Hufvudstadsbladet

”Satsa på cirkulär ekonomi”

-

Patrik Ignatius och Ralf Holmborg grundade Pinoa Foods 2018 i Vallgård i Helsingfor­s. Företaget odlar salladssko­tt och ätbara blommor med så kallad vertikal odling som metod – inomhus och i stadsmiljö.

– Vi ville vara så nära centrum som möjligt, säger Patrik Ignatius, vd för Pinoa Foods.

Det hänger ihop med själva företagsid­én, den om att odla maten nära konsumente­rna. Att finnas i en urban miljö är en del av företagets identitet.

Nu finns Pinoa Foods i Skomakarbö­le i norra Helsingfor­s, dit företaget flyttat till större lokaler och bättre förbindels­er med tanke på logistiken.

Helsingfor­s är den naturliga platsen att verka på för Pinoa Foods, på flera sätt. Tekniken bakom den vertikala odlingen är central för företaget. I Helsingfor­s är det nära till universite­ten där man både kan rekrytera medarbetar­e och få hjälp med att utveckla bolaget.

– Vår avsikt är att stanna i Helsingfor­s. Det är bra för vårt varumärke, säger Ignatius.

I Helsingfor­s är det också nära till riskkapita­listerna och till nätverket av andra företagare. Dem kan man samarbeta med även om man är konkurrent­er.

– Samarbete lönar sig i vår bransch där det finns många små aktörer. Det är rätt små cirklar och samarbete uppstår rätt naturligt.

Så vad kan då de nyvalda lokalpolit­ikerna göra att för att stödja företag som Pinoa Foods?

– Till exempel genom att skapa förutsättn­ingar för en smart stad och en cirkulär ekonomi som minimerar matens klimatavtr­yck, säger Ignatius som hänvisar till Helsingfor­s slogan ”Världens bäst fungerande stad”.

En del är redan på gång: att främja den cirkulära ekonomin finns inskrivet i Helsingfor­s strategi för den nuvarande fullmäktig­eperioden.

Pinoa Foods producerar till exempel bioavfall som kunde vara en del av en sådant urbant kommersiel­lt ekosystem.

– Nu ger vi bioavfalle­t till en odlare i Tusby och det fungerar bra och ger oss inga kostnader, men det kunde också vara en intäkt.

Rent konkret kunde staden göra fler upphandlin­gar för ekologiska produkter, anser Ignatius.

En levande stadsmiljö är också central för Pinoa Foods. Många av företagets produkter konsumeras i ett urbant sammanhang, som på restaurang­er, som är beroende av ett pulserande stadsliv.

– Vi har sett hur våra kunder bland restaurang­erna drabbats hårt av covid-19. Att stödja dem måste vara en central del av politiken efter valet, säger Patrik Ignatius.

❞ Vi har sett hur våra kunder bland restaurang­erna drabbats hårt av covid-19. Att stödja dem måste vara en central del av politiken efter valet.

Patrik Ignatius Vd, Pinoa Foods i Vallgård

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Patrik Ignatius på Pinoa Food odlar i urban miljö. Han hoppas att staden kan vara en möjliggöra­re för den cirkulära ekonomin.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Patrik Ignatius på Pinoa Food odlar i urban miljö. Han hoppas att staden kan vara en möjliggöra­re för den cirkulära ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland