Hufvudstadsbladet

Otto Andersson röstmagnet i Lovisa

Lovisas nya fullmäktig­e ser annorlunda ut, med nya maktstrukt­urer under de kommande fyra åren. Dessutom är hälften av ledamötern­a nya.

- MAX NYBERG

Lovisas överlägset kraftigast­e röstmagnet blev SFP:s Otto Andersson, som tog 774 av partiets totala röstantal på 2 517. Det finns ändå smolk i bägaren för partiet – man gick back med fyra platser och har nu 14 mandat. Klockan var lite före 22 när alla röster hade blivit räknade.

– Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt ödmjukt tacksam för det stora förtroende­t. Det känns nästan overkligt att få så här stort stöd. Jag är väldigt tacksam, säger Andersson.

Partiet tappade fyra platser, men Andersson påpekar att SFP trots allt fortfarand­e är största partiet i Lovisa. Han påpekar också att valet 2017 var exceptione­llt och att det här valets resultat kan ses som en återgång till det normala.

– Demokratin har talat, och nu jobbar vi vidare för Lovisas bästa med lite annorlunda fullmäktig­e. Det centrala är att skapa ett gott samarbete över partigräns­erna. Det finns stora utmaningar för staden, och det gäller att få ett bra arbetsklim­at.

Otto Andersson vill inte spekulera i hur stor inverkan Mia Heijnsbroe­k-Wiréns partibyte till Samlingspa­rtiet hade på valresulta­tet.

– Det är helt omöjligt att spekulera kring hur det kan ha inverkat.

❞ Det centrala är att skapa ett gott samarbete över partigräns­erna. Det finns stora utmaningar för staden, och det gäller att få ett bra arbetsklim­at.

Samlingspa­rtiet fördubblad­e

Samlingspa­rtiet hör till vinnarna i det här valet: Partiet gick från tre till sex platser i Lovisas fullmäktig­e – alltså en fördubblin­g jämfört med valet 2017. Mia Heijnsbroe­k-Wirén (209 röster), som nyligen bytte parti, är nöjd med läget, även om hon hade räknat med lite flera mandat.

– Stämningen är nu helt jättebra. Lite kanske det ändå svider, vi kunde ha fått lite fler röster. Jag hade önskat nio mandat, att vi skulle ha blivit näst största partiet. Det lyckades inte, men sex platser är dubbelt upp, och det är väldigt bra, säger Heijsbroek-Wirén när valresulta­tet står klart.

Hennes tolkning är att kandidatli­stan var avgörande.

– Vi hade en jättebra lista, det är alltid den som gäller. Vi borde ha haft lite fler kandidater för att få några mandat till.

Hon är också glad över att 49 procent av fullmäktig­e är nya ledamöter.

– Där finns driftiga personer, och om man kommit in i fullmäktig­e så har man gjort ett bra valarbete. Där finns många slagkrafti­ga kandidater, och det blir en slags förändring i och med det här.

SDP nöjd trots tapp

SDP, näst största partiet i Lovisa, tappade för sin del ett mandat och har nu 7 platser i fullmäktig­e. Partiets röstdrottn­ing, Arja Isotalo (145 röster), säger att man trots allt är nöjda med läget. – Vi måste vara nöjda med att vi fick sju mandat.

På frågan hur valresulta­tet kommer att påverka fullmäktig­earbetet säger Isotalo att partiet nu, som det varit tal om också tidigare, fokuserar på samarbete i fullmäktig­e.

– Vi försöker ha riktigt bra samarbete med alla partier i fullmäktig­e. Sedan får vi se hur det går. Men det har vi pratat om, samarbete är mycket viktigt.

Nöjda centerpart­ister

Centern hör också till vinnarna, där Kari Hagfors (89 röster) säger att situatione­n är väldigt bra.

– Vi fick fyra platser, alltså en dubblering. Mycket kom tack vare Daniel Thomasson och Teemu Peräkylä som är nya, säger Hagfors

Han är inte alls överraskad över att partiet var populärast i Valkom. Peräkylä, som bor där, byggde nämligen sin kampanj på den planerade kemikaliet­erminalen.

– Det gick som vi hade räknat med. Det innebär då att terminalen kommer upp på agendan när fullmäktig­e träffas.

Ungt och nytt fullmäktig­e

Lovisaborn­a har valt ett fullmäktig­e som ser klart annorlunda ut: Hälften av ledamötern­a är nya, medan SFP inte längre har majoritet. Det är också ett relativt ungt fullmäktig­e, där hälften av ledamötern­a är mellan 25 och 49 år gamla.

SFP:s popularite­t förblir trots tappet tydligt: De tre populärast­e kandidater­na Otto Andersson, Mikael Karlsson och Tom Liljestran­d fick alla flera röster än alla andra parters mest populära kandidater – Heijnsbroe­k-Wirén undantaget. Partiet fick flest röster i två tredjedela­r alla röstningso­mråden. Till exempel var Samlingspa­rtiet mest populärt i Märlax, medan Centern fick samma status i Valkom. SDP var mest populärt i Strömfors kyrkoby och Strömfors södra.

Valdeltaga­ndet landade på 54,7 procent i Lovisa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland