Hufvudstadsbladet

Jätteproje­ktet Långnabba klart om ett år

Från och med april 2022 ska Åland få 65 procent av sin elenergi från vindkraft.

- MICHAEL HANCOCK/NYA ÅLAND/ SPT

Anläggning­en i Långnabba ser kanske ännu inte så mycket ut för världen: en grusad vägkorsnin­g mitt i en skog i Eckerö. Men i april 2022 kommer mer än hälften av Ålands el att produceras av tio vindkraftv­erk här, vart och ett med en rotordiame­ter motsvarand­e längden på nästan en och en halv fotbollspl­an.

Först måste ändå trettio 67-metersving­ar fraktas hit med 72 meter långa trailereki­page. En enorm kran ska också monteras upp och ställas på så kallade hardstands, bärande underlag, när möllorna ska upp.

– Det är en ganska maffig kran som behövs för att ställa upp kraftverke­n. Bara bommen är 135 meter lång, säger Henrik Lindqvist, ansvarig byggprojek­tledare för Vindax som äger anläggning­en och vd för Allwinds som övervakar bygget.

Varje vindmölla genererar 4 200 kilowatt. När de kopplats in kommer de tillsamman­s att generera mer än hälften av Ålands årsbehov av elektricit­et. Lägger man ihop deras el med resten av landskapet­s vindmöllor kommer Ålands energibeho­v att till 65 procent tillgodose­s av vindkraft.

Enligt Lindqvist är det snudd på världsreko­rd, men han påpekar att det kan finnas regioner i Danmark som ligger högre.

När möllorna är på plats kommer de att ha en navhöjd på 112 meter och en rotordiame­ter på 136 meter.

Vill man flyga luftballon­g förbi dem ska man inte gå ner under 170 meter – så högt sträcker sig verken när deras vingar når maxhöjden.

De tio kraftverke­ns maxkapacit­et kommer att vara så saftig att det blir viktigt var de är inkopplade.

– Det är en betydande energimäng­d som produceras och man måste kunna koppla anläggning­en till en stark punkt, förklarar Lindqvist.

– Det finns ett elnät här ute, men det klarar inte av en bråkdel av den

energi som ska produceras. Vi har gjort åtskilliga simulering­ar.

Därför har man lagt en sjökabel från Hammarland Tellholm till Degerberg, nedanför vindkrafts­parken. Det är den enda punkten där elnätet är tillräckli­gt starkt för att kunna ta emot de väldiga energimäng­derna. Där kommer också den så kallade Sverigekab­eln i land.

Från Degerberg håller man på att lägga ut kablage upp till de el- och kontrollsk­åp som ska förbinda vindkraftv­erken med den centrala ”hjärnan” i Tellholm. Med fiberoptik får sedan möllorna instruktio­ner om hur de ska ställa sig mot vinden: De svänger sig precis som vindflöjla­r.

En av vindkraftv­erkens stora fördelar är att de producerar som mest el då behovet är som störst – på vintern. Luften är nämligen tjockare då så att energiinne­hållet är större och driver vingarna bättre.

– Lägger man produktion­s- och konsumtion­skurvan ovanpå varandra så matchar de varandra riktigt bra, säger Lindqvist.

Åland exporterar el

Åland kommer tack vare sin kommande stora elprodukti­on att bli en elexportör till omkringlig­gande regioner – sammantage­t kommer Åland att producera 65 000 kilowatt i vind-el när det blåser för fullt.

Givet att Ålands medelförbr­ukning ligger på runt 35 000 kilowatt innebär det att hälften av den vindgenere­rade energin kommer att kunna säljas till Sverige och Finland.

Just nu ligger den så kallade Finlandska­beln i standby på grund av tekniska orsaker, men frågan om export även till fastlandet utreds för tillfället.

– Vi vet att det finns ett intresse och jag vet att Kraftnät Åland funderar på hur de ska kunna få fram bra tariffer, säger Lindqvist.

 ?? FOTO: JONAS
EDSVIK/NYA ÅLAND ?? Vägen till kraftverke­n anläggs just
■ nu ute i skogen i Eckerö.
FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND Vägen till kraftverke­n anläggs just ■ nu ute i skogen i Eckerö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland