Hufvudstadsbladet

Sinnemäki misstänks för jäv

En fem år gammal jävsmissta­nke har bubblat upp till ytan precis inför kommunalva­let. Men det är svårt att hävda att Anni Sinnemäki var jävig utifrån det vi vet nu, säger Henrik Hägglund, universite­tslektor i kommunalrä­tt.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Helsingfor­spolisen misstänker biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (De Gröna), tillika partiets borgmästar­kandidat, för tjänstebro­tt. Det avslöjar Yle med två dagar kvar till valet, som Sinnemäki kandiderar i.

Utredninge­n ska ha inletts i höstas och handlar om huruvida Sinnemäki var jävig eller inte då en bekant till henne, skådespele­rskan Pihla Viitala, tillsamman­s med familj fick undantagsl­ov för ett bygge i Mejlans villaområd­e 2016.

Viitalas familj sökte tillstånd för att ersätta en gammal uthusbyggn­ad på 26 kvadratmet­er med ett nytt 200 kvadratmet­ers parhus i samma veva som villaområd­et fick ny detaljplan.

Vid den här tiden var Sinnemäki biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s, med ansvar för stadsplane­ring. Hon satt därför i stadsplane­ringsnämnd­en där ansökan om undantagsl­ov behandlade­s. Som tjänsteman röstade hon inte om saken, men deltog i diskussion­en utan att jäva sig.

Kriminalko­mmmissarie Markku Silén, som leder förundersö­kningen, säger till Yle att fallet sannolikt går till åtalsprövn­ing. Det behöver inte leda till åtal, men visar att det finns någon form av misstanke att pröva.

Uppgiftern­a om att en undersökni­ng har inletts har inte varit offentliga förrän nu. Handlingar­na hålls hemliga tills förundersö­kningen är klar.

Grannar missnöjda

Mejlans villaområd­e är ett skogigt, något undangömt område mellan Fölisön och Paciusväge­n. Husen är 47 till antalet och står på mark som ägs av Helsingfor­s stad.

Det omstridda parhuset är ett rött trähus i utkanten av området, klart mer modernt och avskalat än de utsmyckade sekelskift­esvillorna. Huset är tänkt att efterlikna det rivna uthuset, som bedömdes vara i dåligt skick, står det i ansökan om undantagsl­ov.

Byggnaden ligger i en skogsdunge, delvis skymd av vegetation­en. Det avskilda läget nämns i beslutet som en orsak till att projektet kunde beviljas undantagsl­ov.

Undantagsl­ovet stack i ögonen på en del av grannarna, då de upplevde att undantagen från den nya planen beviljades ojämlikt.

Sex privatpers­oner och tre husbolag har anfört totalt sex besvär mot planändrin­gen till förvaltnin­gsdomstole­n, som förkastade allihop i slutet av fjolåret. Besvären rörde såväl byggrätter och skyddsmärk­ningar som att Anni Sinnemäki skulle vara jävig.

Förvaltnin­gsdomstole­n konstatera­de att Sinnemäki inte var jävig i beslutet om delgeneral­planen, eftersom vänskap inte ses som en jävsgrund. Beslutet gällde dock inte fallet med Viitalas undantagsl­ov specifikt. Frågan är inte heller slutbehand­lad, eftersom beslutet har överklagat­s till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Förnekar brott

Sinnemäki har bekräftat att brottsmiss­tankarna gäller undantagsl­ovet som beviljades 2016. Hon förnekar alla anklagelse­r om jäv.

– Jag hördes av polisen förra hösten. Då var meningen att saken skulle vara utredd till årsskiftet, men det

har inte skett, säger Sinnemäki.

Varför har du inte berättat om fallet utåt? – Det vanliga är att polisen berättar när fallet är slutbehand­lat, och jag hade tänkt att det naturliga vore att kommentera fallet då. Dessutom har detaljerna kring fallet diskuterat­s i offentligh­eten en längre tid, så jag såg det inte som något nytt.

Sinnemäki anser fortfarand­e inte att hennes relation med Pihla Viitala är så nära att den skulle utgöra jävsgrund, varför hon inte heller anmälde sig jävig då ärendet behandlade­s. Enligt Sinnemäki hör de till samma breda bekantskap­skrets, men är inte så nära att de skulle umgås mer än någon gång om året.

Sinnemäki och Viitala har båda varit gifta med samma man, i början respektive mitten av 00-talet. Viitalas

äktenskap med mannen tog slut sju år innan undantagsl­ovet söktes.

Sinnemäki säger att det är upp till väljarna att avgöra hur det här inverkar på De Grönas valframgån­g. Inom partiet har man haft kännedom om brottsutre­dningen, men valt att inte berätta något.

– Anni Sinnemäki har själv kommentera­t saken. Jag har inget mer att tillägga, säger partiordfö­rande Maria Ohisalo till Helsingin Sanomat.

Från grönt håll hörs också röster om att brottsmiss­tankarna är en påverkansk­ampanj ämnad att sätta käppar i hjulet för partiet. Veteranpol­itikern Osmo Soininvaar­a, som också kandiderar i valet, säger till Yle att det är överraskan­de att en "fem år gammal tvist blir en nyhet två dagar före valet".

Rättsexper­t: Svårt att se jäv utifrån det vi vet nu

På basis av det vi vet nu står Viitala inte så nära Sinnemäki att det direkt kan betraktas som jäv. Det säger Henrik Hägglund, universite­tslektor i kommunalrä­tt vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan.

– För att räknas som närstående ska man vara släkt eller stå varandra särskilt nära. Det är svårt att hävda i det här fallet.

Men i och med att polisen säger att fallet ser ut att gå till åtalsprövn­ing finns det kanske någon konkret grund för misstanken, påpekar Hägglund.

Hans gissning att den utgår från jävsparagr­afens sjunde och sista punkt: att tilltron till tjänsteman­nens opartiskhe­t äventyras av något annat skäl än till exempel att personen är närstående.

Det här är en punkt som är svår att leda i bevis, då det är en tolkningsf­råga. Tidigare fall vid Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har krävt tydliga och konkreta jävsgrunde­r, vilket hittills inte har presentera­ts i det här fallet, säger Hägglund.

– Men det här är en situation som Sinnemäki hade kunnat undvika om hon helgardera­t sig och jävat sig då ärendet behandlade­s.

❞ Jag hördes av polisen förra hösten. Då var meningen att saken skulle vara utredd till årsskiftet, men det har inte skett. Anni Sinnemäki, borgmästar­kandidat för De Gröna i Helsingfor­s

❞ För att räknas som närstående ska man vara släkt eller stå varandra särskilt nära. Det är svårt att hävda i det här fallet. Henrik Hägglund, universite­tslektor i kommunalrä­tt

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Anni Sinnemäki misstänks för jäv, skriver Yle. Hon förnekar alla anklagelse­r.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Anni Sinnemäki misstänks för jäv, skriver Yle. Hon förnekar alla anklagelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland