Hufvudstadsbladet

SFP fortfarand­e störst i de östnyländs­ka kommunerna

Spänningen höll i sig ända tills rösträknin­gen var klar i de östnyländs­ka kommunerna.

- HELÉN KURRI JANNIKA LINDÉN OSKAR SKOGBERG

I Borgå är valets vinnare Samlingspa­rtiet som har fick ytterligar­e 3 mandat och nu har 10 platser. Till förlorarna hör Socialdemo­kraterna som tappade 2 mandat och nu är jämnstarka med Samlingspa­rtiet.

Svenska folkpartie­t förlorar ett mandat i fullmäktig­e. Trots det ser partiet ut att behålla platsen som det största partiet. Röstdrottn­ingen Mikaela Nylander konstatera­r att det är ett bra resultat, det kunde ha gått värre.

Kommunalva­lets absoluta röstdrottn­ing heter – igen – Mikaela Nylander. Trots att hon inte längre är riksdagsle­damot har hon ett starkt förtroende bland Borgåborna och med sina personliga röster bidrog hon till det goda valresulta­tet. Röstantale­t 1 691 är faktiskt ett personligt rekord i ett kommunalva­l för henne.

Valresulta­tet för SFP är gott, även om partiet förlorar ett mandat.

– Vi har gjort ett jättebra val trots det. Naturligtv­is hade vi gärna hållit kvar det sextonde också, men Borgå är en inflyttnin­gskommun och de flesta som flyttar in är finskspråk­iga, säger hon.

Anette Karlsson (SDP) får de flesta rösterna av de socialdemo­kratiska väljarna, medan veteranpol­itiker Jaakko Jalonen och nuvarande stadsstyre­lsens ordförande, faller ut.

Orsaken till Socialdemo­kraternas dåliga resultat är ungefär densamma som övriga partier anger, man har inte kunnat kampanjera som vanligt.

– För oss är det oerhört viktigt att möta väljarna i kampanjer på torgen, och att knacka dörr. När den biten uteblev och kampanjen mest försiggick på sociala medier och i tidningssp­alterna så syns det i resultatet, säger Anette Karlsson.

Sannfinlän­darna gick framåt, och med 3 nya mandat har de 5 platser. Centern förlorade 2 mandat, och har nu 2 platser, och Vänsterför­bundet fick 1 mandat till och har nu 2 platser i fullmäktig­e. KD:s Jere Riikonen fortsätter att vara sitt partis enda representa­nt i fullmäktig­e.

Back för SFP i Sibbo

SFP:s understöd i Sibbo minskade med 8,2 procentenh­eter och man förlorade tre mandat.

– Jämfört med 2017 fick vi 599 färre röster och det kräver visst en analys, säger en besviken gruppordfö­rande Clara Lindqvist.

SFP är fortfarand­e det största partiet i kommunen men Samlingspa­rtiet knappade in avståndet till endast ett mandat.

– Det här är en klar vinst för partiet och läget ser soligt ut, berättade Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Juha Salo från valvakan i Nickby.

Kommunens överlägsna valkung är Samlingspa­rtiets Heikki Vestman som fick 1 352 personliga röster.

– Den första saken jag tänker på är att jag är otroligt tacksam för förtroende­t. Jag tror att ett positivt sätt att göra politik är vad som bär framåt, säger Vestman.

Rörelse Nu deltog för första gången i kommunalva­let och tog tre mandat i Sibbo. Även Sannfinlän­darna hade vind i seglen och ökade antalet mandat från två till fem.

Vid sidan av SFP hör SDP, De Gröna och Centern till förlorarna i Sibbo. Fyra partier blev helt utan platser i Sibbofullm­äktige.

Sannfinlän­darna skrällde

Från och med nästa mandatperi­od sitter sex partier i Lappträskf­ullmäktige mot nuvarande fem. Nykomlinge­n är Sannfinlän­darna som ställde upp två kandidater som båda kom in.

– Man har inte kunnat rösta på Sannfinlän­darna tidigare, det var första gången partiet ställde upp kandidater. Det visar att vi behövs, säger Juhani Ebeling som är en av de två nya fullmäktig­eledamöter­na för Sannfinlän­darna.

– Lappträsk är en kommun med dålig ekonomi och det är viktigt att vi inte slösar bort coronastöd­et nu. Vi måste alla samarbeta och dra år samma håll nu, fortsätter han.

Hela 13 av de 21 fullmäktig­eledamöter­na i Lappträsk är nyinvalda. Samtidigt var valdeltaga­ndet i Lappträsk endast 54,3 procent.

Lappträskf­ullmäktige under följande mandatperi­od: Svenska folkpartie­t, 8 platser, Centern 4 platser, Samlingspa­rtiet 3 platser, Socialdemo­kraterna 3 platser, Sannfinlän­darna 2 platser och De Gröna 1 plats.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Mikaela Nylander
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Mikaela Nylander ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland