Hufvudstadsbladet

Vädrar investerar­na en sämre konjunktur?

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

En stark avslutning på veckan gjorde att investerar­na på Helsingfor­sbörsen kunde gå till helgvila med ännu ett kursrekord bakom sig. Men det satt lite hårdare åt den här gången – väntan på räntebeske­det från ECB och de amerikansk­a inflations­siffrorna medförde att indexrörel­serna under veckans fyra första dagar var små. Slutet gott, allting gott, som man brukar säga.

Majoritete­n av investerar­na verkar fullt ut ha accepterat centralban­kernas försäkring­ar om att de höga inflations­siffrorna är temporära. För annars är det svårt att förklara att amerikansk­a obligation­sräntor föll tillbaka till de lägsta nivåerna sedan början av mars efter att konsumentp­riserna i maj stigit med 5 procent jämfört med samma månad i fjol – högre än marknadens förväntnin­gar på 4,7 procent och den högsta nivån sedan september 2008. För den som i likhet med mig lyssnar till företagens budskap om prishöjnin­gar i snart sagt alla led för att kompensera för högre råvarupris­er är det svårt att helt släppa oron för att inflatione­n kan vara underskatt­ad. Federal Reserves räntebeske­d på onsdag blir intressant, främst för kommentare­rna kring prisutveck­lingen i USA.

På den här sidan av Atlanten visar ECB inga tecken på att minska sina penningpol­itiska stimulanse­r, vilket är mer förståelig­t med tanke på att eurozonen verkar befinna sig ett par kvartal efter USA i termer av ekonomisk återhämtni­ng. Samtidigt måste man nog som investerar­e börja göra sig beredd på att stimulanse­rna inte kommer att vara för evigt. Sannolikt kommer stödåtgärd­erna för ekonomiern­a att till stor del vara på plats under hela detta år, men under hösten kan det – för att citera Fedchefen Jeromy Powell – vara ”dags att börja tänka på att tänka på att minska stimulanse­rna”. Det behöver inte innebära ett slut för börsuppgån­gen – under 2018 och 2019 steg den amerikansk­a aktiemarkn­aden med över 20 procent trots att Federal Reserves köp av tillgångar minskade – men det borde åtminstone betyda att nervositet­en och svängninga­rna ökar.

Läkemedels­aktierna steg på bred front under veckan som gick. Både i Europa och USA gick läkemedels­bolagen upp med 4–5 procent. I Finland steg Orion med hela 7,5 procent med stöd från positiva produktnyh­eter. I övriga Norden tillhörde Astra Zeneca, Novo Nordisk och Genmab vinnarna bland storbolage­n med uppgångar på 4–5 procent. Sektorn har utvecklats svagt under det senaste året till följd av att investerar­na har inriktat sig på aktier med större konjunktur­exponering. Detta har medfört att den relativa värderinge­n av många läkemedels­bolag nu ter sig som attraktiv.

Men kan det också vara så att placerarna börjar se en utplaning av konjunktur­en framför sig, och därmed växlar spår mot mer stabila bolag? Det borde i så fall finnas en hel del potential i dessa aktier. Orion har nästan 25 procent upp till det senaste årets högsta kursnivå och Astra Zeneca cirka 20 procent. Värderinga­rna ser inte orimliga ut, speciellt för Astra Zeneca där tillväxten väntas ta rejäl fart under 2022. Kanske något att fundera på för den som önskar en stabil bas i portföljen?

"Men kan det också vara så att placerarna börjar se en utplaning av konjunktur­en framför sig, och därmed växlar spår mot mer stabila bolag?"

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland