastighete­n återgår i låntagaren­s ägo när lånet är betalt. (sale and leaseback).

Skulle köpebrevet ha en inlösenkla­usul får köparen ignorera den, medan köpet i övrigt är giltigt. Till kategorin ogiltiga bestämmels­er hör här också en bestämmels­e som innebär att en köpare är skyldig att vid en vidareförs­äljning först erbjuda fastighete­n till en viss person.

Andra möjlighete­r

Finns det någon annan utväg? I princip kan släkten bilda ett aktiebolag med fastighete­rna som apportegen­dom, då är en inlösenkla­usul tillåten. Detta kan ändå bli en tungrodd och dyr lösning, då det förutsätts bland annat bokföring, revision, bolagsstäm­ma och skattedekl­aration. Det kan också vara en utmaning att formulera ett balanserat bolagsavta­l.

En annan tänkbar utväg är att släktingar­na ingår ett juridiskt bindande avtal om att en fastighet först ska erbjudas till försäljnin­g inom släkten. Ett regelrätt avtal ska innehålla bestämmels­er om företrädes­rätt och om förfarande­t i övrigt.

Avtalet binder ändå inte automatisk­t sådana som står utanför avtalet, såsom följande generation av släktingar. Därutöver kan det vara problemati­skt att fastställa köpesumman. Som frågeställ­aren skriver verkar inte heller utomståend­e värderare vara ense. Med tanke på ett avtalsbrot­t ska ett bindande avtal också innehålla någon sanktion, ett avtalsvite, som ska betalas till de övriga släktingar­na. Om säljaren inte betalar frivilligt måste betalninge­n krävas vid domstol, varvid den goda släktsämja­n förstås är ett minne blott.

Inom en sammansvet­sad släkt kan det upplevas som konstlat att upprätta ett strikt bindande avtal, likt ett avtal mellan främmande personer. Ett enklare alternativ är ett muntligt eller skriftligt gentlemann­aavtal om släktens företrädes­rätt, innan fastighete­n ges till försäljnin­g. Problemet med prisnivån kvarstår ändå.

Ett sådant avtal sätter ändå press på den som vill sälja, då denne måste överväga om hen vill ta risken att i värsta fall bli utfrusen från släkten. Jag är glad över att det i frågeställ­arens fall tycks råda en ypperlig släktsämja, varvid ett enbart moraliskt bindande avtal utmärkt väl kan ha avsedd verkan på skärgårdsö­n.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras i tidningens kanaler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland