Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­dska framfarten är mindre i Helsingfor­s

Valresulat­et var en utmaning mot regeringsp­olitiken, säger Petteri Orpo (Saml). Men nej, säger Annika Saariko (C) – det här var ett lokalval. Båda verkade dock lättade, av olika skäl.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Sannfinlän­darna, som i år hade fördubblat antalet kandidater, gör väntade framgångar på många håll i landet. Men Helsingfor­s och Esbo avviker. Resultatet i Esbo är blygsamt, i Helsingfor­s verkar Sannfinlän­darna framåt med tre mandat men inte förbi andra.

Partiledar­e Jussi Halla-aho (Sannf) nickar igenkännan­de till fenomenet.

Varför är framgången inte lika stor i Helsingfor­s och Esbo? – I Helsingfor­s och Esbo finns breda grupper av väljare som vi inte riktigt lyckas tävla om. Samlingspa­rtiet är väldigt starkt och också stabilt. I Helsingfor­s finns också till exempel många unga kvinnor, som inte är den starkaste väljargrup­pen för oss. Det påverkar vilket resultat som är möjligt för oss att nå där, säger Halla-aho.

Halla-aho säger att Sannfinlän­darna tidigare har brukat stanna på en lägre andel i kommunalva­l än nationellt, och det är delvis på grund av ett lägre valdeltaga­nde. Men framgången nationellt är tydlig, särskilt räknat i antalet mandat. Vid tiotiden verkade Sannfinlän­darna få rentav femhundra fullmäktig­eledamöter till jämfört med förra kommunalva­let. De som tappar mandat såg ut att vara främst Centern och SDP.

Petteri Orpo (Saml) var tidigt segerviss, och talade om att det fanns en kritik mot regeringsp­olitiken som påverkade valet.

– Det är en fråga vi mött ute på fältet, att väljarna vill ha en förändring gentemot regeringen­s linje. Till det var Samlingspa­rtiet ett klart alternativ, säger Orpo.

Samlingspa­rtiet har gungat i partimätni­ngar under våren, vilket är kritiskt för en partiordfö­rande, och ett valresulta­t är alltid viktigt. Men Orpo pekar vidare mot hela partimaski­neriet.

Hur mycket betyder det här för dig i egenskap av partiledar­e? – Det betyder framför allt att Samlingspa­rtiet är starkt som parti, att vi haft ett målmedvete­t arbete, och vårt partifolk har gjort det. Vi har också utmanat landets regering på fältet, och folk ville prata om det trots att det är ett kommunalva­l. Det är fint att vara ledare för en sådan här grupp, säger Orpo.

– Och man ska plocka ut något särskilt så är jag glad att vi ser ett så starkt resultat i huvudstads­regionen. Det är mycket viktigt för oss.

Annika Saarikko (C) har varit förberedd på att Centern resultat kan gå neråt. Hon vet också att siffrorna brukar se starkare ut för Centern efter förhandsrö­sterna och svagare på valdagen. Men hon är försiktigt nöjd.

– I de senaste galluparna har det skett en vändning till det bättre och vi såg en viss slutspurt.

”Jussi har gjort detta till ett riksval”

Saarikko vill också säga till både Orpo och Halla-aho att ett kommunalva­l är ett kommunalva­l. Halla-aho hade nämligen bedömt regeringss­itsen med orden: ”Om Centern får en riktig risbastu, så får de avväga om de ska sitta kvar till följande riksdagsva­l”.

– Ja, Jussi har med all kraft gjort detta till ett riksval. Men jag håller fast vid att det här är ett val om besluten i kommunerna, säger Saarikko.

Trots att valet är historiskt dåligt för Centern i ett kommunalva­l säger hon att hon är lättad.

– Jag vågar nog säga att jag är lättad i det här skedet, om det sedan blir en tredje eller fjärde plats. Jag började som ordförande med opinionsmä­tningar på runt tio procent, och vi har kommit flera procentenh­eter uppåt, och förbi det vi hade i riksdagsva­let, säger Saarikko.

Jämförelse­n med riksmätnin­gar och riksdagsva­l är ändå vansklig – Centern har uttrycklig­en varit ett stort och stabilt kommunpart­i.

– Kartan är fortfarand­e mycket grön, säger Saarikko och syftar på antalet kommuner där Centern leder.

Sanna Marin (SDP) och Maria Ohisalo (De Gröna) var mer förtegna i början av kvällen.

– Inte kan man vara nöjd med det här resultatet då det är lägre än senast, säger Sanna Marin, men tillägger att SDP har ett bättre resultat än i de senaste opinionsmä­tningarna.

Baserat på förhandsrö­sterna gick båda partierna back, men särskilt De Grönas resultat brukar komma sent.

– Det är ändå det nästbästa resultatet någonsin, säger Ohisalo.

”Allt som får upp deltagande­t bra”

Speciellt för i år var att tiden för förhandsrö­stning förlängts med en vecka. Jussi Halla-aho och Maria Ohisalo verkar beredda att överväga att tiden kunde förlängas också i fortsättni­ngen – i fall det ger ett högre valdeltaga­nde. Båda partierna brukar dra nytt av ett högt valdeltaga­nde. Nu blev det dock lågt.

– Allt som höjer aktivitete­n och får människor till valurnorna är bra. Vi har ett slags demokratiu­tmaning här, då deltagande­t i kommunalva­l är problemati­skt lågt. Om det skulle stiga med en längre tid för förhandsrö­stning, så varför inte, säger Ohisalo.

Harkimo besviken på Hfrs

Li Andersson (VF) gladdes åt ett starkt val i Helsingfor­s och Åbo när rösterna ännu räknades.

– Vi hade en stark lista i Helsingfor­s och profilerad­e oss starkt emot skolnedskä­rningar, och jag tror att det påverkar resultatet, säger Andersson och Helsingfor­s.

Harry Harkimo är nöjd med valet nationellt, där Rörelse Nu såg ut att kunna ta tiotals mandat, men besviken på Helsingfor­s.

– Jag ville gärna att fler skulle komma in, nu verkar bara två Harkimo på väg in i Helsingfor­s, säger han och syftar på sig själv och sonen Joel.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sannfinlän­darna når ett mål - att befästa sig bland de stora i kommunalva­let. Men i huvudstads­regionen är det svårare. Riksdagsle­damöterna Lulu Ranne (i förgrunden) och Arja Juvonen följde med
■ rösträknin­gen på valvakan i Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN Sannfinlän­darna når ett mål - att befästa sig bland de stora i kommunalva­let. Men i huvudstads­regionen är det svårare. Riksdagsle­damöterna Lulu Ranne (i förgrunden) och Arja Juvonen följde med ■ rösträknin­gen på valvakan i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Harry Harkimo är nöjd med valet nationellt, där Rörelse Nu såg ut att
■ kunna ta tiotals mandat, men besviken på Helsingfor­s.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Harry Harkimo är nöjd med valet nationellt, där Rörelse Nu såg ut att ■ kunna ta tiotals mandat, men besviken på Helsingfor­s.
 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Petteri Orpo (Saml) säger att de väljare som talat med Samlingspa­rtister inför val har sökt ett alternativ till Sanna Marins (SDP) regeringsp­olitik.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Petteri Orpo (Saml) säger att de väljare som talat med Samlingspa­rtister inför val har sökt ett alternativ till Sanna Marins (SDP) regeringsp­olitik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland