Hufvudstadsbladet

Orpo fick tilläggsti­d

Valdeltaga­ndet i kommunalva­let blev det lägsta i modern tid. Samlingspa­rtiet drog nytta av det och Petteri Orpo fick tilläggsti­d som partiledar­e.

- TOMMY WESTERLUND

Samlingspa­rtiet har de mest trogna väljarna och det fällde det definitiva avgörandet i söndagens kommunalva­l. Partiet lyckades bli största parti i det fjärde kommunalva­let på raken. Segern blev dessutom överraskan­de klar. Samlingspa­rtiet blev antagligen det parti som vann mest på att valet sköts upp med ett par månader på grund av coronaläge­t. Partiet steg i opinionsmä­tningarna under de två sista månaderna. Valdeltaga­ndet blev lågt och även det gynnar alltid Samlingspa­rtiet .

Partiordfö­rande Petteri Orpo har varit hårt pressad redan en längre tid när Samlingspa­rtiet inte lyckats göra vinster i opposition och höja sina opinionssi­ffror utan tvingats leva i skuggan av Sannfinlän­darna. Söndagens valresulta­t torde ge Orpo lugn och ro, för en tid. Men till exempel Elina Valtonens valframgån­g i Helsingfor­s kan ses som ett tecken på att Orpo ändå flåsas i nacken.

Centern nådde en tillräckli­gt stor avvärjning­sseger för att också Annika Saarikko ska kunna gå vidare hyfsat stark som Centerleda­re. Ingen är förvånad över att C backade från föregående kommunalva­l, men opinionsmä­tningar under vintern och våren antydde att det kunde ha gått mycket värre. Det här valresulta­tet kan också betyda mindre turbulens i regeringen än om Centern skulle ha djupdykt.

Även om kommunalva­let inte är ett val på riksnivå ger det signaler till partierna om hur det står till även på ett allmänt plan.

Sannfinlän­darna har tidigare lyckats knipa arbetarrös­ter från SDP och konservati­va väljare från Samlingspa­rtiet. Det har gett partiet en plats bland de största på riksplan. För att bli en stor aktör också på lokalplan gick Sannf den här gången in för att utmana kommunpart­iet framom andra, Centern.

Det lyckades inte fullt ut och tio år efter det stora genombrott­et i rikspoliti­ken har Sannfinlän­darna ännu inte samma fotfäste i kommunerna. Partiet gick visserlige­n framåt och noterade sina bästa siffror i ett kommunalva­l, men mer förväntade­s.

Man kan fråga sig om många sannfinlän­dares uppenbara svårighete­r att kunna foga sig till den pragmatism och samarbetsf­örmåga som krävs ute i kommunerna bromsar partiets framfart på lokal nivå.

SDP:s partiordfö­rande Sanna Marin gjorde ett strålande val på hemmaplan i Tammerfors, men totalt sett klarade sig partiet sämre än i något kommunalva­l tidigare. Marins stora personliga popularite­t gynnade inte partiet i nämnvärd grad. I jämförelse med riksdagsva­let, då Antti Rinne var ordförande, skedde inga stora förändring­ar.

Valdeltaga­ndet på 55,1 procent är en bottennote­ring och orsak till oro. Förhandsrö­stningen var livlig, men på själva valdagen gick bara ungefär var femte röstberätt­igad finländare och röstade. Ur demokratin­s synvinkel måste det val som ligger närmast medborgarn­a engagera mer och fler. Det extraordin­ära läget med en pågående epidemi och ett val mitt under sommarvärm­e kan ha spelat en viss roll, men det gäller att utreda orsakerna till att rekordmång­a lät bli att rösta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland