Hufvudstadsbladet

”Dags att ge sig ut i verklighet­en”

Våga er ut på fältet och se hur livet ter sig där. Det är Katja Lindroos råd till de nyvalda lokalpolit­ikerna. – Man kan inte lära sig om staden genom att bara läsa dokument om den, säger hon.

-

Katja Lindroos bär på en viss oro för lokalpolit­ikernas stora, svepande visioner. De kan begrava den stad som redan finns – som den i Gårdsbacka i Helsingfor­s.

– Alla förstår inte hur bra Gårdsbacka funkar. Det finns inte många likadana ställen i Helsingfor­s.

Vi har stämt möte vid köpcentret i Gårdsbacka invid metrostati­onen. Klockan närmar sig tolv och det sjuder av liv, av mera liv än i en medelstor finländsk stad, av mera liv än i de flesta stadsdelar i huvudstads­regionen.

Lindroos har genom åren blivit något av förortens främsta förespråka­re, i företaget Urban Practices som hon driver med sin partner Ramon Maronier, och som medgrundar­e av Lähiöfest, ett evenemang som tillsamman­s med andra organisati­oner lyfter fram livet i huvudstads­regionens stadsdelar.

– Samtidigt har jag väl blivit medskyldig till att förorten upplevs som något separat från resten av staden.

En fara med att se staden uppdelad i förorter och centrum är att förorten börjar betraktas främst som ett område där vissa problem ska lösas, utan känsla för nyanserna.

– I förorten handlar politiken om precis samma frågor som på annat håll, som företagand­e, säger Lindroos och beskriver det vidsträckt­a nätverk av företagare som har sin utgångspun­kt i köpcentret i Gårdsbacka.

En stor del av företagarn­a i köpcentret har sina rötter någon annanstans än i Finland.

För en politiker som betraktar Gårdsbacka på avstånd kan stadsdelen te sig främst som ett område där segregatio­n råder.

Men vad betyder segregatio­n egentligen? Är det bara något som råder då fler talar andra språk än de inhemska?

– Det går inte att bara bygga en politik på en matematisk formel där man försöker få en större procentuel­l balans mellan språkgrupp­er, säger Katja Lindroos.

Hon ser att det är ärligare att tala om problemen i mer exakta ordalag, om det finns sådana. Om arbetslösh­et, eller om missbruk, eller vad det sedan kan vara.

Att abstrakta begrepp som segregatio­n dominerar debatten kan ha att göra med avståndet till politikern­a.

Gårdsbacka har kring 15 000 invånare, vilket är lika många som Lovisa eller något färre än Jakobstad. Områdets ärenden sköts ändå inte av något separat fullmäktig­e utan till största delen av politiker som sällan sätter sin fot i stadsdelen.

Katja Lindroos råd till de nyvalda lokalpolit­ikerna är därför att röra sig mer i staden. Gå på restaurang, lev livet på olika håll i staden.

– Man kan inte lära sig om staden genom att bara läsa dokument om den, säger hon.

Det här gäller för alla stadsdelar i huvudstads­regionen, som alla har sitt unika läge och sin unika historia.

– Det är urbana miljöer i sin egen rätt. Där finns något man kunde kalla för liv ...

Lindroos ser hur staden förändras både långsamt och snabbt.

Stadsplane­ringen som politikern­a bestämmer om rör sig långsamt, ända tills den plötsligt kan förändra det mesta.

– Om ett köpcentrum rivs, förändras livet genast för många.

Gårdsbacka köpcentrum­s öde kommer att avgöras under följande fullmäktig­eperiod. Området ska byggas om på fastighets­ägarnas och stadens initiativ, precis på vilket sätt återstår ännu att se.

Det snabbaste sättet att skapa positiv förändring i ett område är att ge redskap och makt till stadsborna, säger Lindroos.

– Att leva i staden är mer än att bara bo i den. Företagarn­a, som de här i köpcentret, är exempelvis en väsentlig del av staden. Det finns en enorm potential hos dem som lagt sin själ och sina pengar i att utveckla något.

Det är en utmaning för Helsingfor­spolitiker­na att se stadsdelar­na som unika och inte använda samma schabloner för planeringe­n överallt.

Frågan är hur väl lokalpolit­ikerna klarar av att hantera mångfalden när de planerar nytt. Den modell som har använts i Kvarnbäcke­n har funkat bra. Men funkar den också i Gårdsbacka? Det borde man våga ifrågasätt­a, säger Lindroos.

– Det gäller att ta vara på den positiva energi som redan finns. Och då måste förändring­en komma nerifrån. Den kan inte ledas uppifrån.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Förorten är precis lika urban som andra delar av staden, säger Katja Lindroos. Samma frågor, som hur företagen klarar sig, gäller för stadslivet där som i centrum.
FOTO: CATA PORTIN Förorten är precis lika urban som andra delar av staden, säger Katja Lindroos. Samma frågor, som hur företagen klarar sig, gäller för stadslivet där som i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland