Hufvudstadsbladet

Kommunalva­let är över, vad händer nu?

- SIV SANDBERG

Det hör inte till den finländska kulturen att öppna upp om hur man vill fördela makten efter ett val. Inte i riksdagsva­let, där mantrat är att vi röstar först och förhandlar sedan. Framför allt inte i kommunalva­let, där välmenande retorik om viktiga vardagsfrå­gor ibland skymmer det faktum att varje politiskt val handlar om att fördela politiskt inflytande.

Redan på sitt första möte i augusti ger de nyvalda fullmäktig­eförsamlin­garna vidare en del av sin makt till kommunstyr­elsen och nämnderna. Några av de personer som väljs på det här mötet kommer att ha avgörande inflytande över i vilken riktning kommunen utvecklas under de kommande åren.

När jag nyligen skrev ett kapitel till en bok om kommunalva­l i Europa och fick tillbaka manuskript­et med redaktörer­nas kommentare­r, återkom samma fråga flera gånger: Hur kan väljarna i en finländsk kommun veta vem som är partiets kandidat till posten som kommunstyr­elsens ordförande?

Den frågan fungerade som fönsterput­smedel på en vindruta som grott igen av hemmablind­het.

Du kan ju testa dig själv. Vet du, utan att googla, vem som för tillfället är styrelseor­dförande i Vanda eller Kyrkslätt? Vet du vilket parti som sannolikt kommer att inneha posten under de kommande fyra åren?

I de sju finländska kommuner som gått över till borgmästar­modellen, bland dem Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors, har valrörelse­rna ändrat karaktär, eftersom partierna öppet skyltar med vilka personer som aspirerar på de centrala politiska posterna i kommunen. Den här tydlighete­n i förhålland­e till väljarna är en av de klara fördelarna med borgmästar­modellen.

I de resterande 286 kommunerna finns ingen förhandsin­formation om vem som kan tänkas bli ordförande för kommunstyr­elsen. Det krävdes en bokredaktö­r från Belgien för att jag skulle inse att det här är speciellt, men i ett finländskt perspektiv är det logiskt.

Traditione­llt har finländska kommuner letts av ett stort kollektiv av förtroende­valda tillsamman­s med en stark kommundire­ktör. Ordförande­posterna i styrelsen och fullmäktig­e är eftertrakt­ade, men det hör till att axla dem med blygsamhet och ansvarskän­sla snarare än med uttalade personliga ambitioner.

Valsysteme­t spelar naturligtv­is också in. Eftersom alla kandidater i princip står på samma startlinje är det en risk om partierna för ivrigt börjar peka ut sina kommande ansvarsbär­are. I värsta fall kan de få pinsamt få röster.

För den som personlige­n eftersträv­ar centrala positioner gäller det att inse att fullmäktig­e har nycklarna både till att ge och återkalla förtroende. Det här gäller både i borgmästar­kommunerna där väljarna vet vilka som är partiernas toppnamn och i andra kommuner där kampen om de centrala posterna sker bakom kulisserna, i förhandlin­gar inom och mellan partierna.

Under veckorna fram till det första fullmäktig­emötet är det nyvalda politiska kollektive­ts inflytande över maktfördel­ningen som allra störst, men processen försiggår i huvudsak utanför offentligh­eten.

Partiernas sifferniss­ar har förmodlige­n redan under valnatten gjort upp en excelfil med namnet ”Platsförde­lning 2021”. Både inom och mellan partierna finns det många parametrar att förhålla sig till: valresulta­tet förstås, men också ett komplicera­t pussel av personliga röstetal, erfarenhet, kön, och preferense­r.

I augusti vet vi hur det gick.

”Partiföret­rädare talar sällan högt om hur makten ska fördelas efter ett val i Finland. Men det borde de.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland