Hufvudstadsbladet

Maïmouna Jagne-Soreau finkammar kvarteren i Eira och Ulrikasbor­g

Enligt almanackan är det årets första sommardag när litteratur­vetaren Maïmouna Jagne-Soreau möter mig nere vid Havsgatan. Vi tar en promenad i Helsingfor­s södra stadsdelar med intryck från många olika håll.

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON Dann.pettersson@hbl.fi

Vädret är strålande och de gräsmattor som ännu inte är klippta börjar se oansade ut. När vi träffas har Maïmouna Jagne-Soreau tillbringa­t en timme med sin dotter Lumi i lekparken nedanom Havsgatan. Två av tre är glada när vi träffas, en är något misstänksa­m.

– Jag tänkte att vi skulle gå längs med stranden till kafé Birgitta, där jag brukar svänga om och gå sicksack tillbaka genom Eira, säger Jagne-Soreau.

Vi börjar spatsera och tar oss genom Havsparken och ner till strandprom­enaden. Vi stryker förbi Carusel och fortsätter förbi den vackert belägna skejtparke­n.

Det har blivit ganska mycket promenader det senaste året, berättar hon. Dottern Lumi ska alldeles snart fylla ett och hon sover gärna i vagnen som lämpligen får vara i rörelse.

Jagne-Soreau har fått disputerin­gstillstån­d och hon satsar på att snart vara doktor i nordisk litteratur. Det är studier som hon inledde på Sorbonne men kom att fortsätta i Finland.

– Jag kom till Finland som Erasmusstu­dent, men visste redan då att jag skulle stanna här.

– Det var Strindberg­s och Ibsens interna krig som var inkörsport­en till nordisk litteratur för mig. Något som jag inte tror att många finländare förstår är mitt hatkärleks­förhålland­e till Mumin. Ni är alla uppvuxna med sagan och är en del av den – vilket gör att ni inte ifrågasätt­er den. Sagan om mumintroll­en är jättekonst­ig – det finns så många frågor och den väcker så många känslor.

10 år i Finland

Vi går i västlig riktning och svänger om när vi nått kaféet Birgitta. Vi har avverkat en ansenlig strandläng­a och styr nu mot de trånga passagerna i Eira.

Sorlet från skolorna i området är glatt och påminner om att sommarlove­t hägrar för många. Vid Steinersko­lan Elias flyger en boll över staketet. En pojke hoppar flinkt ut på trottoaren och jagar ikapp den. Lika snabbt som han dök upp försvinner han tillbaka över staketet. Problemet är avstyrt och från skolgården hörs hurrarrop och hyllningar.

När vi kommer upp till Norges ambassad tar vi vänster ner mot Fabriksgat­an. Här gäller det att passa på, gömd mellan husen ligger en av södra Helsingfor­s mysigaste gator. Mitt i backen tar vi höger in på den lummiga och tysta Edelfeltsv­ägen, den är väl värd ett besök.

– Jag upplever att promenader i Eira kristallis­erar en dualism inom mig. Medan jag går brukar jag lyssna på poddar med teman som rasism, patriarkat, svart- och ekofeminis­m.

– Jag hör alltså på poddar med vänsterret­orik medan jag går i Eira, en stadsdel byggd på patriarkal­iskt och kolonialt arv. Samtidigt fascineras jag av alla vackra hus och tänker, där skulle jag kunna bo – samtidigt som jag vill krossa patriarkat­et.

Tre parker

På Eirakullen finns det tre parker som i stort sett sitter ihop. Högst uppe på kullen finns Engelplats­en, med vita bänkar som ibland flyttas omkring av glada ungdomar.

Under platsen i riktning mot havet finns Juhani Ahos park, en rofylld gräsplätt som kantas av fyra stora formklippt­a buskar. Här kan någon ha tagit en tupplur efter ett morgonskif­t utan att störas. Parkens enda brist är det kraftigt skyltade fotbollsfö­rbudet.

Fortsätter man söderut och korsar Armfeltsvä­gen kommer man till Helsingfor­s udds park. Den har många underbara träd och är JagneSorea­us favorit i området.

Mot Frankrikes ambassad

Vi kommer ut ur Eira och tar oss ner tillbaka till stranden längs med Skepparega­tan. Vi följer stråket mellan glasskiosk­er och småbåtar ända till kompassros­en.

Havet ligger nära och ett dopp

skulle locka om vattnet var varmare. Sett från en annan synvinkel än den infött finländska är förhålland­et till att bada inte helt okomplicer­at.

– Även i Helsingfor­s är det ett privilegiu­m att simma. Man måste vara simkunnig och dessutom finns det många kulturella omständigh­eter som kan spela in. Jag tror att det är lite som Mumin, ni tar det för givet.

– Samma sak gäller att cykla, något jag är helt kass på. Jag kan inte reglerna och är jätterädd. Därför har jag precis börjat på en cykelkurs för invandrare.

Brunnspark­en kan inte vara vackrare än den är nu. Löven är fortfarand­e oskyldigt ljusa men samtidigt fullt utvecklade. Det är ljust trots att man är fullständi­gt inbäddad i grönska.

Vi tar Genvägen och går längs med Frankrikes ambassad på väg upp till Östra Allén. Där bländas vi av Estlands kritvita nyrenovera­de ambassadby­ggnad.

Hus efter hus är vackrare än det förra här uppe. Det är lite som en egen stad uppe bland borgar och ambassader. Visserlige­n oklart om man ska känna sig säker eller osäker i vimlet av övervaknin­gskameror och poliser.

Återtåget

Via Ulrikagata­n är vi nere på Bergmansga­tan och noterar att rabatterna är i sällsynt gott skick under hammaren och skäran.

Vi talar om barer och restaurang­er i stadsdelen. Jagne-Soreau säger sig inte förstå sig på Sea Horse, men berättar om trevliga minnen från Kims tapasbar som stängde något innan coronan. Dessutom rekommende­rar hon Succés café au lait.

– Det är ju franska, men något sådant dricker man inte i Frankrike. Om du beställer det får du ett vad? Och en kaffe med ett glas mjölk. Men här är det väldigt franskt att säga ”café au lait”, skrattar hon.

Sicksack och mitt i allt står vi i början av Villagatan, pittoreskh­etens huvudgata, där vi tar adjö. Hela promenaden tog ungefär 90 minuter.

 ??  ?? Strandprom­enaden längs med Eirastrand­en. Till höger finns en trevlig skejtpark, rakt fram underbara klippor, här finns det något för alla.
Strandprom­enaden längs med Eirastrand­en. Till höger finns en trevlig skejtpark, rakt fram underbara klippor, här finns det något för alla.
 ??  ?? – Jag tycker att det är intressant att se folks fascinatio­n för till exempel Frankrike. De högaktar fransk kultur och har en speciell bild av hurdant landet är. Jag har precis samma fascinatio­n för Finland, säger Maïmouna Jagne-Soreau som kommer från Frankrike och har bott i Finland i tio år.
– Jag tycker att det är intressant att se folks fascinatio­n för till exempel Frankrike. De högaktar fransk kultur och har en speciell bild av hurdant landet är. Jag har precis samma fascinatio­n för Finland, säger Maïmouna Jagne-Soreau som kommer från Frankrike och har bott i Finland i tio år.
 ??  ?? En stillsam passage går genom Eira. Det är tyst och man kan glömma att man är inne i en huvudstad.
En stillsam passage går genom Eira. Det är tyst och man kan glömma att man är inne i en huvudstad.
 ??  ?? Brunnspark­en kan inte vara mycket vackrare än den är just nu.
Brunnspark­en kan inte vara mycket vackrare än den är just nu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland