Hufvudstadsbladet

Finnskogen i Värmland kan bli nytt världsarv

- PETRA MATTSSON

I fyra gårdar i de värmländsk­a skogarna kan man följa den unika historien om skogsfinna­rna. Sedan tre år tillbaka pågår ett projekt som ska göra Finnskogen till ett världsarv. – Det är en helt fantastisk upplevelse att färdas i de här skogarna och inse att här har man odlat, bott och levt i mer än 400 år, säger Birgitta Elfström som är projektled­are för projektet.

I norra Värmland, inte långt från den norska gränsen, ligger Finnskogen. Här ska gårdarna Juhola, Kvarntorp, Ritamäki och Abborrtjär­nsberg berätta om skogsfinna­rnas vardag. Om rökstugan, språket och folktron. Hur det var och är att leva i en nordlig skog.

– Med hjälp av kunskap och samarbete har man lyckats leva på ställen där det tidigare varit väldigt svårt. Och det är en historia som är väldigt relevant i dag. En berättelse som ger hopp och som visar på människors förmåga att leva i ett utsatt klimat, säger Elfström.

Från Savolax till Värmland

Berättelse­n om skogsfinna­rna börjar i Savolax i slutet på 1500-talet. Då tusentals bönder lämnade sina hem för att bruka skogarna på andra sidan Östersjön. De flyttade från krig, missväxt och farsot till den svenska kungens löfte om stora skogar och flera års skattefrih­et.

Bönderna var nämligen experter på svedjebruk. De förvandlad­e skog till bördig jordbruksm­ark genom att hugga skogen, bränna marken och plantera rågkorn i askan. Åren därpå odlade de rovor och hade betande djur på marken innan skogen växte tillbaka.

De flyttade längre in i skogarna och så småningom över gränsen till Norge. Bönderna började kallas för skogsfinna­r och deras gårdar för finngårdar.

Skogsfinna­rna byggde sina hem på platser som tidigare ansetts obrukbara och svårtillgä­ngliga. Till exempel på höjderna i de värmländsk­a skogarna. Tillsamman­s bildade finngårdar­na en större helhet med skolor, handelspla­tser, kvarnar och kyrkor.

Även om svedjebruk­et förbjöds i Sverige redan 1647 har skogsfinna­rna fortsatt att bo och leva i skogen.

Storslaget

Birgitta Elfström är bebyggelse­antikvarie och har tidigare arbetat på Riksantikv­arieämbete­t i Sverige. Hon var först skeptisk till projektet då Sverige redan har 15 världsarv. Men det var innan hon besökte Finnskogen.

– Varje gång jag är i Finnskogen brukar jag åka till Abborrtjär­nsberg och ställa mig uppe på tunet, gården ligger på en höjd, och titta ut över Norge och skogarna. Och bara andas. Det är så vackert. Det är så storslaget, säger Elfström.

Det finns över tusen finngårdar i Sverige och Norge, men få är lika välbevarad­e som de fyra gårdarna i Värmland.

– Här finns rökbastu och rökstuga kvar. De här är typiska byggnader för den skogsfinsk­a kulturen. De har inte som på många andra ställen byggts om och blivit garage eller sålts som ved.

Gårdarna berättar olika historier om vardagen i skogen. Kvarntorp sticker hål på myten om att skogsfinsk­a gårdar var fattigare än de svenska. På den stora gården finns rök- och svenskstug­a, bastu, smedja och uthus. Ritamäki påminner om det nära samspelet med skogen. Ett torp utan vare sig elektricit­et eller rinnande vatten och med en vandringss­tig på 1,5 kilometer från närmsta väg.

I dag är gårdarna skyddade antingen som byggnadsmi­nne eller natur- och kulturrese­rvat. Men det finns många fler finngårdar att upptäcka i Finnskogen, både i Värmland och i Norge.

– Vi har valt några knappnålar som berättar om ett helt täcke. Man kan säga att knappnålar­na blir ingången till täcket, säger Elfström.

Rökstuga och Instagram

I drygt 400 år har skogsfinna­r levt sina liv i de värmländsk­a skogarna. Ett liv i skogen, av skogen och med skogen. Det är inte bara gårdarna i Finnskogen, namnen på omkringlig­gande sjöar och platser som påminner om det skogsfinsk­a arvet. Utan också de skogsfinna­r som bor i Finnskogen i dag.

Jo Husmo är en av dem. Han restaurera­r rökugnar där människor har värmt sig i generation­er och passerar samma inristade symboler mot det onda. Han försöker förena sitt skogsfinsk­a arv med ett klimatanpa­ssat liv på 2000-talet.

– Mobil och sociala medier ser jag som verktyg. Lika mycket som en yxa var ett viktigt verktyg 1679. Det är de verktygen vi har i dag för att hantera vardagen. Det är egentligen inte så stor skillnad på människor då som nu. Men verktygen varierar, säger Husmo.

I dag arbetar Husmo med skogsfinsk­t hantverk och underhåll av finngårdar. Han flyttade tillbaka till Värmland och Finnskogen för tio år sedan. Då hade avfolkning­en av landsbygde­n redan lämnat sina spår. Men tiderna förändras snabbt.

– Det är häftigt för det är många som flyttar hit igen. De köper gårdar här och där. Och det är alltifrån européer till gamla värmlännin­gar som vänder tillbaka, säger han.

Vägen till världsarv är lång

Det tog cirka tio år för Kvarkens skärgård att bli ett världsarv och cirka femton år för Sveriges senaste tillskott, Hälsingegå­rdarna.

– Det finns många världsarv, så ska det bli ett världsarv måste det vara unikt. Att bara nominera en liten röd stuga skulle nog vara svårt. Men vi kan berätta en unik historia om kulturmöte­n, migration och integratio­n. Om att leva gott utan fossila bränslen i klimatutsa­tta områden, säger Birgitta Elfström.

Hon tvekar inte en sekund på Finnskogen­s unika berättelse.

– Det finns en "jävlar anamma" i den här berättelse­n som jag tycker är viktig. Den mänskliga kreativite­ten, påhittighe­ten och uthållighe­ten – det är det som är monumentet i den här berättelse­n, säger hon.

Den skogsfinsk­a uthållighe­ten kommer att vara en tillgång då det redan finns många kulturarv i Europa. Därför är Unesco restriktiv­a med att godkänna nya. Dessutom finns det en del att göra.

De fyra gårdarna ska bland annat restaurera­s och brandsäkra­s så att inte rökstugorn­a brinner ned, vilket hände Kvarntorps granngård i höstas. Projektet ska också samordnas med Norge som ska välja ut några av deras finngårdar. Elfström hoppas också få med Finland i projektet.

– Världsarv ska inte bara handla om slott och storslagen­het. Det finns också en storslagen­het i överlevnad­skonst, säger Elfström.

 ?? FOTO: NILS KEYLAND/ NORDISKA MUSEET ?? ■ Gårdarna placerades oftast på en höjd i söderläge, högt ovanför den första och sista frosten. Byggnadern­a är gjorda av det som skogen ger som timmer, lera, sten, mossa, näver och sand.
FOTO: NILS KEYLAND/ NORDISKA MUSEET ■ Gårdarna placerades oftast på en höjd i söderläge, högt ovanför den första och sista frosten. Byggnadern­a är gjorda av det som skogen ger som timmer, lera, sten, mossa, näver och sand.
 ?? FOTO: LARS SJÖQVIST ?? ■ Kvarntorp, eller Myllylä, var en välbärgad och betydelsef­ull gård. Klara Persson (1876–1950) var den sista generation­en som bodde på Kvarntorp. Hon var en modern kvinna som bland annat drog in elektricit­et till gården.
FOTO: LARS SJÖQVIST ■ Kvarntorp, eller Myllylä, var en välbärgad och betydelsef­ull gård. Klara Persson (1876–1950) var den sista generation­en som bodde på Kvarntorp. Hon var en modern kvinna som bland annat drog in elektricit­et till gården.
 ?? FOTO: AIJA SVENSSON ?? ■ Birgitta Elfström, projektled­are för projektet, står på höjden på Juhola. Hon får en kick varje gång hon är i Finnskogen och besöker gårdarna, som ofta ligger högt upp omslutna av skog och ängsmarker.
FOTO: AIJA SVENSSON ■ Birgitta Elfström, projektled­are för projektet, står på höjden på Juhola. Hon får en kick varje gång hon är i Finnskogen och besöker gårdarna, som ofta ligger högt upp omslutna av skog och ängsmarker.
 ??  ??
 ?? FOTO: NILS KEYLAND/NORDISKA
MUSÉET ?? ■
Rökstugan med dess stenugn var gårdens hjärta. Skorsten fanns inte eftersom det var viktigt att ta tillvara all värme. Här samlades alla som bodde på gården. Även djur om det var en kall vinter.
FOTO: NILS KEYLAND/NORDISKA MUSÉET ■ Rökstugan med dess stenugn var gårdens hjärta. Skorsten fanns inte eftersom det var viktigt att ta tillvara all värme. Här samlades alla som bodde på gården. Även djur om det var en kall vinter.
 ?? FOTO: LARS SJÖQVIST ?? ■ Abborrtjär­nsberg är ett litet torp, troligtvis från tidigt 1800-tal. Markerna runt torpet slås med lie i slutet på juli varje år. Hela området är ett naturreser­vat.
FOTO: LARS SJÖQVIST ■ Abborrtjär­nsberg är ett litet torp, troligtvis från tidigt 1800-tal. Markerna runt torpet slås med lie i slutet på juli varje år. Hela området är ett naturreser­vat.
 ?? FOTO: LARS SJÖQVIST ?? ■ Ritamäki byggdes på 1840-talet och ger en god inblick i livet på en mindre finngård. Ritamäki ägdes av samma släkt och brukades med traditione­lla metoder ända fram till 1964.
FOTO: LARS SJÖQVIST ■ Ritamäki byggdes på 1840-talet och ger en god inblick i livet på en mindre finngård. Ritamäki ägdes av samma släkt och brukades med traditione­lla metoder ända fram till 1964.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland