Hufvudstadsbladet

Karin Cederlöf invald på första försöket

Juristen Karin Cederlöf är en av SFP:s nya fullmäktig­eledamöter i Esbo.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Juristen Karin Cederlöf (SFP) från Gäddvik tog en plats i Esbo fullmäktig­e. När drygt 87 procent av rösterna var räknade hade Cederlöf samlat 859 röster, vilket var näst flest röster bland SFP:s kandidater i Esbo efter Christina Gestrin.

– Det här var mer än vad jag hade hoppats på eftersom jag är första gången med i ett val, säger Cederlöf.

Hon har fört en lång kampanj som inleddes redan i fjol. Största delen av hennes kampanj har gått ut på att locka väljare genom sociala medier.

– Visst har sociala medierna haft en stor betydelse när man inte kunnat föra kampanj på traditione­llt sätt. Jag har haft ett väldigt aktivt kampanjtea­m som hjälpt mig. Det är först under de sista veckorna som jag fört kampanj på gator och torg.

Karin Cederlöf är en naturmänni­ska och för henne står miljön och naturen nära.

– I Esbo har det funnits konflikter när byggandet inte tillräckli­gt beaktat naturvärde­n. Jag tycker att Esbo har en fin natur som vi ska värna om. Vi behöver bostäder i Esbo, men det får inte ske på bekostnad av naturen. Jag har också haft äldres rättighete­r och service för äldre som ett centralt tema, vilket jag tror att har bidragit till en del röster, säger Cederlöf.

Strandprom­enaden i Esbo är ett av Cederlöfs favoritstä­llen i Esbo.

– På Strandprom­enaden har jag också fört mycket av min kampanj. Det är ställe där jag gärna promenerar, säger Cederlöf.

Samlingspa­rtiet etta

Samlingspa­rtiet fortsätter som etta i Esbo samtidigt som De Gröna förlorade. Rösträknin­gen gick långsamt i staden och när drygt 87 procent av rösterna var räknade hade Samlingspa­rtiet 29 platser i fullmäktig­e, vilket är en ökning med 3 platser i jämförelse med valet 2017. De Gröna tappade sina positioner och får 14 mandat, vilket är 3 platser färre än i förra kommunalva­let. SDP har haft 10 platser i fullmäktig­e och behöll dem.

Sannfinlän­darna har haft 7 platser i fullmäktig­e och ökade med ett mandat. SFP har haft 6 platser och håller de platserna. Vänsterför­bundet, KD, Centern och Rörelse Nu får alla 2 platser i Esbo stadsfullm­äktige.

Röstmagnet­er i Esbo är Kai Mykkänen (Samlingspa­rtiet) och Maria Guzenina (SDP).

 ?? FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV ?? – Det här var mer än vad jag hade hoppats på eftersom jag är första gången med i ett val, säger Karin Cederlöf.
FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV – Det här var mer än vad jag hade hoppats på eftersom jag är första gången med i ett val, säger Karin Cederlöf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland