Hufvudstadsbladet

Besvikna Sannfinlän­dare vann stort

Sannfinlän­darna är valets stora, men besvikna, segrare i Vanda. Samlingspa­rtiet drog under rösträknin­gens gång ifrån Socialdemo­kraterna och blir kommunens största parti. Svenska folkpartie­t lyckades bevara sina två platser.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Sannfinlän­darna är valets stora vinnare i Vanda, men partiets valchef och sittande fullmäktig­ledamot KaiAri Lundell är besviken. Lundell fick förnyat förtroende, men det tröstar inte. Ett valdeltaga­nde som stannar på 48,4 procent gör att man med fog kan fråga sig om demokratin fungerar, anser Lundell.

– Jag måste säga att jag är oerhört besviken på valresulta­tet. Ett så här lågt valdeltaga­nde innebär att de som är välutbilda­de och har det gott ställt har röstat, medan de som borde ha röstat har stannat hemma, säger Lundell.

Han konstatera­r att med hänsyn till att mindre än hälften av Vandaborna röstat så måste resultatet för Sannfinlän­darnas del betraktas som gott, antalet mandat i fullmäktig­e ökar betydligt, men målet att bli näst största parti i fullmäktig­e nådde partiet inte.

– Nej, här råder ingen feststämni­ng på valvakan, säger Lundell.

På Helsinggår­d i Dickursby levde Svenska folkpartie­t länge i spänning. Partiet lyckades bevara sina två mandat med knapp marginal. Även nästa period heter SFP:s fullmäktig­ledamöter Patrik Karlsson och Stefan Åstrand, medan suppleante­rna heter Kristian Rehnström och Hanna Holmberg-Soto. Holmberg-Soto är ny som suppleant.

Flest röster i Vanda fick SDP:s riksdagsle­damot Antti Lindtman som samlade över 5 000 personliga röster. Samlingspa­rtiets Sari Multala fick närmare 3 400 röster och sannfinlän­daren Mika Niikko 1 700 röster. Också Vänsterför­bundets riksdagsle­damot och minister Jussi Saramo samlade över 1 000 röster, men det hjälpte inte Vänsterför­bundet som tappade en plats i Vandafullm­äktige.

De Gröna backar mest

Närmare hälften eller 46 procent av de 67 ledamötern­a i Vanda är nya. 55 procent av de invalda är kvinnor. Bland de nya märks SDP:s riksdagsle­damot Hussein al-Taee.

Ett stenkast från Helsinggår­d, på hembygdsgå­rden Påkas var socialdemo­kraterna samlade. Vandas store man, riksdagsle­damot Antti Lindtman var på plats för att gjuta tro i de egna leden. Lindtman är kommunens ohotade röstkung, men till seger för partiet räckte det inte.

Känslan efter valkampanj­en är ändå god, alla har jobbat hårt, tycker Lindtman. Också han är bekymrad över det låga valdeltaga­ndet i Vanda. Att få sökt sig till urnorna på själva valdagen drabbar också Socialdemo­kraterna.

För fyra år sedan röstade över 52 procent av Vandaborna, i år förhandsrö­stade drygt 28 procent av kommuninvå­narna, medan valdeltaga­ndet på valdagen var lågt. Förhandsrö­sterna var fler än rösterna på valdagen.

Vandaspåra­ns vara eller inte vara har fått mycket publicitet inför valet, men både Karlsson och Lindtman säger att det nog är vardagliga frågor som ekonomi och service som ändå intressera­t väljarna mest.

– Vanda har faktiskt klarat sin ekonomi bra den senaste fullmäktig­perioden, säger Lindtman.

De Gröna i Vanda var det parti som backade mest med drygt 4 procentenh­eter. I mandat innebär det minus tre. Sannfinlän­darnas stöd ökar med nästan 5 procentenh­eter och partiet får 12 mandat i fullmäktig­e.

Socialdemo­kraterna backar drygt 2 procentenh­eter och får 22,6 procent av rösterna. Samlingspa­rtiet håller ställninga­rna och får 24,7 procent, en liten uppgång. För SDP innebär det här två mandat färre än i det nu sittande fullmäktig­e, eller totalt 16 platser. Samlingspa­rtiet ökar med ett mandat och får 18 platser. SFP bevarade sina andel av rösterna, 2,9 procent och får alltså två platser.

Nya i Vandafullm­äktige blir Rörelse nu som får två platser.

 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? SFP:arna Mona Laneus, Per-Erik Aura och Patrik Karlsson granskar de första siffrorna strax efter klockan åtta.
FOTO: KATARINA KOIVISTO SFP:arna Mona Laneus, Per-Erik Aura och Patrik Karlsson granskar de första siffrorna strax efter klockan åtta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland