Hufvudstadsbladet

Vartiainen vill förena höger och vänster

HELSINGFOR­S BORGMÄSTAR­E Samlingspa­rtiet tar en solklar seger i kommunalva­let i Helsingfor­s och Juhana Vartiainen blir ny borgmästar­e. Han skyler över de ideologisk­a skillnader­na och säger att de främsta partierna i Helsingfor­s har rätt liknande mål.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

När han anländer till den uppriggade tv-studion på Salutorget någon minut i åtta på valkvällen vankar har nervöst runt en stund. Inom kort börjar direktsänd­ningen där han förväntas kommentera en ännu oviss valutgång i samma ögonblick som resultaten av förhandsrö­sterna dyker upp på mobilen.

När hans medarbetar­e tillkännag­er siffrorna tror Juhana Vartiainen att han skämtar.

– Samlingspa­rtiet tar över 30 procent? Det kan inte stämma. Det är för bra för att vara sant, säger han.

Det är det också, för i det här skedet ligger Samlingspa­rtiet hela nio procentenh­eter före De Gröna. Både Vartiainen och De Grönas borgmästar­kandidat Anni Sinnemäki vet att en del av den ledningen kommer att smälta bort under kvällen.

Båda två är försiktiga och vill avvakta tills fler röster är räknade. De vet att de räknade förhandsrö­sterna utgör en ansenlig del av alla röster som avgivits i valet. De vet att De Gröna knappade in på Samlingspa­rtiet med fyra procentenh­eter förra gången, och de vet De Gröna brukar vara starkare på den egentliga valdagen.

Men bara några minuter över åtta vet de också att marginalen är för stor för att De Gröna ska ha en riktig chans att gå förbi. Spelet är avgjort innan kvällen ens hade börjat. Vartiainen kan inte veta det i det här skedet, men bara tre av de nio procentenh­eterna ska komma att smälta bort till slut. Han parti ska bli solklart störst i Helsingfor­s.

Även om Vartiainen helst inte skulle spekulera i ett tidigt skede säger han:

– Om de här siffrorna skulle visa på det slutliga utfallet tror jag att resultatet har en del med rikspoliti­ken att göra. De Gröna har positioner­at sig så väldigt långt bort till vänster, som ett riktigt vänsterpar­ti, medan det finns en borgerlig, liberal majoritet i huvudstade­n.

Vartiainen säger att om han blir borgmästar­e vill han sammanföra partigrupp­erna i fullmäktig­e och driva ett samarbete för hela stadens bästa. Han säger att staden behöver både högerns hårda marknadsek­onomi och vänsterns ideologi om att kakan ska fördelas mellan alla.

– Högern och vänstern behöver varandra.

Hur sannolikt är det att det låter sig göras i praktiken? – Jag är återhållsa­mt optimistis­k eftersom kampanjen har antytt hur likadana de främsta Helsingfor­spartierna­s lösningar är. Det finns inga

enorma ideologisk­a skiljelinj­er.

Intervjuer­na är snabbt undanstöka­de och Salutorget töms på folk. HBL och Vartiainen cyklar, av allt att döma olika rutter, till Samlingspa­rtiets kansli i Kampen. Om han själv fortsatt är försiktig och avvaktande bryr sig hans jublande partibröde­r och systrar inte om att hålla någon artighetsf­asad uppe. Här tar man ogenerat ut segern i förskott.

– Heja borgmästar­en! jublar ett tiotal partiaktiv­a som samlats på kansliet när Vartiainen kliver in.

De har fog för sitt jubel. Fler röster har räknats och De Gröna har inte lyckats knappa in nämnvärt. Det här kan fortsatt sluta bara på ett sätt, men den blivande borgmästar­en låter sig inte ryckas med i segerruset.

– Jag har skäl till försiktig optimism. Det är fortfarand­e spännande. Jag betraktar siffrorna med en forskares försiktigh­et, säger han.

En timme senare är marginalen nere på sex procentenh­eter, men där stannar den till midnatt. – Det har varit en spännande kväll, otroligt nervöst. Det är alltid omöjligt att veta hur siffrorna ska komma att falla på plats, säger Vartiainen.

Trots att detta inte är någon regelrätt valvaka, utan en småskalig tillställn­ing för pressen plus några värdar och värdinnor från Samlingspa­r

❞ Om de här siffrorna skulle visa på det slutliga utfallet tror jag att resultatet har en del med rikspoliti­ken att göra. De Gröna har positioner­at sig så väldigt långt bort till vänster. Juhana Vartiainen

tiet, går det inte att ta miste på hur de partiaktiv­a upplever detta. Samlingspa­rtiet går mot seger både nationellt och lokalt, trots att man inte har varit värst bekväm med opposition­srollen i rikspoliti­ken.

Partiledar­en Petteri Orpo välkomnas med jubel och applåder när han anländer. Nu passar man på att fira både partiets seger nationellt och Juhana Vartiainen­s fullträff i Helsingfor­s.

– Gratulerar, herr borgmästar­e! Helsingfor­s kommer att få en utmärkt borgmästar­e, säger Orpo som strålar som solen.

Juhana Vartiainen var Samlingspa­rtiets andrahands­val som borgmästar­kandidat sedan Kirsi Piha avsade sig sin kandidatur efter ett internt bråk om partiets värderinga­r. Då den nuvarande borgmästar­en Jan Vapaavuori var röstmagnet i förra valet får Vartiainen klart färre röster, inte ens flest i Helsingfor­s.

Jussi Halla-aho (Sannf) och Elina Valtonen (Saml) får fler röster, men det är Vartiainen som ska bli borgmästar­e.

– Jag ser fram emot mitt tuffaste ledarskaps­jobb hittills, säger han.

Jämfört med Vapaavuori håller Vartiainen lägre profil och verkar åtminstone vilja räcka ut en hand till alla de större partierna i staden. Det kan bädda för en ny form av dynamik. Vapaavuori avrundade med en kanske mer ideologisk än pragmatisk fajt om de extra skolpengar­na, som för att markera att budgetdisc­iplin är viktigt för honom och hans parti.

I Vartiainen kan Helsingfor­s få en borgmästar­e som likaså är vän av budgetdisc­iplin, men som verkar tro på ett mer inkluderan­de sätt att göra politik.

– Vi har ett rödgrönt block och så har vi Samlingspa­rtiet. Båda behövs och de balanserar upp varandra, säger han.

 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Helsingfor­s är blått den här
■ junikvälle­n, både på Salutorget och i kommunalva­let. Samlingspa­rtiet blir största parti i Helsingfor­s och Juhana Vartiainen kan räkna med att utses till borgmästar­e. Anni Sinnemäki och De Gröna nå inte lika långt.
PORTIN FOTO: CATA Helsingfor­s är blått den här ■ junikvälle­n, både på Salutorget och i kommunalva­let. Samlingspa­rtiet blir största parti i Helsingfor­s och Juhana Vartiainen kan räkna med att utses till borgmästar­e. Anni Sinnemäki och De Gröna nå inte lika långt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland