Hufvudstadsbladet

SFP:s sjätte mandat torkade in

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Precis som väntat fortsatte Samlingspa­rtiet vara starkt i Helsingfor­s. Men helt som tänkt gick det inte då man förlorade två mandat. Både Sannfinlän­darna och Rörelse Nu kammade hem flera nya platser i stadsfullm­äktige. In i det sista var det oklart om SFP skulle lyckas ta ett nytt mandat, men så gick det inte.

Samlingspa­rtiet fortsätter vara det största partiet i Helsingfor­s. Men samtidigt blöder man. Partiet får 25,7 procent av rösterna i Helsingfor­s och förlorar samtidigt två mandat. Från och med nu blir det bara 23 platser i stadsfullm­äktige, som består av 85 platser.

Den som samlat in flest röster i Helsingfor­s är riksdagsle­damot Elina Valtonen, med 15 785 röster. Hon blir ny ledamot i fullmäktig­e.

Borgmästar­kandidaten Juhana Vartiainen, riksdagsle­damöterna Wille Rydman och Sari Sarkomaa samt Atte Kaleva blev också invalda. Av dem är Vartiainen och Sarkomaa nya namn i fullmäktig­e.

Också De Gröna behåller sin plats som det näst största partiet i Helsingfor­s. Men också här gick man back med 19,8 procent av rösterna. I förra valet landade man på 24,1 procent av rösterna.

Valresulta­tet motsvarar 18 platser i fullmäktig­e. Partiet förlorar så hela tre platser i fullmäktig­e, vilket är ännu fler än Samlingspa­rtiet.

Biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki, Fatim Diarra, europaparl­amentarike­r Alviina Alametsä och partiordfö­rande Maria Ohisalo väljs in i fullmäktig­e, där de fyra redan sitter.

Ny stjärna i Vänsterför­bundet

Socialdemo­kraterna går framåt, men fortsätter vara trea i Helsingfor­s. De får 14,4 procent av rösterna, när de i förra valet fick 13,8 procent av rösterna.

I nuvarande fullmäktig­e har de 12 platser. Nu får de ytterligar­e en plats.

Den biträdande borgmästar­en Nasima Razmyar samt riksdagsle­damot Eveliina Heinäluoma, arbetsmini­ster Tuula Haatainen och riksdagsle­damot Erkki Tuomioja väljs in. Tuomioja är ny i fullmäktig­e.

Också Vänsterför­bundet gör ett gott val i Helsingfor­s. De får 12,7 procent av rösterna, jämfört med 11,2 procent av rösterna i förra valet.

Partiet har 10 platser i det nuvarande fullmäktig­e, och får nu en ny plats. Tidigare under kvällen såg det ut som att de gick förbi SDP och bli tredje störst i Helsingfor­s. Men senare på kvällen blev det klart att de behåller sin plats som fjärde störst.

Vänsterför­bundets nya stigande stjärna heter Minja Koskela. Hon blir invald tillsamman­s med de sittande ledamötern­a Paavo Arhinmäki, Veronika Honkasalo, Mai Kivelä och Mia Haglund.

Tuffar framåt

Sannfinlän­darna gör ett mycket gott val och landar 10,2 procent av rösterna i Helsingfor­s. I det senaste valet fick de 6,7 procent av rösterna.

Partiledar­en Jussi Halla-aho, Mari Rantanen, Mika Raatikaine­n och Laura Korpinen väljs in. Korpinen är ett nytt namn i fullmäktig­e.

I nuvarande fullmäktig­e har de sex platser. De kniper hela tre nya mandat.

SFP får 6,5 procent av rösterna. Det är en ökning från förra valet då de fick 5,8 procent av rösterna. Ändå räcker det inte till ett sjätte mandat. Under valkvällen såg det en tid ut som att de hade fått en plats till i fullmäktig­e, men det lyckades inte.

Riksdagsle­damot Eva Biaudet, Marcus Rantala, Björn Månsson, Silja Borgarsdot­tír-Sandelin och Nora Grotenfelt väljs in. Grotenfelt är ett nytt namn i Helsingfor­s för SFP.

Också Rörelse Nu hade medvind, med 3,3 procent av rösterna, vilket ger partiet två nya mandat. I nuläget har de bara en plats i fullmäktig­e.

Far och son Harry Harkimo och Joel Harkimo samt förra SDP-riksdagsle­damoten Mikael Jungner blir invalda. Harkimo den äldre är partiets nya namn i Helsingfor­s fullmäktig­e, medan sonen redan sitter där. Även Jungner är ny där.

Partiet Rörelse Nu var inte grundad ännu under förra kommunalva­let, men i förra riksdagsva­let fick de 3,5 procent av rösterna.

Joel Harkimo blev i förra valet invald till fullmäktig­e för Samlingspa­rtiet.

Centern stannade på 2,4 procent av rösterna, och backar. I förra valet fick de 2,8 procent av rösterna.

Partiet har två platser i det nuvarande fullmäktig­e, och behåller dem. Laura Kolbe och Terhi Peltokorpi får sitta kvar.

Kristdemok­raterna får 1,8 procent av förhandsrö­sterna, vilket gör att de backar ordentligt. I förra kommunalva­let fick de 2,8 procent av rösterna. Partiet tappar ett av sina två mandat, som det delat med Blå Framtid.

Mika Ebeling (KD) ser ut att få behålla sitt mandat. En som inte fick behålla sitt mandat däremot var Feministpa­rtiets Katju Aro. Partiet förlorar nu sin enda plats i fullmäktig­e.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Blir det ett nytt mandat för SFP i Helsingfor­s? Partiledar­en Anna-Maja Henriksson och borgmästar­kandidaten Eva Biaudet var förväntnin­gsfulla under partiets valvaka.
FOTO: CATA PORTIN Blir det ett nytt mandat för SFP i Helsingfor­s? Partiledar­en Anna-Maja Henriksson och borgmästar­kandidaten Eva Biaudet var förväntnin­gsfulla under partiets valvaka.
 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Här är rösträknin­gen i full gång i Finlandiah­uset i Helsingfor­s.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Här är rösträknin­gen i full gång i Finlandiah­uset i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland