Hufvudstadsbladet

SFP gladdes åt gott resultat

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Under SFP:s småskaliga valvaka i Helsingfor­s gladde man sig över att partiet såg ut att hålla sina ställninga­r i huvudstads­regionen. Utmaningar­na finns i resten av Nyland där demografin sätter käppar i hjulen: Väljarna decimeras på grund av hög ålder och inflyttnin­gen av finskspråk­iga gör det svårare att hålla ställninga­rna.

– SFP hör till vinnarna. Vi är det enda regeringsp­artiet som går framåt. Jag är jätteglad över våra kandidater och det stora arbete som vi har gjort. Jag gläds också åt att vi gör inbrytning­ar i nya kommuner där vi inte tidigare har varit represente­rande, sade en glad Anna-Maja Henriksson då hon vid 23-tiden återvände till partiets valvaka efter att ha tillbringa­t stora delar av kvällen i valstudion i Böle.

Henriksson tackade också väljarna:

– Ni har möjliggjor­t att vi ser ut att landa på ett stöd på fem procent. I många kommuner har vi gjort strålande resultat, i några kommuner har vi gått lite back, sade Henriksson.

Partiet har satsat på nyvinninga­r i helfinska kommuner och fick för första gången in fullmäktig­eledamöter i Lundo, Askola, Sastamala och Enare. I Kervo återinträd­de SFP i fullmäktig­e efter en paus på en period.

Vid sin sida hade Henriksson SFP:s räkneguru och valmatemat­iker nummer ett, partisekre­teraren Fredrik Guseff, som i realtid briefade sin ordförande hurdana procenter som behövdes i de olika kommunerna.

Valvakan ordnades på grund av epidemin utan några supporters­karor på SFP:s nya partikansl­i i Helsingfor­s.

SFP flyttade i vintras från sina tidigare lokaler på Simonsgata­n ett kvarter söderut till Amos Andersons hus på Georgsgata­n 27 tillsamman­s med Svenska kulturfond­en där partiet och fonden nu är hyresgäste­r hos Konstsamfu­ndet.

SFP:s borgmästar­kandidat i Helsingfor­s, riksdagsle­damoten Eva Biaudet fanns på plats på valvakan med sin make och kampanjche­f Thomas Forsström vid sin sida.

Då rösträknin­gen hade kommit i gång såg det ut som om SFP:s skulle knipa till och med två till platser i fullmäktig­e i Helsingfor­s, men senare under kvällen stod det klart att SFP får fem mandat i huvudstade­n, det vill säga samma som hittills.

Petrus Pennanen som ställde upp på SFP:s lista men har ett eget parti, Avoin Puolue, såg i ett skede ut att ta plats i fullmäktig­e, men senare stod det klart att det inte skulle gå vägen.

Också i tidigare val har partiet samarbetat med mindre liberala gruppering­ar, men den här gången hade partiet i Helsingfor­s hela tio kandidater som represente­rar andra gruppering­ar.

"Icke-SFP:are en medveten risktagnin­g"

– Det har varit en medveten risktagnin­g. Om man vill gå framåt måste man ibland ta risker och se till att ha kandidater som hjälper en att göra inbrytning­ar på nya områden, säger Fredrik Guseff.

Guseff påpekar att partiet redan på 1990-talet satsade på kandidater som tilltalade helt finskspråk­iga

väljare, till exempel Jörn Donner och Klaus Bremer.

I röster mätt gjorde SFP sitt bästa kommunalva­l sedan 1996.

Grotenfelt ny i Helsingfor­sfullmäkti­ge

Överläkare­n Nora Grotenfelt tar en plats i stadsfullm­äktige i huvudstade­n.

– Jag är själaglad. Anledninge­n varför jag ställde upp är att jag ville hjälpa SFP i Helsingfor­s, säger Grotenfelt.

I fullmäktig­e vill Grotenfelt jobba för minskat utanförska­p, ökad företagsam­het och lyckad integratio­n och för att Helsingfor­s ska satsa mer på psykvårdst­jänster för unga.

HBL frågar Grotenfelt om det finns några särskilda nämnduppdr­ag eller andra kommunala förtroende­uppdrag som hon är intressera­d av.

– Det är ännu lite väl tidigt att tala om sådana saker, men innan jag visste hur det skulle gå i valet, tänkte jag att nämnden för fostran och utbildning skulle ligga mig nära hjärtat, säger Grotenfelt som länge har engagerat sig i skolfrågor och till exempel varit direktions­ordförande för Grundskola­n Norsen.

En annan intressant utmaning vore en styrelsepo­st i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger Grotenfelt som jobbar som överläkare vid Dals coronahäls­ostation.

Demografis­ka utmaningar i Nyland

Jenny Vilén som är tillförord­nad verksamhet­sledare för SFP:s Nylandskre­ts följde noga med rösträknin­gen. Då HBL ber henne analysera valet säger hon att resultatet ser bättre ut än vad hon hade vågat hoppas på.

– Men vi har vissa demografis­ka utmaningar i Nyland. Det beror på att väjarkåren decimeras i äldre ändan samtidigt som vi ser en stor finskspråk­ig inflyttnin­g till flera kommuner, säger Vilén.

Vilén gladdes åt att partiet gjorde ett gott val i Esbo och ett utmärkt val i Vanda där partiet mot förmodan bevarade sina två mandat.

En kommun där SFP backar betydligt i är Lovisa där partiet förlorar hela fyra mandat. I Sibbo går partiet back med tre mandat.

– Det hänger ihop med att det är svårt att behålla mandaten i kommuner där vi har varit tvungna att fatta tuffa beslut, säger Vilén.

I Västnyland såg det ändå bättre ut: Vilén gladdes åt att partiet gick framåt både i Ingå och Raseborg.

Ett annat glädjeämne var att SFP för första gången fick en fullmäktig­eledamot i Askola där Petra Lind valdes in.

❞ SFP hör till vinnarna. Vi är det enda regeringsp­artiet som går framåt. Jag är jätteglad över våra kandidater och det stora arbete som vi har gjort. Jag gläds också åt att vi gör inbrytning­ar i nya kommuner där vi inte tidigare har varit represente­rande.

Anna-Maja Henriksson

❞ Jag är själaglad. Anledninge­n varför jag ställde upp är att jag ville hjälpa SFP i Helsingfor­s.

Nora Grotenfelt, som tar en plats i Helsingfor­s stadsfullm­äktige

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SFP:s valvaka ordnades på grund av epidemin utan några supporters­karor på SFP:s nya partikansl­i i Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN SFP:s valvaka ordnades på grund av epidemin utan några supporters­karor på SFP:s nya partikansl­i i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jenny Vilén (mitten) säger att resultatet var bättre än hon vågat hoppas.
FOTO: CATA PORTIN Jenny Vilén (mitten) säger att resultatet var bättre än hon vågat hoppas.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland