Hufvudstadsbladet

Sannf verkar göra ett bra val i Österbotte­n

Sannfinlän­darna verkar få fler mandat i Vasa, Korsholm och Jakobstad.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Lite efter klockan 20 på söndagen hade över hälften (52,7 procent) av alla röster i Vasa räknats.

Enligt de preliminär­a siffrorna får Svenska folkpartie­t 27,6 procent, Finlands Socialdemo­kratiska Parti 19,2 procent, Samlingspa­rtiet 17,9 procent och Sannfinlän­darna 14,8 procent.

SFP och SDP ser ut att backa med två mandat var. Däremot ser Sannfinlän­darna ut att få två nya mandat i fullmäktig­e.

Valdeltaga­ndet i Vasa i år var 55,8 procent, vilket är lägre jämfört med förra valet 2017 (60,6 procent).

31,9 procent av de röstberätt­igade i Vasa valkrets lade sin röst innan den egentliga valdagen.

Korsholm

I Korsholm har den stora frågan i årets kommunalva­l varit hur många röster som Sannfinlän­darna kniper, efter att partiet värvat fler svensksprå­kiga kandidater. Före valresulta­tet var klart såg Sannfinlän­darna i Korsholm ut att få ett nytt mandat och SFP verkade backa med tre.

När endast 33,2 procent av rösterna var räknade i Korsholm såg SFP ut att få 68,6 procent av rösterna. Som tvåa kom Mustasaare­n suomenkiel­isten kunnallisj­ärjestö (MSK) med 13,7 procent.

23,4 procent av de röstberätt­igade i Korsholm förhandsrö­stade. Valdeltaga­ndet var 64,2 procent, vilket är lägre jämfört med förra valet 2017 (70,9 procent).

Lägre valdeltaga­nde i Jakobstad

När 30,1 procent av rösterna var räknade i Jakobstad hade SFP ett stöd på 41,1 procent och SDP 19 procent.

Vänsterför­bundet såg ut att backa med två mandat, Kristdemok­raterna med ett och SDP med ett. Sannfinlän­darna verkade knipa två nya mandat och PRO Pietarsaar­i-Jakobstad yhteislist­a tre mandat.

26,9 procent av de röstberätt­igade gick till vallokaler­na innan valdagen. Valdeltaga­ndet var 57,4 procent, vilket är något lägre jämfört med förra valet (64,2 procent).

Kaskös invånare är de mest aktiva förhandsrö­starna i Österbotte­n: 49,4 procent av de röstberätt­igade lade sin röst innan valdagen. I Kaskö har invånarna traditione­llt varit aktiva förhandsrö­stare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland