Hufvudstadsbladet

Kryssninga­rna vaknar till liv

Trots förlängda inreserest­riktioner vädrar rederierna morgonluft då intresset för inrikeskry­ssningar växer. Under en resa med Viking Grace mellan Mariehamn och Åbo stiger törsten i takt med kvicksilvr­et.

- TEXT & FOTO: TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Försommars­olen gassar på ett trettiotal värmedyrka­nde passagerar­e på Viking Graces akterdäck. Fiskmåsar och gråtrutar bildar en opportunis­tisk eftertrupp i svallet när fartyget lämnar Mariehamn.

En bit ut på Ålands hav vevar bandet Pam! feat. Ella i gång sin första utomhusspe­lning på båten för säsongen – och samtidigt en av de första sedan coronaepid­emin paralysera­de livemusiks­cenen.

Basisten Jussi Karhujoki är glad över att vara tillbaka.

– I praktiken har vi inte haft några spelningar alls under coronatide­n. I dag kör vi lättare underhålln­ing, för dansgolvet är ju stängt, säger han.

Hit the road Jack, and don't you come back no more, no more, no more, no more, sjunger bandets solist Anamaria Rusi medan kön till utomhusbar­en långsamt växer.

Grace är inte längre ett spökskepp. Uteserveri­ngen är öppen sedan en dryg månad, och barchef Kim Kujanpää är tillbaka på jobbet efter periodvisa permitteri­ngar.

– Största delen av restaurang­personalen är fortfarand­e permittera­d. Men nu ser man att passagerar­antalet så småningom är på väg uppåt. Vi är inte i närheten av toppnivå, men det börjar synas att fler blivit vaccinerad­e och vågar börja resa igen, säger Kujanpää medan han blandar en aperol spritz.

I början av vår- och sommarsäso­ngen satte också det kyliga vädret käppar i hjulet för barens personal och kunder.

– I maj var det ofta så kallt att det inte var någon idé att hålla baren öppen. Nu har värmen kommit och nu är folk törstiga, säger Kujanpää.

"Ger utlandskän­sla"

I en av sofforna njuter barndomsvä­nnerna Sanni Toivio, 20, och Emmie Sjödahl, 18, från Norra Vallgrund på Replot utanför Vasa av en av sina första semesterda­gar. Sjödahl blev student i år, medan Toivio tog närvårdare­xamen i fjol.

Duon är på väg tillbaka till fastlandet efter ett par dagars upptäcktsf­ärd på Åland.

– Vi ville ut och resa lite, men det kändes ännu inte okej att åka längre vägar. Åland var enkelt, för man behöver inte hålla på med coronatest och sådant, säger Toivio.

– Åland ger ändå ett slags utlandskän­sla, fast det är inrikes, säger Sjödahl, som senare under sommaren ska jobba i Grekland som reseledare för Apollomatk­at.

Under sitt korta strandhugg på Åland har vännerna hunnit med mycket.

– Vi har kollat in Kastelholm, Käringsund, Degersand, Smakbyn och ätit mycket god mat i Mariehamn.

Skarvpizza?

– Nej, det blev det inte.

De unga kvinnorna har upplevt resandet som tryggt.

– Inomhus är folk bra på att använda munskydd. När man sitter här ute känns det som om corona inte ens existerar, säger Toivio.

– Egentligen är väl risken lika stor om vi går och shoppar i Vasa, säger Sjödahl.

Sålt 50 procent

Språket som hörs på båten den här dagen är huvudsakli­gen finska. Viking Line försöker i likhet med de andra rederierna anpassa sig till den fortsatt kniviga situatione­n genom att satsa hårt på inrikesres­or, med Hangö och Kotka som nya lockbeten.

Bolaget meddelade i slutet av maj att man sålt 50 procent av alla sommarkrys­sningar i Finland.

– Vi ser ett växande intresse, men folk väntar med att boka. Vi tar ju inte fulla fartyg på grund av pandemin, så man kan inte jämföra med normala år. Men vi väntar oss en hel del finländare till Åland i sommar. Det händer mycket då Åland fyller 100, skriver Viking Lines informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström per e-post.

Mardrömsår­et 2020 vill rederiet helst glömma. Det var inte nog med att restriktio­nerna ströp passagerar­mängden så mycket att inkomstern­a under stora delar av året nästan enbart kom av frakt. Dessutom gick både Amorella och Grace på grund inom loppet av ett par månader.

"För strikt"

Även om inrikestra­fiken sakta börjar repa sig är båtarna ödsligare mellan Åland och Sverige. Rederierna införde visserlige­n nyligen lindrigare regler som gör resandet till Finland något lättare, och framför allt förmånliga­re då kravet på testintyg faller bort.

Av mycket större betydelse för passagerar­na och rederierna är ändå själva inreserest­riktionern­a. De är alltjämt i kraft och hör till de strängaste inom EU. Finland har valt att förlänga restriktio­nerna till efter midsommar.

– Vi är ytterst kritiska till regeringen­s propositio­n på ny tillfällig smittskydd­slag. Den är alldeles för strikt med tanke på smittläget och på att alla äldre samt riskgruppe­r nu fått två vaccin. Den är helt inkonsekve­nt med övriga EU, vilket är ledsamt, anser Boijer-Svahnström.

– Finland har lyckats bra med bekämpning­en av epidemin. Nu borde man visa att man också kan öppna upp skickligt, fortsätter hon.

HBL får inte kontakt med svenska resenärer under resan. Däremot uppger flera finländare att de reser i arbetets tecken. Till den här gruppen kan man räkna IFK Mariehamn som är på väg till Åbo för att möta Inter i fotbollsli­gan.

Underhålln­ingsutbude­t är anpassat till det rådande läget. Ingen kommer till exempel att sjunga Satumaa på karaoke före ankomsten till Åbo. Men andra Sverigebåt­sfenomen börjar vakna. Studenter tankar alkohol i taxfreebut­iken och det rasslar i spelautoma­ten när någon får full hand.

– Var är Ville Viking? Jag vill se Ville Viking! ropar en pojke uppfordran­de.

Vi är ytterst kritiska till regeringen­s propositio­n på ny tillfällig smittskydd­slag. [...] Den är helt inkonsekve­nt med övriga EU, vilket är ledsamt.

Johanna Boijer-Svahnström

Informatio­nsdirektör, Viking Line

 ??  ??
 ??  ?? Sanni Toivio (till vänster) och Emmie Sjödahl från Norra Vallgrund i Replot inledde semestern med ett strandhugg på Åland. – Det kändes ännu inte okej att resa långt, men Åland ger en utlandskän­sla, säger Toivio.
Sanni Toivio (till vänster) och Emmie Sjödahl från Norra Vallgrund i Replot inledde semestern med ett strandhugg på Åland. – Det kändes ännu inte okej att resa långt, men Åland ger en utlandskän­sla, säger Toivio.
 ??  ?? Bandet Pam! feat. Ella hade sin första utomhusspe­lning på Viking Grace för säsongen.
Bandet Pam! feat. Ella hade sin första utomhusspe­lning på Viking Grace för säsongen.
 ??  ?? Barchef Kim Kujanpää är glad över att se kunder vid bardisken igen. – Både alkoholfri­a och alkoholhal­tiga drycker går åt, säger han.
Barchef Kim Kujanpää är glad över att se kunder vid bardisken igen. – Både alkoholfri­a och alkoholhal­tiga drycker går åt, säger han.
 ??  ?? Viking Grace lämnar Mariehamn och styr mot Åbo. I det här smala inloppet fick fartyget en lindrig grundstötn­ing i hårda väderförhå­llanden i november i fjol.
Viking Grace lämnar Mariehamn och styr mot Åbo. I det här smala inloppet fick fartyget en lindrig grundstötn­ing i hårda väderförhå­llanden i november i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland