Hufvudstadsbladet

Krönika: Blötdjuret som mirakel

I matchen mellan vårens mest hypade maritima dokumentär­er är det filmen om vänskapen mellan en man och en bläckfisk som avgår med segern, medan den propagandi­stiska Seaspiracy eventuellt gör en god sak en björntjäns­t.

- FREDRIK SONCK Kulturchef fredrik.sonck@hbl.fi

Havet är en oändlig källa till glädje. Det påminns jag ofta om då dagarna blir varma, barnen vill gå på kvällsdopp och jag själv drabbas av en stark lust att paddla kajak. På ganska påtagliga sätt är sommarens frihet för många av oss förknippad med Östersjön och dess havsmiljöe­r, ett älskat paradis som dessvärre befinner sig på ekologisk dekis. Om inte annat så utgör algblomnin­garna i juli en årlig påminnelse om att vi borde vara mer rädda om vårt hav.

Själv har jag den senaste månaden sett tre maritima dokumentär­er. Anna Antsalos poetiska film om sakletare som hittar skräp och skatter på havsstränd­er är ett fint inhemskt bidrag till genren (se intervjun med Antsalo i HBL 17.5 och recensione­n av Det havet för med sig i HBL 21.5).

Internatio­nellt är det ändå två andra havsfilmer som bubblat upp som vårens dokumentär­snackisar: Oscarsvinn­aren Bläckfiske­n och jag och Netflixdok­umentären Seaspiracy. Båda berör människans förhålland­e till den marina naturen, men inbördes kunde de inte vara mer olika.

I Seaspiracy lägger filmaren Ali Tabrizi fokus på överfisket i världshave­n, med allt vad det innebär av nykolonial­ism, delfinslak­t, slavarbete, bifångster och allmän rovdrift. Välkända, men nog så verkliga problem som presentera­s med ett djupt upprörande bildmateri­al. Oreglerad kapitalism och organisera­d brottsligh­et härjar hand i hand på oceanerna.

Samtidigt är Seaspiracy en film som lämnar tittaren med misstanken om att vi har att göra med journalist­ik av det mest hårdvinkla­de och tesdrivand­e slaget. Ja, en stor del av fiskeindus­trin är etiskt, ekologiskt och socialt ohållbar, men propaganda­tendenser är problemati­ska även då saken är god.

Så har också en del av de personer Tabrizi intervjuat ansett sig förvanskad­e i klippet, också forskare som använts för att underbygga filmens teser. Bland annat BBC har gjort kritiska anmärkning­ar om källanvänd­ningen i sin faktagrans­kning. Och som marinekolo­gen Bryce Stewart poängterar i en artikel på webbtidnin­gen Inverse är det direkt missledand­e att ge sken av att allt fiske är ohållbart, då FN räknar med att ungefär två tredjedela­r trots allt sker på ett någorlunda hållbart sätt. Och som den upplysta finländska konsumente­n vet finns det ekologiskt trygga – ja, rentav rekommende­rade – val att göra vid fiskdisken.

Ett sådant grönstämpl­at val är, enligt WWF, bläckfisk som fångats med godkända metoder på godkända områden. Men jämfört med Seaspiracy är Pippa Ehrlich och James Reeds Bläckfiske­n och jag (My octopus teacher) en film som betydligt bättre stämmer till eftertanke, också för en icke-vegan som i likhet med underteckn­ad är principiel­lt okej med att äta djur.

Just grillad bläckfisk hör till mina favoriträt­ter: rätt tillredd blir den en verklig delikatess, gärna med olivolja, vitlök, persilja och citron. Och knappast är jag den enda som sett det som förhålland­evis oproblemat­iskt att sätta tänderna i tentaklern­a från ett ryggradslö­st blötdjur. Även om bläckfiske­n de facto är förvånansv­ärt intelligen­t, så är den inte ett socialt djur, som delfinen. Att äta bläckfisk är knappast för någon förknippat med samma kognitiva dissonans som det vore att äta val, eller för den delen hund. Bläckfiske­n

lever i hålor under vattnet och saknar päls och vädjande ögon, vilket säkert också delvis förklarar våra svårighete­r med att knyta an till den. I alla fall hittills. För knyter an är just vad fridykaren Craig Foster gör i Bläckfiske­n och jag. Efter en depressiv period i livet börjar han dyka bland kelpskogar­na i de kalla vattnen utanför Kapstaden i Sydafrika. Där blir han så småningom vän med en bläckfiskh­ona.

På något annat sätt är det svårt att uttrycka det, för helt uppenbart finns här en ömsesidigh­et: Craig söker kontakt med den största varsamhet man kan tänka sig och efter en tid börjar bläckfiske­n acceptera hans närvaro och till och med ty sig till honom. Det är som om den inte visste att den tillhör en asocial art. Processen är långsam, men dag för dag blir bandet mellan djur och människa starkare.

Craig Foster följer sin bläckfiskv­än dagligen under en lång tid. Han är med när hon jagar och då hon leker. Han är med då hon blir attackerad av hajar och förlorar en tentakel. Han är med under hennes konvalesce­ns. Kameran fångar till och med intima scener då bläckfiske­n och Craig gosar. Och han är med när hennes korta liv (bläckfiska­r lever bara något år) går mot sitt slut, när hon småningom tynar bort och till sist blir hajarnas rov.

Till filmens styrka hör förutom det häpnadsväc­kande bildmateri­alet också det faktum att den i ekokritisk anda tonar ner människans roll i mötet med en annan levande varelse. Betecknand­e är att Craig inte ger sin bläckfiskk­ompis något namn, vilket många gånger varit ett sätt för människan att mer eller mindre omedvetet uttrycka sin dominans över platser och varelser. Och samtidigt som filmen lägger fokus på bläckfiske­ns egen agens och vilja till liv och lek, så är den varsam med att tillskriva henne mänskliga syften eller känslor. Den säger inte ett ord om fiskeindus­trin, veganism eller djurrätt. Inte heller ägnar den sig åt någon försåtlig Disneyfier­ing av djuret.

Just därför är Bläckfiske­n och jag en drabbande film. De av mina vänner som är etiska veganer tycker säkert att slutsatsen man bör dra här är självklar. Det vet jag trots allt inte om den är, men vi djurätare behöver åtminstone vara redo att reflektera över saken. Också ett blötdjur är ett mirakel.

 ?? FOTO: LUCY TABRIZI ?? Filmaren Ali Tabrizi hittar hajfenor i en kinesisk butik. Den stora efterfråga­n på hajfenssop­pa gör att miljontals hajar måste sätta livet till varje år. Ofta är fenorna den enda del av djuret som tas tillvara.
FOTO: LUCY TABRIZI Filmaren Ali Tabrizi hittar hajfenor i en kinesisk butik. Den stora efterfråga­n på hajfenssop­pa gör att miljontals hajar måste sätta livet till varje år. Ofta är fenorna den enda del av djuret som tas tillvara.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NETFLIX PRESSBILD ?? Filmaren och fridykaren Craig Foster hälsar på hos sin bläckfiskv­än.
FOTO: NETFLIX PRESSBILD Filmaren och fridykaren Craig Foster hälsar på hos sin bläckfiskv­än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland