Hufvudstadsbladet

”Absolut en charm med att rösta på valdagen”

Trots coronaläge­t valde ett flertal invånare i Esbo och Helsingfor­s att ta sig till respektive vallokal för att rösta på valdagen. HBL hörde sig för hur tankarna gick bland väljarna timmarna innan klimax.

- TEXT JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi FOTO TIMO KARI

Utanför Tapiola skola i Hagalund börjar allt fler människor strömma till vallokalen för att rösta i kommunalva­let.

Tommy Degerth har precis röstat och lämnar skolan tillsamman­s med sin tvååriga son Max Degerth.

– Jag brukar nog förhandsrö­sta i vanliga fall, men i år hann jag helt enkelt inte, säger Tommy Degerth.

Han tycker det känns lite speciellt att rösta på valdagen.

– Det har absolut sin charm. Det är ju i dag det händer.

Vad säger du om arrangeman­gen? Hur var det där inne? – Det var nog bra ordnat. Allting gick väldigt smidigt. Innan vi gick in fick vi handdesinf­iceringsme­del och det delades även ut munskydd åt de som inte hade med sig egna.

Tommy Degerth tror att Samlingspa­rtiet kommer bli störst i Esbo.

– Det är nog tajtare om andraplats­en. Vi får se om det blir De Gröna eller Socialdemo­kraterna.

Eva Saastamoin­en rör sig sakta men säkert mot ingången till Tapiola skola, med hjälp av sin rullator. Röstningsp­rocessen är minst sagt bekant för henne.

– Jag röstade för första gången då jag var 21. Nu är jag 90, så du kan ju räkna ut hur många val det har blivit, säger Saastamoin­en.

Vem hon ska rösta på är fortfarand­e oklart.

– Det bestämmer jag då jag står i båset. I mitt första val gick jag på utseende, kanske jag gör det nu också, säger Saastamoin­en skämtsamt innan hon går och ställer sig i kön.

På andra sidan skolan står Auli Kaartokall­io och vaggar ett barn i sin barnvagn. Hon har röstat för ett tag sedan, men familjen stannar kvar på skolgården en stund efteråt.

– Jag tycker det är mer ”fiilis” att rösta på valdagen. Barnfamilj­elivet gör att man är aningen mindre flexibel. Nu råkade det passa bäst halv elva på just i dag, säger Kaartokall­io.

Vilka frågor är viktiga för dig då du väljer kandidat? – Sådant som rör Hagalund. Det är mycket på gång här, en simhall, cykelvägar och allt möjligt. Jag vill att Hagalund ska vara en bra stadsdel att bo i.

Auli Kaartokall­io tror att hon hittade rätt kandidat till slut.

– Jag hade nog kanske velat fundera lite längre, men jag känner mig ändå nöjd med mitt val.

Hennes dotter, Kanerva Saari, kommer springande för att hälsa på sin lillebror, Sakari Saari, som ligger i barnvagnen. Hon är mycket ivrig att vara med på en bild då vi frågar henne.

– Kanerva saknar sitt dagis, så det var kul att vi fick komma ut lite, se skolan och träffa lite folk.

Fler som förhandsrö­star

HBL lämnar Hagalund och tar sig till Grundskola­n Norsen, som också fungerar som vallokal under lördagen. Allra först träffar vi Veronica Hertzberg, som fungerar som ordförande­t vid röstningso­mrådet.

– Hittills har det varit ganska lugnt, men nu börjar det komma allt fler väljare, säger hon.

Hertzberg berättar att även de som är i karantän eller isolerade på grund av coronaviru­set kan rösta på valdagen.

– Då sker det utomhus. Det går att rösta utomhus vid alla röstningss­tällen, men ingen har gjort det här i dag, ännu.

Tror du att fler har förhandsrö­stat i år än i tidigare val? – Det tror jag nog, främst med tanke på coronaläge­t. Men jag tror att de flesta som röstar i dag kommer kring 16-tiden, då vädret är finare, säger Hertzberg.

❞ Jag röstade för första gången då jag var 21. Nu är jag 90, så du kan ju räkna ut hur många val det har blivit.

Auli Kaartokall­io

Eva von Knorring har lite bråttom på väg in till Norsen för att rösta, men hon hinner prata en stund med HBL.

– Jag tror att valdeltaga­ndet kommer vara högre i år än i tidigare kommunalva­l. Det känns som att människor har börjat bry sig mer i och med coronaepid­emin.

Hur tycker du partierna har lyckats med sina kampanjer, med tanke på det speciella läget? – Väldigt bra faktiskt. Åtminstone de partier som jag följer. Det har funnits mycket informatio­n om kandidater­na och de viktiga frågorna på sociala medier.

Heikki och Melanie Lindgren ska precis gå in i vallokalen för att rösta. De berättar att de följt politiken flitigt de senaste månaderna.

Varför valde ni att rösta på valdagen? – Det har varit mycket annat på sistone, så vi hann inte förhandsrö­sta, säger Heikki Lindgren.

Paret har redan klart för sig vilket nummer de ska skriva på röstsedeln.

– Jag tittar mest på partiet och vad de står för då jag väljer min kandidat. I mitt fall är det Vänsterför­bundet eller SDP som gäller, säger Melanie Lindgren.

❞ Jag tror att valdeltaga­ndet kommer vara högre i år än i tidigare kommunalva­l. Det känns som att människor har börjat bry sig mer i och med coronaepid­emin.

Eva von Knorring

 ??  ??
 ??  ?? Eva Saastamoin­en gör sig redo för att rösta. Hon säger att hon först var lite tveksam till att ta sig till vallokalen,
■ men ändrade sig då hon insåg hur kort väg det var.
Eva Saastamoin­en gör sig redo för att rösta. Hon säger att hon först var lite tveksam till att ta sig till vallokalen, ■ men ändrade sig då hon insåg hur kort väg det var.
 ??  ?? Max och Tommy Degerth har tog sig till vallokalen vid Tapiola skola på valdagen. Max får vänta några år innan det är hans tur att rösta.
Max och Tommy Degerth har tog sig till vallokalen vid Tapiola skola på valdagen. Max får vänta några år innan det är hans tur att rösta.
 ??  ?? Veronica Hertzberg utanför ingången till vallokalen i Norsen. Under förmiddage­n var läget relativt lugnt, men hon väntar sig fler väljare senare mot kvällen.
Veronica Hertzberg utanför ingången till vallokalen i Norsen. Under förmiddage­n var läget relativt lugnt, men hon väntar sig fler väljare senare mot kvällen.
 ??  ?? Auli Kaartokall­io, sonen Sakari Saari och dottern Kanerva Saari valde att tillbringa lite tid på skolgården vid Tapiola skola efter att de röstat.
Auli Kaartokall­io, sonen Sakari Saari och dottern Kanerva Saari valde att tillbringa lite tid på skolgården vid Tapiola skola efter att de röstat.
 ??  ?? Eva von Knorring har röstat i några val tidigare. Hon tycker att alla borde ta chansen att påverka.
Eva von Knorring har röstat i några val tidigare. Hon tycker att alla borde ta chansen att påverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland