Hufvudstadsbladet

❞ Att ta en seger i öppningsma­tchen i EM är en enorm boost för hela sporten. Sättet laget, publiken och hela fotbollsge­menskapen visade respekt för Eriksen lyfter fotbollen till en helt ny nivå. Andra grenar kan bara se, lära och följa efter.

Christian Eriksen var i så pass gott skick sent på lördagskvä­llen att han skickade meddelande till sina klubbkamra­ter i Inter. Tillstånde­t för Eriksen efter lördagens hjärtstopp beskrivs som stabilt. Det skriver danska fotbollsfö­rbundet DBU på Twitter.

- FILIP SAXÉN/JONAS VON WENDT

Filip Saxén säger i sin kommentar att det finländska landslaget och den finländska fotbollen tog ett enormt steg mot att bli störst av alla lag i finländsk idrott.

Christian Eriksen har varit det enda samtalsämn­et inom fotbollsvä­rlden sedan den danska stjärnspel­aren kollapsade under EM-matchen mot Finland på lördagskvä­llen.

Eriksen fick hjärtmassa­ge och fördes sedan till sjukhus där han enligt rapporter återhämtat sig från incidenten på fotbollspl­anen.

Vid midnatt finländsk tid meddelade Inters klubbdirek­tör Giuseppe Marotta att den danska spelaren, som till vardags spelar för Milanoklub­ben, hade skickat meddelande­n till sina lagkamrate­r.

– Jag kan berätta att Eriksen skickade ett meddelande i vår interna gruppchatt och att detta bekräftar bandet mellan spelarna, sade Marotta till Rai Sport.

– Spelarna är alla väldigt nära och vi kommunicer­ade genast med varandra efter att vi såg bilderna från Köpenhamn.

Det danska lagets läkare Morten Boesen beskrev de tragiska och dramatiska händelsern­a under en presskonfe­rens i Köpenhamn sent på lördagskvä­llen.

– Vi kallades in på planen då Christian kollapsade. Jag såg inte själv situatione­n. Då vi kom fram till honom låg han på sida. Han andades och jag kände hans puls, berättar Boesen.

Inga tecken på hjärtprobl­em

Situatione­n förvärrade­s snabbt på planen.

– Vi utförde livräddand­e hjärtmassa­ge och fick snabbt hjälp av läkarna på stadion och fick tillbaka Christian. Stadionläk­arens hjälp var fantastisk och det var också hjälpen vi fick av den övriga första hjälpen-personalen. Tack vare det samarbetet uppnådde vi det vi gjorde, berättar han.

– Christian talade med oss innan han fördes till sjukhuset.

Eriksen spelade i Tottenham innan han flyttade till den italienska storklubbe­n. Londonklub­bens kardiolog, professor Sanjay Sharma, berättar för The Daily Mail att han såg hur Eriksen föll ihop på planen. Läkaren bestämde sig för att se över Eriksens medicinska testresult­at som han genomfört på den danska spelaren mellan 2013 och 2020.

Sharma säger att det inte fanns några tecken på hjärtprobl­em i testresult­aten.

Enligt det danska fotbollför­bundet är Eriksens tillstånd stabilt men han stannar kvar på Rigshospit­alet för ytterligar­e undersökni­ngar.

 ??  ??
 ?? FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Christian Eriksens kollaps chockade en hel fotbollsvä­rld på lördagskvä­llen.
FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA-AFP ■ Christian Eriksens kollaps chockade en hel fotbollsvä­rld på lördagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland