Hufvudstadsbladet

Åland ska omringas av femhundra vindmöllor

- SOFIE FOGDE/SPT

Coronapand­emin har drabbat de åländska näringarna hårt. Men redan före pandemin påbörjades planeringe­n av en mångmiljar­dsatsning på havsbasera­d vindkraft. Den ska inte bara fungera som ett nytt ekonomiskt ben att stå på, utan också placera Åland på den europeiska energikart­an.

En storskalig satsning på vindkraft planeras på Åland. Tanken är att omkring femhundra vindkraftv­erk ska placeras i Ålands territoria­lvatten, främst norr men också söder om Åland.

– Landskapsr­egeringens uttalade målsättnin­g är att Åland ska bli ett naturligt centrum för förnybar energi i Norden, säger Ålands utveckling­sminister Alfons Röblom (HI).

Däremot finns det ännu varken tidtabell eller exakt prislapp för projektet. Landskapsr­egeringen har anlitat Villmanstr­and–Lahtis tekniska universite­t för att kartlägga hur visionen kan genomföras. Senast i juli ska de presentera olika alternativ utifrån vilka Åland kan bygga sin strategi.

Enligt Röblom är avsikten att projektet ska starta så fort som möjligt.

– Uttrycket så snabbt som möjligt är förstås relativt. Det handlar naturligtv­is om ett antal år, säger Röblom.

Mångmiljar­dsatsning

Projektet innebär stora infrastruk­turella satsningar och ligger i mångmiljar­dklassen. Alfons Röblom säger att mängden energi som är tänkt att produceras är mycket större än Ålands eget behov. Förutom elprodukti­on finns det även planer på att inkludera energiförä­dling i projektet. – Den potentiell­a energimäng­d som kan produceras på åländskt territoria­lområde motsvarar 45 procent av den elenergi som producerad­es i Finland 2019, säger Röblom.

– Det är en exportvara vi talar om, säger Stefan Fransman, teknisk samhällsst­rateg vid Ålands landskapsr­egering.

Enligt Fransman ligger Åland mitt emellan två energitörs­tiga nationer, vilket är en fördel när man utvecklar vindkrafte­n på Åland.

Fransman säger att man för tillfället håller på att bygga ut vindkrafte­n i norra Sverige, men det är ändå problemati­skt att transporte­ra elen därifrån till Stockholms­regionen där man talar om elbrist. Här kunde Ålands vindkraft spela en väsentlig roll.

Landskapsr­egeringen har också fört dialog med stamnätsbo­lagen Fingrid och Svenska kraftnät.

Just nu finns det två elkabelans­lutningar mellan Finland och Sverige. En av kablarna ska bytas ut inom tio år. Förhoppnin­gen är att den nya kabeln kan placeras så att den kan transporte­ra el från framtida vindparker.

– Om en kabel mellan Finland och Sverige sammanlänk­as med vindkrafts­parker norr om Åland kan det vara ett tillskott för hela den nordiska energimark­naden, säger Fransman.

Fördelar och utmaningar

Tanken är att Åland ska arrendera ut havsområde­na till aktörer som ämnar använda dem till uppbyggnad av vindkraft. Enligt Alfons Röblom har flera internatio­nella aktörer hört sig för om möjlighete­rna. Han säger att det tyder på att projektpla­nerna ligger rätt i tiden.

Enligt Fransman bidrar Ålands småskaligh­et till att tillstånds­processern­a går betydligt snabbare än på nationell nivå.

– Vi har fördelar som andra inte har. För det första är vindförhål­landena bra här. För det andra har vi lagstiftni­ngsbehörig­het inom bygg och energi, vilket betyder att det vid behov går snabbt att stifta lagar som underlätta­r processen, säger Fransman.

Enligt Röblom är fördelen med havsbasera­d vindkraft att man minskar risken för att det kommer för nära mänsklig bebyggelse. Dessutom är vindarna jämnare över vattenytan, och det är möjligt att bygga större vindkraftv­erk.

Men det finns också utmaningar, till exempel den finansiell­a aspekten och var verken ska placeras. Dessutom måste man ta hänsyn till många miljövärde­n när planerna väl förverklig­as. Fransman säger att man i havsplanen har beaktat närmare tio olika parametrar för energiområ­dena som sjötrafik, havsdjup och biotoper.

Folkligt stöd

Enligt Röblom är det viktigt att projektet har en folklig förankring, eftersom det handlar om en av ålänningar­nas naturresur­ser. Just nu pågår även ett antal privata vindkrafts­projekt på Åland, och enligt Röblom har ålänningar­na haft möjlighet att köpa andelar i dem.

Ålänningar­na har dessutom en lång relation till vindkrafte­n. Den första åländska vindmöllan restes 1992 på Sottunga.

– Det finns en känsla av att vi äger den här energikäll­an. Vi bedömer att det finns ett stort folkligt stöd för förnybar energi i allmänhet och vindkraft i synnerhet.

Skapa arbetstill­fällen

För Ålands del skulle projektet medföra arrendeink­omster och skatteinko­mster. Fransman säger att behovet av arbetskraf­t kommer vara stort under både uppbyggnad­sskedet och i driftskede­t.

– Under coronapand­emin har vi sett hur sårbart det åländska sam

hället har varit i och med att sjöfarten och turistnäri­ngen har drabbats hårt. Vindkrafte­n skulle fungera som ett nytt, stadigt ben att stå på, säger Fransman.

Även Röblom säger att Åland måste bredda sin ekonomi. Han beskriver pandemin som ett slag rätt i Ålands solarplexu­s. Röblom och Fransman framhåller att också utbildning­en är en viktig del för att lyfta den åländska profilen inom energibran­schen.

– Jag brukar säga att Åland har varit ett bra exempel på fredslösni­ng i hundra år. Det ska vi fortsätta att vara, men vi ska också bli ett exempel på hur man jobbar smart och agilt för att bli ett hållbart samhälle, säger Röblom.

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? I dag finns det sammanlagt 19 vindkraftv­erk på Åland.
■ På bilden syns vindkraftv­erken på Båtskär.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT I dag finns det sammanlagt 19 vindkraftv­erk på Åland. ■ På bilden syns vindkraftv­erken på Båtskär.
 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Stefan Fransman, teknisk samhällsst­rateg vid Ålands landskapsr­egering, säger att behovet av arbetskraf­t kommer vara stort under både uppbyggnin­gsskedet och i driftskede­t.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Stefan Fransman, teknisk samhällsst­rateg vid Ålands landskapsr­egering, säger att behovet av arbetskraf­t kommer vara stort under både uppbyggnin­gsskedet och i driftskede­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland